Nästa artikel
Svenskt företag bakom fri ventilteknik
Nyheter

Svenskt företag bakom fri ventilteknik

Publicerad 28 april 2016 (uppdaterad 10 juni 2016)
Systerbolag till Koenigsegg har tagit fram en motor utan kamaxlar.
På bilsalongen i Peking visade kinesiska biltillverkaren Qoros upp en konceptbil med vad man kallar för ”Qamfree engine”, en kamaxelfri motor på två liter och fyra cylindrar. Innovationen har tagits fram tillsammans med Ängelholmsbaserade Koenigseggs dotterbolag FreeValve.

Principen går ut på att man tagit bort kamaxlarna som öppnar och stänger ventilerna i motorn, istället sköts detta med hjälp av tryckluft, hydraulik och elstyrning. På så sätt blir processen mycket mer flexibel.

20162804093601.jpg?itok=xxSIeYTV

”Kan du tänka dig att spela piano med båda händerna fastknutna på skaftet till en kvast? Musiken skulle bli ganska oangenäm. Tänk dig att pianot är en bilmotor och kvasten är en traditionell kamaxel. FreeValves inträde är som att ta bort kvasten och bemästra instrumentet genom att spela individuellt med fingrarna”, skriver Koenigsegg på sin blogg.

Fördelarna med tekniken ska vara lägre bränsleförbrukning och utsläpp, då det i vissa lägen går att stänga av cylindrar. Med fritt styrbara ventiler finns också möjligheten att köra cylindrarna på andra sätt än konventionell fyrtakt, till exempel tvåtakt eller sex/åttatakt.

Hittills har ingen tillverkare kunnat implementera metoden i produktionsbilar, då den varit för dyr, men FreeValve skriver på sin hemsida att resultaten hittills ser lovande ut för att kunna få ner kostnaderna.

Christian von Koenigsegg, styrelsemedlem i FreeValve säger:
– Vi tror att en dag inom en mycket snar framtid, kommer ankomsten av fri ventilteknik att utgöra en lika stor övergång, eller rentav större, än skiftet från förgasare till direktinsprutning.
 
Diskutera: Vad tycker du om uppfinningen?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-04-29 10:54
Vidstige

Bortom, dock finns det potential i den kamlösa motorn bara man kan garantera driftsäkerheten. Och det borde väl gå med rätt teknisk lösning?

Wankelmotorn kan å andra sidan förmodligen aldrig bli en storsäljare pga den stora bränsletörsten.

#c • Uppdaterat: 2016-04-29 11:04
L. Mäkinen

Bortom,
Tyvärr har du fel angående tvåtaktare. De har inte ALLTID genomspolning utan finns även med ventiler.

http://www.nyteknik.se/fordon/tvatakt-och-fyrtakt-i-samma-motor-6425990

#d • Uppdaterat: 2016-04-29 19:01
GDS

Ja det här luktar SAAB...! Bosch var tydligen mycket intresserade att söka ett samarbete. Hoppas patent mm kan stanna i Sverige...

#e • Uppdaterat: 2016-04-29 20:07
saabnisse

Bortom, de flesta fartygsdieslar jobbar i tvåtakt och har ventiler och komprimerad spolluft.
Och det har gjorts flera prototyper till bilmotorer som samtliga varit överladdade och ventilstyrda.

#f • Uppdaterat: 2016-04-29 20:13
Lyteskomik

Vafaan!!! Har dom inga stötstänger!? Det kan väl ändå inte funka i längden?

#g • Uppdaterat: 2016-05-02 10:27
Bortom

@saabnisse, jag vet att de stora fartyggsdieslar är ofta överladdade tvåtaktare med ventiler... men de går i princip under samma belastning hela tiden och där komplexiteten och vikten har en underordnad betydelse, effekttuttaget är det primära. En bilmotor jobbar under olika belastningar, bränsleekonmin är mycket viktig likt enkelhet och låg vikt. Jag menar: det finns motorer i propotypstadiet som är både dieslar och Ottomotorer... men de är för komplexa. Det är bara att inse: likt däck är en kompromiss men ändå med tydliga skillnader i egenskap så är det med tvåtakts- och fyrtaktsmotorer. Det går inte att kombinera båda utan att samtidigt förlora någon utmärkande egenskap, typ det finns inget däck som är samtidigt exeptionellt både vintertid och sommartid.

#h • Uppdaterat: 2016-05-03 15:23
benny karlsson

Låter som några gamla SAAB-tekniker varit framme. Det blir spännande att följa fortsättningen.

#i • Uppdaterat: 2018-01-07 15:49
S-E S

Bra med någon som tänker utanför "boxen"!

#j • Uppdaterat: 2016-04-28 09:40
milkylainen

Fri ventilstyrning är inget nytt men det kommer att revolutionera förbränningsmotorer. Nästan alla motorparametrar står att tjäna på att gå över till fri rörlighet på ventiler. Effektivitet, ljud, vibration, uppvärmning, kraft, moment, körbarhet, termisk hantering, uppvärmning, avgasvärden osv.

#k • Uppdaterat: 2016-04-28 14:19
milkylainen

Vidstige: Tvärtom. Fri ventilstyrning innebär inte att det är ofjädrande. Minsta lilla fel så kan systemet ställas till att gå tillbaka till stängt läge. Risken att de faktiskt skadas borde kunna vara mindre än för en kam-motor.
Kam-motorer gör ventilsallad om timingen är fel, hoppar ur eller liknande.
Det här systemet är återfjädrande, förutsatt att alla typer av fel leder till dumpning av öppningstryck så borde ventilen kunna stänga omedelbart. Motorn dör, men skadorna borde kunna vara väldigt begränsade.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.