Nästa artikel
Bilfrågan: Hur bra är kedjan i 9-3?
Bilfrågan

Bilfrågan: Hur bra är kedjan i 9-3?

Publicerad 8 maj 2017
Frågeställaren undrar över kamkedjans livslängd i Saab 9-3 som kombi.
"En del säger att kedjan ska bytas och andra att den ska hålla motorns hela livslängd. Vad gäller och hur bra är kamkedjorna i Saabmotorerna?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Saab 9-3 Vector kombi från 2006 som har en tvålitersmotor med kamkedja. Bilen har snart gått 19 000 mil. Måste jag byta kamkedja och vid vilket miltal ska den i så fall bytas? En del säger att kedjan ska bytas och andra att den ska hålla motorns hela livslängd, men att man ska kolla styrskenorna. Vad gäller och hur bra är kamkedjorna i Saabmotorerna?
Cary
 
Svar:
Saabs ingenjörer var stolta över sina motorer och menade att det aldrig skulle behövas något kamkedjebyte under bilens livslängd, men uppmanade bilägarna att låta verkstaden kolla kedjans spänning vid ordinarie service. Det finns inget angivet bytesintervall för Saabmotorernas kamkedjor. Med tiden kan kedjespännarna bli lite slappa. Det brukar höras tydligt som rassel från kamkedjan. Då är det dags att åka till verkstad och mäta kedjans spänning.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-08-02 12:25
Vidstige

Tvärnit, tänkte också på att Vi bilägare numera i sina tester skriver att exempelvis kamrem i en VW motor håller bilens livslängd, behöver aldrig bytas. Men är det verkligen säkert? Det måste väl vara tillverkarens resonemang och då kommer man även till frågan vad som är "bilens livslängd". Ännu inte hört några klara besked där från tillverkarna men gissar att det handlar om "bara" 25,000 mil som är "bilens livslängd" i såna resonemang.

#c • Uppdaterat: 2017-08-02 14:58
saabnisse

Bilens livslängd är tills remmen gått av!
Svårare är det inte.

#d • Uppdaterat: 2017-08-02 15:47
Minimats1

Vidstige:
Det stämmer inte att de aldrig behöver bytas. VW säger 30.000 mil och det kanske kan räknas som bilens livslängd. Fast att de aldrig ska bytas vet jag inte vart du fått ifrån?

#e • Uppdaterat: 2017-08-02 16:15
Vidstige

Minimats1, Vi Bilägares tester har jag fått det ifrån.
30,000 mil låter ju extremt bra, ålder brukar ju dessutom påverka.
Vad är det för åldersgräns?

#f • Uppdaterat: 2017-08-02 18:49
saabnisse

Jag hade en jobbarkompis som bytte rem på sin Golf I vid 30000 mil för första gången, inte för att det behövdes utan för att kopplingen var slut och då passade han på.
Märkligt att inte kopplingen höll längre för den användes nästan aldrig, växlarna bröts i utan frikoppling med ett förslkräckligt skrap!

#g • Uppdaterat: 2017-05-08 12:11
milkylainen

Väldigt sällsynt med den typen av fel i 9-3:an.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.