Nästa artikel
Bilfrågan: Vem har rätt i rondellen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vem har rätt i rondellen?

Publicerad 3 september 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
En tvist om rondellkörning har delat frågeställarens familj i två läger.
"Vi föräldrar tycker det är givet att bilen i innerfilen inte får tränga sig ut till höger. Barnen menar att bilen i ytterfilen måste sakta ned och släppa fram bilen i innerfilen. Vem har rätt?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.
 
Fråga:
Bilden här ovan har delat familjen i två läger.
Vi i föräldragenerationen tycker det är givet att bilen i innerfilen inte får tränga sig ut till höger och preja bilen i ytterfilen. Om bilen i inner-filen vill till höger får den sakta ned eller ta ett varv
till.
Barnen, med färskare körkort, menar på att bilen i ytterfilen måste sakta ned och släppa fram bilen i innerfilen och att bilen i ytterfilen valt fel körfält.
Ingvar Höllviken
 
Svar:
En förare som byter körfält eller på annat sätt ändrar fordonets placering i sidled ansvarar för att det inte uppstår fara eller onödigt hinder för andra trafikanter.
Den trafikregeln gäller strikt, även inne i en cirkulationsplats och den gäller även om en annan förare valt alldeles fel körfält mot sunt förnuft eller vägvisning på platsen.
Det betyder förstås att man alltid måste vara mycket uppmärksam på vad man kan ha bredvid sig när man byter körfält inne i cirkulationen
eller om man ska lämna cirkulationen direkt från vänster körfält.
Det finns bara tre trafikregler som gäller särskilt för cirkulationsplatser:
1. I en cirkulationsplats ska ett fordon föras motsols i cirkulationen runt rondellen.
2. En förare som kör in i en cirkulationsplats har väjningsplikt mot varje fordon som befinner sig i cirkulationen.
3. Ett fordon får inte stannas eller parkeras i en cirkulationsplats.
I övrigt gäller de generella trafikreglerna, exempelvis regler för körfältsbyten och för att ge tecken med körriktningsvisare, på samma sätt i cirkulationsplatser som i andra trafikmiljöer.
 Bo Göingberg, Transportstyrelsen
 
Svar:
Det verkar med andra ord som om föräldrarna har rätt!
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om rondellreglerna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2016-07-25 22:54
johafor

Jösses vilka konsekvenser det får i tex Brommplansrondellen om det alltid är den i höger körfält som har företräde. Komma från Stockholm och svänga mot Ekerö och ligga kvar i höger, dvs enligt reglerna, skulle orsaka flera krockar dagligen.
Det betyder också att vägskyltar som anger vilket körfält som gäller i en cirkulationsplats alltså bara är en rekommendation och något man, utan risk för reprimander, fullständigt kan ignorera?
Reglerna blev just dummare....

#w • Uppdaterat: 2016-09-23 14:17
Mipsson

Regel 3 - "Ett fordon får inte stannas eller parkeras i en cirkulationsplats."
Det kan ju bli trafikstockning även inne i en rondell, och står det still så står det still.
Har haft körkort i över 35 år och bara råkat ut för en enda trafikolycka. Det var just i en rondell/cirkplats - Vallarondellen, Linköping, med tre filer.
Kanske var det regel-3 som gnagde i huvudet på mej - "inte kan väl någon vara så dum så att han/hon stannar mitt i rondell?" . Men det var vad som skedde. I mittfil stod en bil "parkerad", och precis när föraren klev ur, så var det för sent för mej att bromsa. Jag var övertygande om att jag skulle få plikta som vållande, men så blev inte fallet. Föraren - som visade sig vara född på 1800-talet (detta inträffade 1989) dömdes som vållande till olyckan. Jag minns inte riktigt orsaken till att hade valt att "parkera" i rondellen, men tror att det berodde på hans oförmåga att hitta ut (det finns väl 6-7 in/utfarter till den rondellen, och som sagt 3-filig.

#x • Uppdaterat: 2015-09-03 12:17
milkylainen

Måste man fråga barnen om sånthär ska man inte ha körkort...

#y • Uppdaterat: 2016-07-25 10:46
milkylainen

Detta är ju en gammal diskussionstråd. Har ViB en långsam måndag eller? Alla på redaktionen sover eller har semester?
Nåja. Den med pansarskott eller stridsvagn går alltid först. :) Har man likvärdig utrustning är det chickenrace som gäller. Som alltid i trafiken?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.