Nästa artikel
Bilfrågan: Tystaste däcken?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tystaste däcken?

Publicerad 20 juni 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Vilka däck ska jag välja för att minska bullret i min bil? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min BMW Z4, 2,5 si, 2008 behöver nya däck. Däcken är punkteringsfria original 225 45/17. De är bullriga och jag uppfattar också bilen som spårkänslig, vilket kanske hör ihop med däcktypen. I ert test framstår Continental som sammantaget klart bäst. Om jag prioriterar lågt buller och riktningsstabilitet ser Bridgestone, Goodyear, Michelin och Pirelli ut som bra alternativ. Hur stor skillnad är det i praktiken beträffande buller? Frågan om spårkänslighet behandlas inte särskilt i testet.  

Svante Elofsson

Svar:
Du är inte ensam om att uppleva BMW:n som spårkänslig med punkteringsfria däck. Det klagar många på. I våra däcktester kollar vi emellertid inte spårkänslighet eftersom den kan skilja sig mellan olika bilmodeller. 

RFT-däck (Run Flat Tyres) har hårdare däckssidor och det kan påverka även ljudnivån. De fyra däck som du nämner är tämligen likvärdiga vad gäller buller. I 90 km/tim skiljer som mest två decibel, vilket kan uppfattas av örat. I testets sammanlagda komfortbedömning fick Bridgestone, Goodyear och Michelin den högsta poängen.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad är dina erfarenheter av spårkänslighet med olika däck?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-06-21 00:32
walle_x

Det är inte däcken eller bilens fel att det bullrar så förbannat, det är våra skitdåliga vägar som misskötts av våra värdelösa regeringar. Jag VET vart pengarna gått men det får man inte säga.

#c • Uppdaterat: 2016-06-22 10:58
stonebreaker

Håller med valle_x ... usla vägar!
Men grundproblemet är dubbdäcken som gräver bort asfalten så man kör på stenarna som blir kvar (som kullerstensvägar) ... då bullrar det ordentligt!
FÖRBJUD DUBB!!!!!!!!!!!!!!!

#d • Uppdaterat: 2016-06-23 09:42
BMW funDrive

Jag kör själv en BMW Z4 E85 3,0i. Denna hade som ny Bridgestone RFT däck som spårade enormt. Har bytt till Continental SportContact 5 och bilen spårar inte alls. Går även påtagligt tystare. Vill du få bilen ännu tystare stoppar du en fryspåse med glasull i facket för fällningsmekanismen till cabben på höger sida. Här kommer det mesta vägljudet in. Kör med Good Year Effency Grip på min andra bil, BMW E91 xDrive, Dessa är också utmärkta men har inte riktigt samma styrrespons. Köp till en pump och en lagningssats så slipper du spray vid ev. punka. Finns på ebay för en överkomlig peng. Har funnit att ett däcktryck på 2,3 fram och 2,5 bak gör att bakänden inte blir så nervös. Dim. på båda bilarna 225/45 17

#e • Uppdaterat: 2016-07-08 17:47
systembolaget

På min BMW M 235i skodd med Bridgestone Potenza Rtf har jag inte märkt av någon som helst
spårkänslighet, oavsett lugn eller tuff körning.

#f • Uppdaterat: 2016-07-08 18:43
Vidstige

Conti är dom klart tyskaste däcken

#g • Uppdaterat: 2017-08-19 16:27
Focus

Continental är kanske tyskast men definitivt inte tysta. jag har samma dimension som nämnts. På vissa vägavsnitt "överröstar" de både radio och GPS-rösten med ett öronbedövande oljud. T.o.m. så att vinterdäcken är betydligt tystare.

#h • Uppdaterat: 2016-06-20 07:20
milkylainen

RTF suger. En annan sak som folk inte tänker på är att om man inte har högt däcktryck i rftdäck och så låter man de kylas ner över en normal natt så är de INTE helt perfekt runda när de "vaknar" på morgonen. Man kan lätt känna igen rftdäck med att de "småguppar" tills de blivit varma. Jag har haft två nya bilar som levererats med RFT däck senaste 4a åren. En BMW för ett halvår sen. Båda har samma beteende. Passaten har fått nya normala däck nu. Mycket bättre komfort.

#i • Uppdaterat: 2016-06-20 09:48
milkylainen

duccedriver: Inte nog med det. Det funkar utmärt att laga vanliga däck med en däcklagningssats på plats. RFT är bara bra ifall man inte vill stanna _just nu_. RFT hjälper inte mot söndertrasad däckbana.
Har man däcktrycksvarning så stannar man, använder lagningssatsen och rullar vidare. Klart på typ 10 minuter max. Inga RFT-däck.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.