Nästa artikel
Officiell: Tesla Model 3
Nyheter

Officiell: Tesla Model 3

Publicerad 1 april 2016 (uppdaterad 1 april 2016)
Nu har den enormt förhandshajpade bilen haft premiär. Bilder och video i artikeln.
Efter år av rykten och spekulationer presenterade slutligen Teslas vd Elon Musk instegsmodellen Model 3 vid ett event i Kalifornien den 31 mars. Intresserade bilköpare har sedan igår kunnat reservera en Model 3 – en bil de varken provsuttit eller provkört än. Elon Musk sa på presentationen att det under senaste dygnet gjorts över 115 000 beställningar. Varje order kräver en handpenning på 1000 dollar och köpare får vänta på sin bil till i slutet av 2017.

20160104085140.jpg?itok=XNPbggfZ

Fem personer ska bekvämt få plats i den eldrivna sedanen, enligt Tesla. Eftersom det inte finns någon förbränningsmotor under huven sitter de i framsätet längre fram är normalt, vilket gör att baksätet får mer benutrymme. Det finns två bagageutrymmen, ett i fram och ett bak. Företaget påstår att Model 3 är ”otroligt säker” och borde få full pott i alla krocktest.

Alla Model 3 är standardutrustade med Teslas autopilotfunktion. Panoramaglastak ingår också i alla köp. Bilen kan laddas via Teslas Superchargernätverk, vilket i slutet av nästa år beräknas ha 7500 laddstationer i Europa, Asien och Nordamerika.

  

Bilen ska göra 0-100 km/h på mindre än 6 sekunder. Det kommer att finnas versioner som går snabbare. Som Elon Musk sa vid eventet:
– Tesla bygger inte långsamma bilar.

Litiumjonbatteriet ska ta bilen minst 34 mil på en laddning. Batterierna ska tillverkas i Teslas jätteanläggning på över 500 000 kvadratmeter, kallad Gigafactory, som ligger i Nevada, USA. Några ytterligare specifikationer om elmotorn är än så länge inte tillgängliga. Priset blir 35 000 dollar, motsvarande cirka 285 000 svenska kronor.
 
Klicka på bildspelet för att se fler bilder.
 
Diskutera: Vad tycker du om Tesla Model 3?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2016-04-04 09:14
BMW_4ME

Raven, bakåtsträvare!
Förvånar mig inte om du kör omkring i en Volvo och inbillar dig att du har världens bästa och snyggaste bil.

#w • Uppdaterat: 2016-04-04 10:46
Skodaägare

Ja, Teslaägare verkar vara lite speciella. Stod i DN om en norsk familj vars Model S hade felmonterat innertak, de hade blivit inlåsta i bilen och dessutom hade den till slut brunnit upp. Hade det varit en annan bil hade väl reaktionen blivit : "Aldrig mer (bilmärkets namn)!". Istället säger familjens son: "– Vi är Tesla-fans. Trots allt som hänt gillar jag bilen, den är helt fantastisk att köra, säger han."

#x • Uppdaterat: 2016-04-04 15:51
Reverend Benny

Tror inte Tesla fantaiker är värre än några andra faktiskt. All typ av fantatism, om det nu är fanatiker man är och inte bara använder ordet felaktigt för att beskriva att man tycker om något väldigt mycket, är nog skadligt.
Sen är det nog så att early adopters vet om att det kan finnas problem och är mer tolleranta.

#y • Uppdaterat: 2016-04-04 19:42
Swemba

Benny, det som är lite speciellt med Tesla-fanboys (åtminstone de Svenska) är att de flesta inte har någon praktisk erfarenhet alls av bilarna. Det tror jag inte gäller någon annan typ av märkesfanatiker.

#z • Uppdaterat: 2016-04-04 20:04
Axa

Skodaägare:
Om du läser artikeln lite noggrannare så hade norsken en massa eftermarknadsprylar installerade i samma bil. Kanske förklarar branden.

De fel som drabbar Teslaägarna kanske hanteras föredömligt och snabbt av Tesla vilket gör att det inte upplevs så drabbande eller betungande.

#110 • Uppdaterat: 2016-04-09 08:14
Raywave

Nu har de 325.000 förhandsbeställningar på Model lll. Helt sanslöst.

Det är inte så stor risk att någon av de "etablerade" under väntetiden kör om, som någon befarade, då Teslas batteriteknik i dagsläget är dubbelt så bra som näst-bästa. Dvs de packar dubbla mängden laddning i förhållande till volym som närmsta konkurrent. Blir alltså svårt för nån annan att bygga en "Tesla". De flesta konkurrenter klarar bara en tredjedel laddning/volym jmfr med Tesla.

#111 • Uppdaterat: 2016-04-01 23:32
milkylainen

Men. Folk är knäppa på riktigt. Bilen går tidigast att få i början av 2018 med största sannolikhet. Det är två år bort! MINST! Ändå lägger folk preorders. Elon är ett geni och folk är vansinniga idioter som gör allt för att köpa sig image.
Det är väl inget nytt förvisso.

#112 • Uppdaterat: 2016-04-03 15:21
milkylainen

Diesel: Jag har inget emot att folk köper Elbilar eller Tesla. Men att förboka en modell som det är antagligen minst två år kvar till leverans säger egentligen bara en sak. Folk köper en image och inte en bil som de kan se känna och få veta ifall den är bra. Man har bara sett diffusa bilder på en förserie! Det finns många fantastiska bilar, men ingen lägger normalt preorder två år innan bilen kan levereras (dessutom på en högst ordinär bil! Ingen mångmiljonbil eller småseriebil).
Så det betyder faktiskt bara att det handlar om att få köpa sig image. Att kuna säga till grannen "Jag har förbokat en elbil" osv. En normal människa som hade velat ha en model 3 hade lika gärna kunnat vänta tills den kommit ut på marknaden för att få veta ifall den duger till nått.

Så återigen. Elon är ett geni och folk gör nästan allt för sin image. Han skrapade just ihop en miljard räntefritt att lägga på utvecklingen enbart på folks vilja att köpa en image.

#113 • Uppdaterat: 2016-04-03 18:29
milkylainen

Previa: Det är nästan ingen idé du argumenterar mot "image-köparna". 30% av alla svarade i enkäten på ViB att de skulle köpa en Tesla oavsett vad Consumer Report säger. Det tycker jag säger precis allt man behöver veta om potentiella Tesla-ägare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.