Nästa artikel
Provkörning: Toyota RAV4 Hybrid
Provkörning

Provkörning: Toyota RAV4 Hybrid

Publicerad 28 februari 2016
Toyota stryker dieselmotorn från utbudet och satsar istället på en hybridversion av RAV4. En extremt lättkörd och riktigt bekväm bil, visar det sig.

Bensinmotorn har tagit rast, elmotorn som sitter intill sköter drivningen, och en dieselmotor kan vara det sista jag saknar när Toyotas nya hybridsuv tyst och utsläppsfritt glider fram mellan trafikljusen i Alicante, där provkörningen äger rum.

Toyota tror heller inte att kunderna kommer att sakna dieselalternativet till RAV4, trots att diesel har stått för en fjärdedel av försäljningen.

– Vi kommer säkert att tappa några, men jag tror inte att det blir särskilt många, säger Bengt Dalström, informationschef på Toyota i Sverige.

Antagandet är att hybridens lägre förbrukning kommer att radera efterfrågan på diesel och att tre fjärdedelar av försäljningen kommer att svänga över till hybriden.

Nuvarande RAV4 kom 2013 och förutom den nya hybridversionen får modellen ett övergripande ansiktslyft med finputs in- och utvändigt och en del ny teknik.

Drivlinan känner vi till sedan tidigare, systemet är hämtat från Lexus NX 300h, som testades i Vi Bilägare 3/2015. Utöver bensin- och elmotorn under huven sitter en andra elmotor på bakaxeln som sätter igång bakhjulen om framhjulen tappar fäste.

Tempot genom stadstrafiken är visserligen lågt men RAV4 Hybrid rullar både en och två kilometer utan hjälp från bensinmotorn. Batterinivån sjunker stadigt men den främre elmotorn fungerar också som generator vid inbromsningar och tar vara på energi som annars gått till spillo. Som förare är det bara att köra på som vanligt.

När hastigheten ökar går bilen över till hybridläget och startar bensinmotorn. Ljudnivån är fortsatt låg – tills jag ska göra en omkörning och trampar bestämt på gaspedalen. Den steglösa växellådan får motorn att yla och varvtalet att skjuta i höjden medan farten ökar. Det gäller att vara lätt på gasfoten, lär jag mig snart, och då framträder också förtjänsten med transmissionen: den mjuka och helt sömlösa växlingen.

Särskilt inspirerande att köra är inte RAV4. Styrningen ger knappt någon information om underlaget och karossen kränger duktigt vid snabbare kurvtagning. I gengäld är bilen angenämt bekväm att åka i, till och med på en skrovlig grusväg klarar fjädringen och dämparna att sila bort de mesta av ojämnheter och stötar.

På grusvägen får också den elektriska fyrhjulsdriften arbeta. Inkopplingen sker via kabel och i en uppförsbacke känns det tydligt hur bakhjulen skjuter på. Systemet verkar dock behöva lite betänketid och till och med Toyota tillstår att framkomligheten inte kan mäta sig med mekanisk fyrhjulsdrift. Ett sådant drivsystem erbjuds till RAV4 i kombination med en bensinmotor på 152 hästkrafter.

För övrigt garanterar Toyota att hybriden alltid kan koppla in bakhjulen, även om batteriet är urladdat, eftersom en del av bensinmotorns kapacitet är reserverad för att alstra elektricitet.

Den höga sittpositionen är bekväm och det kan även sägas om de generösa framstolarna. Första intrycket är också att det är ganska tyst i kupén. Toyota har försett RAV4 med tre kilo extra ljudisoleringsmaterial och förhoppningsvis får det effekt på svensk asfalt.

Instrumenteringen utstrålar solid Toyotakänsla och många inredningsmaterial känns påkostade. Dilemmat är att finishen aldrig får nå upp till koncernens lyxbilsmärke Lexus, vilket förklarar användningen av hårdplast här och var. Gott om utrymme finns dock, inte minst i baksätet.

En nyhet på teknikfronten är den radar- och kamerabaserade autobromsen (standard på hybridversionen). Systemet är ett av marknadens mest avancerade och kan upptäcka och bromsa för både bilar och fotgängare.

När det gäller kompakta suvar går det tretton modeller på dussinet, men att hitta en hybridkonkurrent till RAV4 är knepigare. Det skulle i sådana fall vara släktingen Lexus NX 300h, men då stiger priset med uppemot 90 000 kronor.

Frågan är hur Toyota ser på dieselmotorns framtid. Företaget betonar att diesel kommer att finnas kvar i det övriga modellutbudet, men nog är det ett intressant steg att välja bort ett bränsle som ofta förknippas med bilar som RAV4.

Diskutera: Vad tycker du om Toyota RAV4?

Toyota RAV4 Hybrid AWD

PRIS, FRÅN KR: 324 900.
MODELL: Femdörrars suv.
SÄLJSTART: Nu. 
MÅTT, CM: L 460/B 185/H 171.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 810.
Max dragvikt, KG: 1 650.
MOTOR: Fyrcylindrig bensin, volym 2 494 cm3, max effekt 155 hk vid 5 700 v/min, max vridmoment 206 Nm vid 4 400–4 800 v/min. Elmotor fram, 143 hk, 270 Nm. Elmotor bak, 68 hk, 139 Nm. Max systemeffekt 197 hk. Batteri, nickelmetallhydrid, 1,59 kWh.
KRAFTÖVERFÖRING: Elektrisk fyrhjulsdrift, steglös automatlåda. 
PRESTANDA: Toppfart 180 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8,3 s. 
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 5,0 l/100 km (utrustningsnivå Active).
CO2-UTSLÄPP: 117 g/km (Active).
KONKURRENTER: Lexus NX 300h.

