Nästa artikel
Bilfrågan: Varför läcker dotterns Fabia?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför läcker dotterns Fabia?

Publicerad 15 april 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställarens dotter har problem med fukt i sin Skoda Fabia från 2006.
”På ett oförklarligt sätt är det fukt-vatten på golvet i baksätet, på båda sidor om tunneln. Var finns läckan?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min dotter har en Skoda Fabia från 2006. På ett oförklarligt sätt är det fukt-vatten på golvet i baksätet, på båda sidor om tunneln. Vi kan inte förstå var det kommer från. Det har inte regnat in i bilen. Var finns läckan?
Kjell S
 
Svar:
Den första generationens Fabia, som tillverkades mellan 2001 och 2006, kunde ha otäta bakdörrar. Auktoriserade verkstäder har en rutin för hur läckaget ska tätas och upp till sex år från det bilarna levererades till kund har Skoda tagit reparationen som ett goodwill-ärende och hjälpt till med finansieringen. Men vilken hjälp Fabiaägarna har kunnat få handlar förstås också om bilens ålder, mätarställning, servicehistoria och allmänna skick. Det är tveksamt om du kan räkna med någon hjälp för din tio år gamla Fabia, men fråga hos en auktoriserad Skodaverkstad.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du haft problem med fukt i din bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-04-15 16:31
Vidstige

Bästa tipset kan vara att passa på att byta in bilen till senaste generation Fabia (som ska vara klart trevligare) och begära ett extra bra inbytespris pga felet. Är låga räntor nu också så ett lån borde inte vara så dyrt om det behövs. Sen kan ju handlaren välja att fixa felet eller inte innan bilen säljs igen.

#c • Uppdaterat: 2016-04-15 17:12
Pi

Jo - min salig Kadett -75 läckte också in vatten så att det blev fuktigt på golven fram. Samt "farsgubbens" Morris 1100 -63. Men det var som sagt en herrans massa år sen.

#d • Uppdaterat: 2016-04-15 22:02
Speedy

Jag hade en Passat -98 där golvet fylldes med vatten. Det sitter en plastlist längst med A-stolpen mot vindrutan. Listens plastfästen sitter i hål i A-stolpen och plast är inte VW:s starka sida utan plasten vittrar sönder och då rinner vattnet in. Vattnet rann mellan plåtlagren så det syntes inte att vattnet kom uppifrån. När golvet fylldes med vatten blev det kortslutning i stolairbagen som i sin tur gjorde kortslutning i huvudboxen. 8000 kr i rep.kostnad. Nya plastfästen och silikon löste problemet.

#e • Uppdaterat: 2016-04-15 22:22
muskorv

Skoda Fabia är en läcker bil för nuftiga människor.

#f • Uppdaterat: 2016-04-16 11:33
benny karlsson

Har Skoda en lösning på ett känt problem är det väl bara att betala och se nöjd ut när bilen är så gammal. Men prova först Erik R´s lösning #7.

#g • Uppdaterat: 2016-04-16 12:41
erikivan72

Oomkullrunkelig - att slangen för kondensvattnet till ac täpps till är relativt vanligt om du kör en del på grusvägar. Däremot blir det inte blött bak på grund av det. Om du inte väntat tillräckligt länge, naturligtvis. Kondensvattnet fylls på i botten av ac:n och börjar läcka ut i första bästa otät skarv i ventilationssystemet. Och det är alltid någonstans under instrumentbrädan, eftersom det är där grejerna sitter.

Jag tror att det är dörrlisterna som är troligaste boven i dramat. På en 10 år gammal bil skulle jag försöka hitta var det är otät och läggen en silikonsträng under dörrlisten just där att få ut den lite granna.

#h • Uppdaterat: 2016-04-19 13:16
Axelman

Det kan ju vara så att dräneringshålen i dörrens underkant är täta så vatten stiger i dörren tills det läcker ut . Kolla så hålen fungerar. Det kommer ju alltid in lite vatten i en dörr och den måste ju passera ut utan problem.

#i • Uppdaterat: 2016-04-15 09:05
milkylainen

Det är väl ett känt fel i tidiga Felicior? Jag tror det har avhandlats på forumet med.
Nu hjälper ju inte den här kommentaren något.. men just på småbilssidan tycker jag japanska bilar är ganska överlägsna. Speciellt Toyota. Om jag skulle köpa en småbil så skulle det nog bli en från Toyota. Aldrig från VW-koncernen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.