Nästa artikel
1 av 5 vill dela på bilen
Nyheter

1 av 5 vill dela på bilen

Publicerad 8 maj 2017 (uppdaterad 8 maj 2017)
Var femte svensk kan tänka sig att dela på bilen med andra. Mest positiva är stadsbor och kvinnor.
En webbundersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av bilauktionssajten KVD visar att 24 procent av de 1103 personer som intervjuades kan tänka sig att äga en bil tillsammans med någon utanför familjen, nära vän eller en granne.

Kvinnor var generellt mer positivt inställda till idén än män – 28 procent av kvinnorna kunde tänka sig att bildela, medan siffran hos männen var 22 procent. Drygt var tredje storstadsbo kunde tänka sig att dela ägandet på bilen – i övriga delar av landet var siffran 22 procent. 

– En förutsättning för att ett samägande ska fungera är att parterna inte har behov av sin bil dagligen, för att till exempel ta sig till och från arbetet, eller att de inte bor för långt ifrån varandra. Därför är det vanligare med samägande i storstäder där kommunikationerna är bra och fler bor nära varandra, säger Benny Karlsson, marknadschef på KVD.
 
Diskutera: Skulle du kunna tänka dig att dela bil med andra?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-05-09 08:29
L. Mäkinen

Det borde inte vara konstigare att ha bil tillsammans än sommarstugor. Såna avtal brukar folk klara av att hantera. Man har ett konto där man öser in pengar att använda till kostnader som dyker upp.

#c • Uppdaterat: 2017-05-09 08:46
slottskog

Jag vill igentligen inte ens dela bil med min fru, nerskärpning, smutsig och tom tank. Med vetskapen hur resten av familjen beter sig med den gemensamma iPaden så ser jag inte fram emot elbilar. Konstant urladdad när man själv skall ha den är att vänta. En annan utmaning för både att dela bil och sommarstugor är att man ofta vill ha dem samtidigt, ett gäng lov/storhelger/semestern. Annars är jag villig att dela min Cab, ni får gärna hyra den på regniga dagar :-)

#d • Uppdaterat: 2017-05-09 09:38
Rikard

"Det här är min bil..........ska vi säga så ??"

#e • Uppdaterat: 2017-05-09 09:47
rikast

Om man delar på bilen blir den obrukbar. Oavsett om det görs på längden eller tvärsen.

#f • Uppdaterat: 2017-05-09 13:01
rikast

I Malmö delar vi för övrigt redan på bilarna. Ofrivilliga Bilpoolen har funnits länge nu. Rätt som det är saknas bilen, eller alla fyra hjulen. När tillbakalämnadet sker, om alls, så finns ofta lättare brandhärjning. Ingen är väl riktigt nöjd med tjänsten förutom Jammeh Kommunalboss (S). Hon tycker det fungerar mycket bra för hon tar skattetaxi mellan mötena.

#g • Uppdaterat: 2017-05-09 16:48
Tvärnit

Allt delande (kollektivistiskt flum) är ett pyramidspel där Lalle står med nitlotten.
Man vill ha men vill varken betala eller göra rätt för sig.

Därmed nej, jag delar i princip ingenting med någon då jag sett vad sådant leder till och ogillar dessutom också att missbruka system och människor.

#h • Uppdaterat: 2017-05-10 09:30
hultarn

"dela på bilen med andra"---? Det verkar byngligt, det gäller ju att hitta alla delarna igen efter att ha delat på bilen...
Men, som de säger i Miljöpartiet: vi behöver egentligen inga bilar, man kan ju åka taxi... Allvarligt: det har sina risker med bilpooler, men om alla som deltar sköter sig så ska det väl kunna funka bra. Men, när folk inte ens kan ta bort luddet ur den gemensamma tumlaren så funderar man ju.

#i • Uppdaterat: 2017-05-08 15:11
milkylainen

Hm. Nej tack. Jag har en bil för att jag ska kunna bestämma helt vad jag vill göra utan att ta hänsyn till någon annan. Det var därför jag skaffade bil. Annars hade jag kunnat åka kollektivt.
Jag betalar rätt mycket för den premien. Alla som vill åka kollektivt (eller bilpool) har ju givetvis det alternativet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.