Nästa artikel
Provkörning: Mercedes GLS (2016)
Provkörning

Provkörning: Mercedes GLS (2016)

Publicerad 9 april 2016
516 cm lång och nästan 2,7 ton tung, Nya Mercedes GLS är en stor bil. Jättestor!
Nya Mercedes GLS beskrivs bäst med ett enda ord: gigantisk! Men den är smidigare att köra än den ser ut och åkkomforten är utsökt.
Den började inte så bra, min provkörningstur med nya Mercedes GLS. Jag hämtade bilen, baxade med visst besvär ned den i redaktionsgaraget och tog hissen upp till min arbetsplats för att skriva färdigt några artiklar. När det var klart hade klockan hunnit bli hemgång och jag lotsade ut Mercan ut garaget igen och for mot bostaden. Men där var det stopp. Jag kom aldrig in i min lägenhet, eller rättare sagt ut ur bilen.

Det fanns inte en enda parkeringplats som kunde husera den vädliga Mercedes-suven; längdmåttet är hela 516 cm. Jag fick helt enkelt åka tillbaka till jobbet, parkera bilen där och ta tunnelbanan hem igen.

Det är bara att konstatera att Mercedes nya sjusitsiga  suv-modell knappast är en idealisk stadsjeep. Saken blir inte bättre av vändcirkeln, som är hela 12,4 meter. Att GLS är bökig att hantera på trånga utrymmen är snarast en underdrift.

Men så fort man kommer utanför stan byter bilen skepnad och förvandlas till en komfortmaskin av högsta klass. Luftfjädringen sväljer vägens ojämnheter med fenomenal ackuratess och kupébullret är bättre dämpat än i många lyxlimousiner. Som bekväm landsvägskryssare har GLS få konkurrenter.

Kurvegenskaperna är också förvånansvärt rappa och smidiga med tanke på bilens storlek och höga tyngdpunkt. Åtminstone när den, som vårt provexemplar, är extrautrustad med aktivt antikrängningssystem à 36 300 kr.  

Men GLS kan mer än så och den som skulle få för sig att ta ut den nästan tre ton tunga lyx-suven i naturen (där så är tillåtet) lär inte bli besviken.
Fyrhjulsdrivningen är en av marknadens bästa och med tillvalet terrängkörningpaket för 21 900 kr blir den ännu bättre. Då är det inte mycket som kan stoppa den stora Mercan.
 
På vanlig asfalt lämnar däremot vägkänslan en del övrigt att önska, speciellt när temperaturen är runt nollan och körprogrammet är ställt i det behagliga komfortläget.

Är det halt eller inte? Det är svårt att avgöra. Lite bättre blir det om man vrider körprog-ramsreglaget till läge Sport eller Vinter. Men på tveksamt underlag känner man sig ändå osäker. Tänk om bilen skulle börja glida i väg, vad gör man då? Tre ton Mercedes rakt ut i bushen, vem vill vara med om det?

Utrymmesmässigt sväljer nya GLS sju personer i kupén och fälls alla säten är lastvolymen hela 2 300 VDA-liter. Nästan som en flyttbuss.

Bilen byggs i Mercedes fabrik  i Alabama och är i första hand avsedd för den amerikanska marknaden. Det känns, hela bilen liksom andas USA. Ett exempel är mugghållarna, som har både värme och kyla. Coca-Cola eller svagt kaffe – båda går lika bra...

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes GLS?
Mercedes-Benz GLS 350d 4matic

Pris, från kr: 737 000.
Modell: Sjusitsig suv.
Säljstart: Säjls nu.
Mått, cm: L 516/B 198/H 195.
Tjänstevikt, kg: 2 680.
Släpvikt, kg: 3 500 (750 kg med B-körkort).
Motor: Direktinsprutad V6-diesel. Cylindervolym 2 987 cm3. Maxeffekt 258 hk. Max vridmoment 620 Nm. 
Kraftöverföring: Permanent fyrhjulsdrift, niostegad automatlåda. 
Prestanda: Toppfart 222 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 7,8 s.
Deklarerad förbrukning: 7,4 l/100 km.
CO2-utsläpp: 193 g/km.
Konkurrenter: Volvo XC90, Audi Q7, BMW X5, Range Rover med flera.

Plus: Utsökt åkkomfort, fina utrymmen, kompetenta off road-egenskaper.
Minus: Otympligt stor, tveksam vägkänsla.

Vad nytt? Uppdaterad kaross, teknik och modellbeteckning. 
För vem? Den som gillar stora suvar med limousine-komfort.  

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-04-19 19:14
PNI

Det är inte bilen som är för stor. Det är parkeringsrutorna som är för små och för få.
De är inte ritade efter fullvuxna bilar utan efter VW bagge. Tur att det bara är hjulen som ska vara innanför rutan så man kan låta överhänget gå utanför rutan. Efterlyser standarder på parkeringsrutor då de anpassas efter allt annat, än mått.
12,4 meters vändcirkel är tyvärr inte ovanligt, men kass.
Flinar varje gång man styr fullt med en gammal 240. Man vänder en 24metare på en 13metersväg.

#c • Uppdaterat: 2016-04-09 20:00
milkylainen

Är det bara jag som tycker Mercedes interiör ser minst premium ut av stortyskarna? Den är ju så sjukt plastig.

#d • Uppdaterat: 2016-04-10 23:10
milkylainen

Roger: Håller med om att Mercedes var mer imponerande förr. Idag känns de "bara" som en stortysk. Och håller med om den dekadenta "bordell"-liknande känslan med bling.
Tycker inte det passar. En Mercedes ska utstråla samma pondus som "Grosser". En äkta diktatorautomobil. Pondus deluxe. Typ. "Rör du bilen pöbel så blir du avrättad."
Det är i den kategorin Mercedes hör hemma. :)
De gick bort sig med gubbstämpeln någonstans på 90-talet.
För min del skulle de kunna få sluta tillverka allt under en rejält utdeckad S-klass med V12:a. Det vore mer kategorin Mercedes borde lira i. Ouppnåelig ultrapondus.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.