Nästa artikel
Provkörning: Audi A4 Allroad (2016)
Provkörning

Provkörning: Audi A4 Allroad (2016)

Publicerad 14 maj 2016
Plastlisterna ger lite extra skydd men framför allt en mer fältmässig framtoning.
Audi fortsätter på inslagen bana med nya A4 Allroad – utom på en punkt. Fyrhjulsdriften är inte längre permanent utan kopplas in vid behov.
Audi har propagerat för permanent fyrhjulsdrift ända sedan åttiotalet men nu verkar företaget ha kommit på andra tankar; elstyrd fyrhjulsdrift är kanske inte så dumt ändå. Inget är heligt i jakten på lägre förbrukning.

När vi svänger runt med A4 Allroad utanför München står framhjulen för drivningen under merparten av tiden.

Det nya drivsystemet, ”Quattro with ultra technology”, är tillverkat av Magna och använder två kopplingar. Den ena sitter i växellådans bakkant och kopplar in eller ur drivningen av kardanaxeln. Den andra är inbyggd i bakdifferentialen och när den öppnar kan bakhjulen rulla fritt.

Hundra gånger i sekunden läser bilens elektronik av en lång rad sensorer och avgör om vägbanan eller förarens körstil kräver drivning med fyra hjul. Med bakhjulen urkopplade minskar energiförlusterna och jämfört med Audis permanenta Torsensystem ska bränsleåtgången vara 0,3 l/100 km lägre.

På torr asfalt känner vi ingen skillnad när vi först provar en bil med det traditionella systemet och sedan en bil med det nya.

Enligt Audi kan elektroniken ”se in i framtiden” och aktivera fyrhjulsdriften innan den behövs. Gott så, men systemet kan inte upptäcka en isfläck i förväg och inkopplingen har alltid en fördröjning, även om den bara är en fjärdedels sekund.

”Snålquattron” börjar säljas i A4 Allroad (i början med 2.0 TFSI och senare under året med 2.0 TDI) men ska spridas till fler modeller med längsmonterade motorer. Torsensystemet lever kvar i kombination med de starkaste motorerna.
 
Annars är upplägget bekant: en suvkryddad kombi för de som vill ha lite bättre framkomlighet men inte en suv. Utflykter i terrängen är överkurs men knöliga skogsvägar och den där sista backen upp till stugan ska bilen klara av.

Att Allroad är aningen högre än vanliga A4 märks på insteget och från förarplatsen men de extra centimetrarna har inte fört med sig något svajigt vägbeteende. Bilen rullar stadigt och balanserat och dessutom riktigt bekvämt, åtminstone med provbilens ställbara stötdämpare som är ett nytt tillval (11 900 kr). Höj- och sänkbar luftfjädring är dock reserverat för A6 Allroad.

Bensinmotorn i provbilen är en kraftfull pjäs med mjuk gångkultur. Storsäljaren blir dock tvålitersdieseln (190 hk) som är nästan lika kultiverad och snålare på bränsle.

Interiören är identisk med vanliga A4, vilket betyder förstklassigt utförande, lättskötta funktioner och en allmänt modern känsla. Att inte en enda inredningsdetalj är specifik för Allroad är kanske lite tråkigt.

Baksätet är bekvämt för två och längst bak finns plats för 505 liter bagage. Baklucka och insynsskydd som styrs elektriskt är standard.

Tillval som många kommer att välja är cockpitpaketet med den digitala instrumenteringen (29 000 kr) och dragkrok med släpvagnsassistent (13 500 kr) och priset närmar sig snart halvmiljonen…

Diskutera: Vad tycker du om Audi A4 Allroad?
Audi A4 Allroad Quattro Ultra 2.0 TFSI

Pris, från kr: 417 600.
Modell: Femdörrars kombi.
Säljstart: Nu. Lansering i juni.
Mått, cm: L 475/B 184/H 149.
Markfrigång, cm: 16,6.
Tjänstevikt, kg: 1 655.
Max dragvikt, kg: 1 900.
Motor: Längsmonterad fyrcylindrig bensinturbo, volym 1 984 cm3, max effekt 252 hk vid 5 000–6 000 v/min, max vridmoment 370 Nm vid 1 600–4 500 v/min.
Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift, sjustegad dubbelkopplingslåda.
Prestanda: Toppfart 246 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 6,1 s.
Deklarerad förbrukning: 6,4 l/100 km.
CO2-utsläpp: 147 g/km.
Konkurrenter: Volvo V60 Cross Country, Subaru Outback, Volkswagen Passat Alltrack, Skoda Octavia Scout, Peugeot 508 RXH med flera.

