Nästa artikel
Bilfrågan: Kan jag häva köpet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kan jag häva köpet?

Publicerad 18 april 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
ESP fanns inte på bilen trots att bilfirman uppgav det. Nu vill frågeställaren häva köpet, men får inte.
”Bilfirman säger att jag inte kan få tillbaka min handpenning. Vad anser ni om detta när man felaktigt uppgivit en utrustning som inte finns?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag var spekulant på en bil som utannonserades på Blocket, annonsen var väldigt utförlig beträffande utrustning.
Efter en kort provtur lade jag en handpenning på 5 000 kronor. Bilfirman skulle återkomma när en del fel hade justerats. I mellantiden upptäckte jag att utrustning som antispinn och antisladd inte fanns på denna bil men som var med i specifikationen i annonsen. Jag ville då inte fullfölja affären men bilfirman säger att jag inte kan få tillbaka min handpenning. Det står med mycket svag text på kontraktet att man förlorar handpenning om man inte fullföljer en affär.
Vad anser ni om detta när man felaktigt uppgivit en utrustning som inte finns?
Hans Wahlgren
 
Svar:
Du tycks ha råkat ut för en lurig bilfirma, men de kan inte snuva dig på handpenningen. Det är mot konsumentköplagen. Där stadgas att om en vara är behäftad med fel ska köpet kunna hävas. I detta fall skulle man kanske kunna säga att bilen du ville köpa inte hade den utrustning som utlovats, vilket kan tolkas som ett väsentligt fel.
Om det däremot framgår av specifikationen i köpekontraktet att bilen saknar antisladdsystem får du svårare att häva köpet.
Kostar bilen över 30 000 kronor ska den åtföljas av en detaljerad varudeklaration som man bör läsa igenom noga innan något köpekontrakt skrivs.
Bra tips inför bilköp finns att läsa på konsumentverkets hemsida www.hallakonsument.se.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du varit med om något liknande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-18 17:30
Focus

Det finns en uppsjö av såna bedragare på nätet. De tar kontakt med en som annonserat på nätet och begär ytterligare uppgifter och foto. De spelar ärliga och som i mitt fall skriver att de inte har möjlighet att komma och titta på den men accepterar pris och skall skicka en åkare från Ukraina att hämta den om man betalar frakten på 3000 kr plus det bilen kostar till Paypal på ett konto. Man skickar med en falsk skrivelse som ser äkta ut från Paypal. Nej sånt går man inte på.

#2 • Uppdaterat: 2016-04-18 18:19
Eric H

Focus, Vad hade det med frågan att göra?

#3 • Uppdaterat: 2016-04-18 18:40
Egorank

Eric H: Jag håller med. Ett underligt inlägg från Focus.

#4 • Uppdaterat: 2016-04-18 18:46
Focus

Man frågar om någon varit med om något liknande. Jag kan inte hjälpa om detta är svårfattat, men bedragare som bedragare av ena eller andra sorten .

#5 • Uppdaterat: 2016-04-19 07:07
Peter56

En gång i tiden var jag med om ett fall från "andra sidan". D.v.s. jag arbetade på en bilfirma. Detta var i början av 2000-talet och vi fick in en några år gammal bil utan AC.

Av misstag lade ansvarig person ut bilen på nätet med information att det fanns AC. Denna felaktiga uppgift fanns även i företagets interna datasystem. Så kom det en kund och kollade på bilen som informerades att det inte fanns någon AC. Kunden tyckte då att det inte var något problem med tanke på bilens ålder.

Kunden bestämde sig för bilen och säljaren klantade sig och glömde att ta bort uppgiften om AC i vårt datasystem varför det stod AC på köpekontraktet. Efter en tid hörde kunden av sig och ville lämna tillbaka bilen p.g.a. det inte fanns någon AC och hänvisade till utrustningsfältet på köpekontraktet. Chefen för bilfirman nekade att ta tillbaka bilen. Kunden hotade med att göra en anmälan till Reklamationsnämnden. Ytterligare några dagar senare hörde kunden av sig och ville nu behålla bilen men med sänkt pris. Även detta nekade chefen till. Det blev slut ett ärende hos Reklamationsnämnden där bilfirman dömdes att återbetala 5.000 kr till kunden eftersom nämnden ansåg att avsaknaden av AC var värd så mycket på den aktuella bilen. Nämnden skrev också i sin dom att avsaknad av AC skulle ha kunnat vara ett skäl för hävande av köp men att bevisläget var svårt med tanke på "vi" påstod att kunden informerades om denna "felaktighet" redan innan köpet men kunden påstod motsatsen. Bilföretaget var anslutet till MRF och följde Reklamationsnämndens dom.

#6 • Uppdaterat: 2016-07-29 09:47
Leif Kavander

Skriv ut vilken bilfirma det är.

