Nästa artikel
Mirai kommer till Sverige i år
Nyheter

Mirai kommer till Sverige i år

Publicerad 23 mars 2016
Toyota meddelar nu att bränslecellsbilen Mirai kommer att börja säljas i Sverige i år.
Toyota Mirai lanserades i Tyskland, Danmark, USA och Storbritannien i slutet av förra året. I början av sommaren i år kommer alltså Mirai även att säljas i Sverige. I första hand ska Mirai säljas i orter som redan har påbörjat utbyggnaden av infrastruktur för vätgastankning.

– Samtidigt ser vi introduktionen av Mirai som ett sätt att påskynda utbyggnaden av infrastrukturen för vätgas I Sverige, säger Bengt Dalström, informationsansvarig för Toyota i Sverige.

Diskutera: Tror du att bränslecellsbilar/vätgas kommer att bli vanliga Sverige?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-03-24 07:44
VW Polo 2012

Den må vara hur bra som helst. Men jag provkör inte fula bilar.

#m • Uppdaterat: 2016-03-24 07:56
L. Mäkinen

Det forskas en del på att lagra energi i växter så jag ser inte energilagring som ett problem för framtiden. Det lär bli möjligt att låta träd omvandla solenergi till elektricitet och sen hålla kvar energin tills den behövs.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/692247?programid=412

Hur ofta måste man byta själva bränslecellen?

#n • Uppdaterat: 2016-03-24 08:09
Jonire

Jag håller med 'VW Polo 2012' och tycker Toyota tyvärr gått bort sig både när det gäller design och deras tidigare lead runt hybridisering och alternativa bränslen där det nu fortfarande mer känns som experimentverkstad både när det gäller teknik och design, fortfarande riktat mot kundgruppen innovators eller earls adoptera även fast marknaden borde varit mogen ett tag. Varför har både VW och Volvo för Europa bättre produkter än Toyota som låg 10-år före?

#o • Uppdaterat: 2016-03-24 13:24
Roy J

Jag är kluven.
Inte till bilen, för den är ful som stryk.
Men till vätgastekniken.

Vätgas är i sig ett alldeles utmärkt bränsle vare sig det används direkt i förbränningsmotorer eller i bränsleceller till elmotorer. Men det finns ju ingenstans i fri form, utan måste alltså produceras. Det görs enkelt med el - mycket el. Ingen smart ekvation. Dock finns det andra metoder som kanske på sikt kan vara något. Och det vill till.
Sen ska detta bränsle transporteras. Det är inte farligare än bensin, snarare tvärtom, men hur ska infrastrukturen se ut? Att transportera gas med bil går förvisso, men kan knappast vara effektivt. Ledningar? Kanske.

Eftersom el kan framställas på en mängd olika sätt och lätt transporteras i ledningar (som ju till största delen redan finns) så är det ju ett avsevärt effektivare och enklare alternativ.
Bortsett från lagringen i ett fordon. Det tar förhållandevis lång tid att "tanka", vilket inte behöver vara något problem om batterikapaciteten räcker för körning under hela dagen. Batteritekniken går snabbt framåt. Och det vill till.

Elbilens enkla konstruktion och höga verkningsgrad tilltalar mig.

#p • Uppdaterat: 2016-03-24 14:01
Mr.Wheeler

Vätgas är lite lurigt att hantera, det läcker oerhört lätt, och används just därför ofta för att detektera läckor eftersom det är den absolut minsta gasmolekyl som finns och som tränger ut mycket lätt Dessutom är den väldigt explosiv, minns skolans knallgas som är vätgas.
Att distribuera gas med bil görs redan i dag i form av biogas/fordonsgas så det är inget nytt.
Tanktiden borde inte vara längre med vätgas än biogas/fordonsgas som tar betydligt längre tid än bensin/diesel, men aldrig över fem minuter.

#q • Uppdaterat: 2016-03-24 18:17
saabnisse

Det finns ju redan bränsleceller för metanol, visserligen i liten skala, men det vore önskvärt om dessa kunde utvecklas och det sker säkert.
Att tanka metanol är avsevärt enklare än att tanka vätgas, dessutom läcker det inte lika mycket.
F.ö. gör Toyota världens fulaste bilar.

#r • Uppdaterat: 2016-03-30 15:02
PREVIA

Det går att tanka många gånger fler bilar vid en vätgaspump per timma än att ladda bilar vid en snabbladdare för bilar vilket är ett argument för vätgasbilar. Här har man kommit fram till ett sätt att produsera vätgas med hög verkninsgrad.
http://www.nyteknik.se/energi/effektivt-utvinna-vatgas-ur-vattenanga-6396173
I Europa har vi ett angenämt problem när produktionen av el inte alltid har någon avsättning, då blir priset för elen negativt och producenten betalar för att bli av med elen som inte kan sparas för framtida behov vilket gör vätgasframställningen till en väg att lagra energin från den förnyelsebara energiproduktionen när den är större än efterfrågan.

#s • Uppdaterat: 2016-03-23 14:44
milkylainen

Alltså. Jag har inget emot tekniken. Jag tycker det är vågat av Toyota att pressa gränserna.
Men någon på Toyota måste ju förstå design som känns tilltalande?
Den här designen är ju inte tilltalande någonstans för en normalfuntad bilist med Europeiska/Amerikanska smaklökar...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.