Plus: Smidig och lite mer bränslesnål fyrhjulsdrift.
Minus: Inte lika reaktionssnabb fyrhjulsdrift jämfört med permanent Quattro.

Vad nytt? Höjd och plastprydd A4 med ny sorts fyrhjulsdrift.
För vem? Nästan var tredje svensksåld A4 är en Allroad.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-05-18 09:23
Swemba

Syggavargen, är det något som är onödigt så är det dina löjliga kommentarer i varenda artikel som berör fyrhjulsdrift eller SUV.
Vi vet att du tycker att just _din_ definition av nödigt/onödigt är en universiell sanning som det helst borde lagstiftas om.
Det räcker nu!

#m • Uppdaterat: 2016-05-18 17:49
benny karlsson

Så nu är Audi A4 inte längre fyrhjulsdriven. Vill man ha fyrhjulsdrift får man ta ett djupt tag i plånboken eller byta märke. Dom här elektroniska hjälpsystemen tror jag inte på. Det griper in för sent, en riktig quattro har redan svarat när det här fortfarande funderar på ingreppet.
@ stygga. sluta nu, dina kommentarer blir bara mer patetiska ju längre tiden går. Det räcker om du skriver signaturen, då vet vi vad du vill och kan gå vidare till någon bättre kommentar. Att du inte kan märka någon skillnad säger rätt mycket om dig som förare.

#n • Uppdaterat: 2016-05-14 16:33
milkylainen

Hackenbush: Ja visst är det tur att fyrhjulsdriften inte är permanent inkopplad och hasplåtarna är i plast på något som utger sig för att vara en skogsmulle...?
Det bevisar ju återigen att tillverkaren är helt medvetna om att dessa bilar är en imagepryl. Det största hindret de kommer stöta på är när Östermalmsparkeraren klättrar upp på en trottoarkant.

#o • Uppdaterat: 2016-05-15 09:16
milkylainen

Det jag inte gillar med sånhär system är just inkoppling och urkoppling. Det är komplext och leder till mer fel. Enligt datablad jag läst kräver kopplingen mellan 200-250ms från tillslag innan moment överförs för fullt i bakre hjulparet. 250ms hinner en bil ca 10 meter i motorvägsfart. Träffar du en isfläck i en kurva så hinner bilen släppa med råge. Sedan kommer kraftomfördelningen. Dvs, bilen ändrar beteende pga att du helt plötsligt får kraft i ett hjulpar du inte haft i drift tidigare.
Så räkna med att det tar ett gäng millisekunder för bilen att upptäcka behovet, koppla in fyrhjulsdriften, 250ms senare så driver det bakre hjulparet.
Det finns nog anledningar till att det inte går fortare än så heller. Att våldsamt koppla på fyrhjulsdriften ger rejäla kraftförändringar i bilen över kort tid (jämför en mjuk automatlåda vs en doxbox som sätter i nästa växel direkt. Det känns...). För snabb inkoppling leder kanske till massiva ESP-reaktioner för att förhållandena ändras för snabbt.

Det gäller ALLA icke-permanenta fyrhjulsdriftssystem. Man kan göra reaktionstiden kortare för systemet, men felet ligger fortfarande där. Man lyckas nog dölja det mesta med mjukvara.. men frågan är om hela den här manövern är värt det för genomsnittskunden?

#p • Uppdaterat: 2016-05-16 05:01
milkylainen

Kallbil: jo. Det finns fler system med samma princip. Frirullning är en av dem. Den kopplar ur drivlinan. Har det på båda mina bilar och har stängt av det på båda. Vet inte hur många gånger jag gjort samma grej med båda.. rullat rullat.. nu vill jag gasa.. händer inget.. trampar lite till... händer inget.. PANG frispel. Lådan har lagt i två växlar ner och motorn varvar som en dåre. Tillslut tröttnade jag. När jag trycker på gasen ska kraften vara där. Nu. Inte sen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.