#7 • Uppdaterat: 2016-07-29 10:01
Koogan

Varför hänger aldrig svenskar ut oseriösa firmor?
Vad är det för stolthet i att bli lurad och sen skydda bedragaren som den typiska svensken alltid gör?
Man kan verkligen agera fritt som bedragare i detta Janteland. Vilket våra kära arabiska nysvenskar utnyttjar till fullo.
Häng ut idiotfirman!

Kolla stora firmor som till Ikea. Minsta klagomål så ger dem dig det du vill ha utan minsta bevis från din sida. För de vet att dålig publicitet är det sämsta som finns för affärerna långsiktigt.
Så idiotfirmor som ser allt kortsiktigt, en affär i taget, och käftar emot kunden ska fan få dålig publicitet också. :/

#8 • Uppdaterat: 2016-07-29 11:01
Mistro

"Peter56" : Enligt min mening är ARN inget annat än ett stort jävla skämt. Har själv försökt att få hjälp utav dessa vid tre tillfällen. Vid samtliga tillfällen skulle JAG som drabbad skicka högvis med "bevis" medan skitföretagen bara fortsatte att neka och ljuga. Vid samtliga fall fick företagen rätt och än idag begriper jag inte hur någon kan vara så inkompetent. Kommer själv aldrig mer att kontakta dessa arslen utan kommer istället att göra vad jag kan för att hänga ut skitföretagen på nätet så mycket som möjligt.
Samtidigt dömer ARN många gånger till kundens fördel trots att det tydligt går att visa på företagets oskuld.
Är så förbannat trött på detta tjafs....- Bara till att kontakta ARN om du är missnöjd och SEN kan du stämma företaget om de ändå inte betalar tillbaka. . .Tänk om myndigheten hade lite kompetens då också och deras utfall var bindande och inte bara i värsta fall hamnade i en "Svart lista" som ändå ingen bryr sig om eftersom att de flesta företagen där är orättvist dömda. (utav samma skitnämnd)

Har flera gånger då jag letat bil hittat många oriktigheter i annonser men på något vis brukas det inte tagas på så stort allvar utav säljarna och man kan ju undra varför om det nu är ett "lagbrott" att texten inte stämmer.
Nu senast var det en bil där handlaren hade nämnt att den hade dragkrok tre gånger i samma annons. Det skulle dessutom handla om en avtagbar krok och för att ingen skulle missa detta så skrevs detta med fet text. Ringde upp handlaren och frågade om bilens utrustning och han bekräftade då att allt önskvärt fanns. Bad honom ändå att kolla upp följande då viss utrustning var sällsynt på gällande årsmodell. Det visade sig att bilen saknade allt det som jag sökte inklusive dragkrok men det tog ett par veckor innan annonsen byttes ut. Det var en liten handlare som troligen aldrig tidigare hade haft en likadan bil....!?
Senare den veckan hände samma sak på en stor firma men de hade haft ett flertal utav dessa bilar till salu och hade kopierat texten ifrån en bil som hade mer utrustning än de andra 4. ( gissa om just den bilen fanns kvar? )
Det kan alltså lätt bli många fel men som sagt så bryr sig handlarna inte särskilt mycket om detta och verkar dessutom skyddade utav någon slags"feltryckslag?"

Ett ordspråk som tydligen aldrig kan nämnas för ofta är att om det verkar vara oseriöst och allt för billigt så är det säkert det också.
Ett tips på vägen: Letar ni efter billiga mopeder på nätet made in Kina? ( förklädda som "Svenska" ) ....tänk om!

#9 • Uppdaterat: 2016-07-30 15:17
Raphael

Skumma bilfirmor och säljare som bluffar är inget nytt. Redan i början på 80-talet gick Christer Glenning igenom de vanligaste fusken.. Trafikmagasinet hade många inslag om detta. Bara tråkigt när vissa i tråden vill göra det till att handla om "arabiska nysvenskar".

Men det måste inte handla om ont upsåt utan kan lika gärna handla om lathet. Annonstexter på Blocket är ofta kopierade, och flera gånger har jag sett att samma bil återkommer i flera annonser men i annonsen finns ett annat reg nr än på bilderna. När de säljer en till bil av samma modell så återanvänder de annonstext och bilder. Detta är oerhört vanligt! Så, kolla upp bilen ordentligt innan handpenning läggs.

#a • Uppdaterat: 2016-04-18 19:09
milkylainen

Tja. Du har antagligen rätt till handpenningen eftersom försäljaren angivit felaktig specifikation som var avgörande för köpet. Däremot har säljaren rätt till att kräva vissa omkostnader för att försöka sälja bilen till just dig. (Visning, arbetstid, reklam, tvätt osv).

Men rent krasst tycker jag mest att det verkar vara en lurendrejare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.