Nästa artikel
FCA återkallar – växelväljaren förvirrar
Nyheter

FCA återkallar – växelväljaren förvirrar

Publicerad 26 april 2016 (uppdaterad 26 april 2016)
Amerikanska kunder blir förvirrade av växelväljaren i bland annat Jeep Grand Cherokee.
Fiat Chryslers kunder i USA tror att de lagt i P-läget, men bilarna rullar iväg.
Fiat Chrysler åtgärdar 1,1 miljoner bilar världen över. Detta på grund av att bilägarna inte förstår sig på växelväljaren. I USA rapporteras det om flera fall där bilarna rullat iväg av sig själva när förarna lämnat bilen med motorn på i tron att de lagt i parkerings-läget.

Växellådan har en elektroniskt styrd växelväljare av joystick-typ. Den har en fast utgångsposition och trycks fram och tillbaka för att välja växelläge. P-läget går in automatiskt om bilen stängs av, men är motorn fortfarande på måste föraren själv välja det, annars fortsätter bilen i körläge.

– För den vane användaren av en bil är det ingen överraskning att bilen kan röra sig under gällande omständigheter. I instruktionsboken är det beskrivet hur man ska använda bilen och hur den ska parkeras. En extra säkerhetsåtgärd vid parkeringssituationer är att dra åt handbromsen, vilket vi naturligtvis alltid rekommenderar föraren att göra, säger Bjarne Petersen från FCA Group Sweden.

I Sverige berör återkallelsen 855 fordon och primärt Jeep Grand Cherokee av årsmodell 2014 och 2015 med automatisk växellåda. Enligt Automotive News ska lösningen bland annat vara att förstärka varningssignalerna.  
 
Diskutera: Vad tycker du om återkallelsen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-04-27 08:09
Mr.Wheeler

@Axa: VArför skulle man blanda ihop P och 1 om man går mellan VW och Volvo?

#c • Uppdaterat: 2016-04-27 08:46
Axa

Mr Wheeler
Manuell låda, R och 1, sitter längst upp till vänster.
Men det är ju det jag menar, varför skulle man blanda ihop? Om man inte är amerikan förstås.

#d • Uppdaterat: 2016-04-27 10:48
Mr.Wheeler

@Axa: Det handlar om amerikaner och därför automatlåda.

#e • Uppdaterat: 2016-04-27 12:28
Bortom

Om växellådan är i ´drive´ läge då rullar bilen iväg DIREKT när man släpper bromspedalen. Enda möjliga scenariot är om bilen står i en kraftigare uppförsbacke och tomgången räcker precis för att hålla bilen still men så fort föraren kliver ut blir bilen lättare och då kan den ev. krypa iväg. Men då hinner man kliva in igen och få stopp på bilen.
Only in America. Man MÅSTE ta fram instruktionsboken om man inte begriper nån funktion. Eller fråga återförsäljaren innan man kör iväg... att skylla på bilen i efterhand är en billig ursäkt. Om man inte ens kan hantera växelväljaren, hur kan denne programmera GPS-en, sätta igång radion o.s.v.

#f • Uppdaterat: 2016-04-27 16:21
Axa

Kalijanka och Wheeler:
Jo jag vet att det handlade om automatlåda och att det växellägena kan se olika ut på en manuell. Vad jag menar är oavsett så tar man väl reda på hur det ligger till eller läser manualen om man inte vet eller är osäker. Att förutsätta att den nya bilen fungerar exakt likadant som den förra är urbota korkat.

#g • Uppdaterat: 2016-04-27 23:08
MickeAn

AudiS4,
mig veterligen har alla automatlådor fortfarande dragläge i D. Dock är det så att många automatväxlade bilar förses med autohold/hill start assist. Om denna funktion är aktiverad och bilen bromsats tillräckligt för att funktionen skall gå in - då rullar den inte iväg även om den ligger i D - annars kommer den ovillkorligen börja rulla. Jag har inte koll på hur det är med Jeepen när det gäller om den har autohold eller ej.

Jag kan faktiskt tycka att det är en dum konstruktion där enda sättet att avgöra om det är P eller D är med synen. En så viktig information skall kunna kännas och utföras med en automatiserad rörelse - allt för att undvika misstag.

#h • Uppdaterat: 2016-04-26 14:34
milkylainen

Amerikaner är för dumma. Det är samma mekanism med en elektronisk växelväljare på t.ex BMW.

#i • Uppdaterat: 2021-04-12 10:33
Raphael

Man kan ha automatisk iläggning av handbromsen så försvinner problemet.
Här är det troligen användare som av misstag lagt in N istället för P, vilket gör att bilen kan rulla - särskilt om den står på en gata som lutar lite.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.