Nästa artikel
Bilfrågan: Bjuder Subaru på lampor?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bjuder Subaru på lampor?

Publicerad 10 februari 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
UV-strålning skadar lamporna och ger dåligt ljus på många av Subarus bilar.
”Vore det inte enklare att Subaru tog in alla berörda bilar och bytte lampor till sådana med mindre UV-strålning?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Många Subaruägare klagar på dåligt ljus därför att UV-strålning från lamporna skadar reflektorerna. Med tiden kommer säkert väldigt många Subaruägare att få problem. Vore det inte enklare att Subaru tog in alla berörda bilar och bytte lampor till sådana med mindre UV-strålning? Det handlar ju om trafiksäkerhet.
Jag besökte min verkstad och fick till svar att de under alla år bara bytt reflektorer på en bil och att det inte heller var något fel på mina reflektorer. Lamporna skulle kosta cirka 900 kronor styck att byta och att montera in dessa gratis var de inte intresserade av.
Min fråga är hur generöst Subaru kommer att behandla problemet? Kan de tänka sig att bekosta lampor och även montera dessa som en goodwill?
Anders Sandahl
 
Svar:
Vår åtgärdsplan för detta problem bygger på att vi byter skadade strålkastarinsatser. Ersättningsgraden baseras på bilarnas ålder och miltal. Under garantitiden är det naturligtvis helt kostnadsfritt.
Det är inte aktuellt att kalla in några bilar för byte av glödlampa i förebyggande syfte.
Thomas Possling, International Motors Nordic
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-02-10 09:15
milkylainen

Man kan inte byta "lampor". Man byter hela strålkastarinsatsen eftersom linsen och plasten blir skadat av allt uv-ljus (xenon). Tror inte det här rör sig om reflektorer i halogenlampor. Lamporna är standard-lampor. Det är inte troligt med mer eller mindre UV-ljus från en annan lampa. Det man gör är att byta till en insats med tåligare material i.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.