Nästa artikel
Vill förbjuda handhållen mobil i bil
Nyheter

Vill förbjuda handhållen mobil i bil

Publicerad 25 april 2017 (uppdaterad 26 april 2017)
Transportstyrelsen tycker att det borde vara helt förbjudet att använda mobilen med händerna när man kör.
Transportstyrelsen föreslår en lagändring som innebär att det inte längre blir tillåtet att använda mobilen med händerna när man kör.
Totalstopp för fippel med mobiltelefon under färd. Det föreslår Transportstyrelsen som utvärderat det fyra år gamla mobilförbudet. De nuvarande reglerna om förbud mot mobiltelefon vid ratten kom i december 2013 och har visat sig vara relativt tandlösa.

Den vaga formuleringen att förare inte får använda mobilen så att den inverkar trafikfarligt på körningen, är svår att tillämpa för polisen. Enligt Transportstyrelsen har endast ett 80-tal personer fällts för brottet.
– Ett uttryckligt förbud innebär att det blir tydligare för förare att veta vad som gäller och lättare för polisen att se till att reglerna efterlevs, säger Therese Malmström, projektledare på Transportstyrelsen.

Diskutera: Borde det vara totalförbjudet att använda mobilen med händerna när man kör?
 
Så lyder lagen om mobilbruk i bil idag

Trafikförordningen, Kapitel 4, paragraf 10e:
”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Förordning (2013:779)”
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-04-29 10:21
jannegura

Till AudiS4 vill jag bara säga att det faktum att det finns ganska gott om taffliga bilförare (t.ex. de som inte vet att bilen är utrustad med blinkers eller att man på många nya bilar aktivt måste slå på bakljuset i mörker eller dålig sikt) rent allmänt sett ursäktar väl inte den speciella tafflighet som mobilanvändningen ger upphov till. Vore väl skönt om åtminstone just den orsaken försvinner ur olycksstatistiken. Personligen har jag aldrig ens varit i närheten av att köra in i ett mitträcke - en typisk "modern" olyckstyp som med stor sannolikhet har en stark koppling till fipplandet med mobiler; men då använder jag heller inte mobilen under körning.

#w • Uppdaterat: 2017-04-25 16:12
milkylainen

Självklart ja på den.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.