Vad nytt?
Ny hybridversion samt teknisk och kosmetisk uppdatering av RAV4.
För vem?
De som vill åka suv med lite godare miljösamvete.  

Plus:
Utsläppsfri stadskörning, smidig drivlina, effektiv stötdämpning.
Minus:
Drivlinan inkräktar på lastutrymmet, kränger kraftigt när det svänger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2016-02-28 19:36
milkylainen

edmund: Motorerna är Atkinson-fyror. De måste höja cylindervolymen för att få upp effekten. En atkinsonfyra producerar nämligen mindre effekt för sin cylindervolym i utbyte mot att försöka vara snål. Det gör den genom att kompressionsslaget inte blir lika långt som arbetsslaget då ventilerna hålls öppna längre under kompressionsslaget. Så man "simulerar" helt enkelt kort insug och långt slag. Minskade pumpförluster heter det. Men då måste man göra en större motor för att kunna producera effekt istället. Motorn hade nog bara gjort 120-130hk ifall den vart på 2-liter...

#w • Uppdaterat: 2016-02-28 20:09
milkylainen

Sen tycker jag det verkar vara en rätt usel systemeffekt.
Bensinfyra 155hk, Elmotor fram 143hk, Elmotor bak 68hk. Total utnyttjbar effekt 197hk...
Jag förstår ju att det är svårt att dra ur allt på en gång och lite förluster får man räkna med.. men det här är ju bara knappt 50% av totala tillgängliga effekten. Är det det sketna batteriet som sätter effektgränsen för elmotorerna?

#x • Uppdaterat: 2016-02-28 20:38
milkylainen

PREVIA: Tack för att du förklarade det en gång till... Ifall han nu hade missat det jag skrev till honom, två gånger. Sen spelar det mindre roll vad du förbränner än hur du förbränner. Dieselmotorer har aldrig vart mer aktuella än nu. Du kan göra din bensinfyra till vilket smutsigt skitmonster du vill. Som sagt, det är förbränning och efterbehandling som avgör hur rent det blir, bränslet spelar inte lika stor roll som folk tror.

Folk tror massor med saker om förbränning (och även media) som är helt galet uppåt väggarna. T.ex så är en vanlig desillusion är att vätgasförbränning bara ger vatten som slutprodukt. Vätgasförbränning producerar rejäla mängder NOx normalt sett, eftersom NOx-formation har väldigt lite med vad man förbränner och mer med tempraturen i flamfronten man förbränner det i.

#y • Uppdaterat: 2016-02-29 09:00
milkylainen

PREVIA: Skrev jag elektrolys kanske? Jag sa förbränning. Vet du inte skillnaden? Elektrolys har ingen flamma eller flamfront. Bara det att 10 st klickade gasa på ditt inlägg tyder på att de kan lika mycket (lite) om förbränning som dig.

#z • Uppdaterat: 2016-02-29 11:05
milkylainen

PREVIA: Ber om ursäkt för det. Folk har dock generellt dålig koll på hur förbränning fungerar. Oron mot diesel är i största utsträckning baserad på hur förbränningsteknik från förra seklet fungerade utan reglering.
Teknikensvärld gjorde tester med diesel och bensin och bensinarna var sämre på allt förutom NOx.
Sämre CO2, Sämre CO (mycket mer), Mer kolväten och mer partikelutsläpp (mycket mer). Det enda de var bättre på var NOx. Dessutom var en dieselbil lika ren som bensinarna när den blivit varm vad gäller NOx. Så i deras tester för varma motorer var dieslarna helt överlägsna. Och för kalla motorer var det bara NOx som var sämre. Jag försöker förklara för folk att det handlar mindre om vad man förbränner än HUR man förbränner. Men alla är så övertygade om att diesel är dåligt. Diesel är förövrigt en förbränningscykel och ett bränsle, men man drar alla över en kam. Allt som innehåller ordet "diesel" blir automatiskt dåligt. Bioetanol bussar är t.ex dieselmotorer som går på förnybar etanol. Inget dieselbränsle. Osv.
NOx är en produktion av flamfrontens tempratur. Det kommer som ett brev på posten eftersom den termiska cykeln hos diesel är effektivare än bensin (läs högre tempratur i flamfronten). Det går utmärkt att göra en bensinare som spyr ur sig NOx och en diesel som inte gör det även om förbränningscyklerna har givetvis olika grundegenskaper.

Kina, Indien, Mexico mfl har nästan uteslutande bara bensinbilar. Deras närmiljöer tillhör de sämsta i världen. Tror du att det är okej att förbjuda alla dieslar (inte ens tillåta Euro6) samtidigt som man tillåter valfri bensinmotor?

Kalifonien i USA har bland de hårdaste miljölagarna för bilar i världen. De kör bara bensin och hybrid. De har bland den sämsta luften i hela USA i Los Angeles. LA har flest hybrider i hela USA tror jag..
Det är inte en lösning.

#110 • Uppdaterat: 2016-02-29 12:17
milkylainen

PREVIA: Inte teknikensvärd. Automotorsport menade jag. :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.