Nästa artikel
Vintertest: Trygg, komfortabel allrounder
Långtest

Vintertest: Trygg, komfortabel allrounder

Publicerad 17 mars 2016
Opel Astra hamnade på andra plats i 2016 års vinterbilstest av långteststallet.
Opel Astra hade konsekventa köregenskaper och bilen kändes tung och solid på ett positivt sätt.
Om någon bil i stallet är en grå eminens är det Opel. Nya Astra ser modern men knappast uppseendeväckande ut, de inre egenskaperna är desto mer mogna och uppskattades allt mer ju längre testveckan led.

Först och främst satt alla testförare oavsett längd mycket bra i bilen. Skön klädsel, tillräcklig stolsvärme, sittdynor med varierbar längd och lagom skålning bidrog. Även baksätet fick beröm. Det är rymligare än man kanske tror men den uppdragna fönsterlinjen är inte så kul för barn som vill se ut. Bagageutrymmet har förhållandevis stor volym men inredningen är ganska enkel. Golv som kan placeras i olika höjd saknas, liksom genomlastningslucka.

Köregenskaperna är mycket konsekventa och bilen känns trygg på alla underlag. Utan att på något sätt vara extrem i känsla, snabba reaktioner eller precision gör Astra helt enkelt som man vill i alla lägen. Understyrning finns knappt alls, när vi pressade bilarna uppför och nedför vår kvällsslinga gick det snarare att mana fram en känsla av bakhjulsdrift. Motorn är pigg för sin storlek och ”sportläget” ger en riktigt påtaglig kick i gensvaret. Jämfört med många tidigare Opel är växellådan betydligt mer lätthanterlig.

Över huvud taget fick bilen många positiva omdömen: ”Bilen känns tung och solid på ett positivt sätt.” ”Logiska menysystem som är enkla att sköta, enkla reglage, saklig stil och bra finish. Snygg jobbat, Opel!”
Låg ljudnivå är också ett plus. På en slinga med isbark/asfalt/packad snö som underlag mätte vi Opel till 68 dB kupébuller, samma som Audi. Toyota var tystast i detta moment, 67 dB, medan Subaru noterades för 70 och Mazda, med sitt tygtak, för 72.

Minuspunkter för Astra fanns också. Snö fastnade och packades ovanligt lätt i hjulen med obalans som följd. P-sensorerna fick ofta fnatt och ljöd i tid och otid, även när vi ”stängt av” dem. Nivåvarning för spolarvätskan saknas, plötsligt tog den bara slut.

Strålkastarna med sitt anpassningsbara sken, som bland annat ska medge permanent helljuskörning, fungerade mestadels väldigt bra men på resan hem skärmades skenet av på ett märkligt sätt med stora obelysta ytor runt framförvarande bil. När vi slog av helljuset och satte på halvljuset försvann enbart det ljus som lyste mot staketet vid vägbanan. Det kan ha varit temporärt och möjligen beroende på kylan eller varit en inställningsfråga. Strålkastarspolning saknas, inget större problem i den kyla vi upplevde men ett minus i alla fall.

Helheten är ändå övertygande, främst tack vare köregenskaperna och framkomligheten. I sammanräkningen blev Astra tvåa totalt.
Fakta Vintertestet 2016

Förutsättningarna för vintertestet av Vi Bilägares nya långtestbilar kunde inte ha varit bättre. På vägarna i Funäsdalen pendlade kvicksilvret mellan 15 och 35 minusgrader när bilarna sattes på prov under vecka 2 2016. Testmomenten innefattade bland annat mörkerkörning, väghållning i vinterföre, samt värmemätning i kupé och stol. Bilarna som testades var Audi A4, Mazda MX-5, Opel Astra, Subaru Levorg och Toyota Avensis.

Opel Astra

Plus: Trygga köregenskaper på alla slags vägar, strålkastare, rattvärme, bekväma stolar, bra baksäte.

Minus: Bakluckans lås frös, saknar genomlastningslucka och nivåindikator för spolarvätska.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2016-03-21 05:53
N-iklas

Opel har släppt ut närmare 60 modeller som inte blivit årets bil, även om flertalet kommit nära, dessa är alltså perfekta att köpa och är utan alla fel och brister.
Jaha, så bra att få veta det...

#m • Uppdaterat: 2016-03-21 08:51
saabnisse

@nef, jag förstår inte dina liknelser.
Panda är ju en storsäljare i Europa!
Men det har fortfarande inget med Opel Astra att göra.

#n • Uppdaterat: 2016-03-21 09:17
nef

Men snälla, Årets Bil - är ju sådant man skrämmer sina barn med!
Fiat Panda:
http://www.expressen.se/motor/tester/fiat-panda-arets-bil-ar-inget-for-oss/
http://www.vibilagare.se/test/rost/rosttest-fiat-panda-12-12136
Osv...

#o • Uppdaterat: 2016-03-21 09:48
saabnisse

@nef, Panda blev inte "Årets bil" i Sverige!
Men den blev en storsäljare i Europa, att den inte är speciellt lyckad för svenska förhållanden är en annan sak, det påverkar ju på inget sätt att inte Astra skulle vara det.

#p • Uppdaterat: 2016-03-21 15:29
benny karlsson

@saabnisse, Nef har ju kommentarer som ingen förstår. Men om man presenterar sig som 18-årig åsa-nisse har man ju själv satt nivån på sina kunskaper.

#q • Uppdaterat: 2016-03-21 18:36
nef

Det är inte så lätt för bilokunniga att förstå att Årets Bil egentligen betyder Årets Kalkon !!!
Alla jag känner, arbetskamrater, hela släkten, grannarna i hyreshuset m.fl. kollar alltid noga att den nya bilen de ska köpa. Inte blivit vald till Årets Bil !!!

#r • Uppdaterat: 2016-03-21 19:50
saabnisse

nef, jag tror du behöver några nya bekanta!

#s • Uppdaterat: 2016-03-24 08:32
Roy J

Du, nef, gärna glad och skämtsam, men testa gärna med ett mer seriöst perspektiv.

Opeln är ett mycket trevligt alternativ, men även jag stör mig på onödiga, nog så viktiga missar. Och jag saknar riktiga strålkastartorkare.

#t • Uppdaterat: 2016-03-17 14:46
milkylainen

saab hade på sin nya 9-3 en finurlig klack längst ner på dörren som tryckte hela vägen in mot dörrtätningen. Sådeles blev det inget luftutrymme mellan dörren och tätningen där snö kunde samlas. Hade aldrig snö på insidan av dörren i min 9-3:a.
Min nyare Passat har inga såna tätningar, utan har en stor luftspalt innanför dörren där allt samlas. De dörrarna fryser i tid och otid. Ett antal Golfägare knäckte väl dörrarna när is samlades.
Min BMW har täta dörrblad där nere. Packningen sitter långt ut så det kommer inte in någon snö mellan dörren och utrymmet mellan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.