Nästa artikel
Oförändrad prestanda av VW-åtgärd
Nyheter

Oförändrad prestanda av VW-åtgärd

Publicerad 3 februari 2016
Volkswagen försäkrar att motorn inte kommer att bli sämre efter korrigeringen.
KBA har konstaterat att motorerna blir opåverkade av lösningen som Volkswagen har arbetat fram.
Volkswagen har nu inlett den tekniska åtgärden för att korrigera utsläppsnivåer av kväveoxid i motorerna med beteckning EA 189. Först ut är 2,0 TDI-motorn i Volkswagen Amarok, som kommer att följas av Passat.

Enligt ett pressmeddelande från Volkswagen har den tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) konstaterat att ingreppet kan utföras utan att prestanda, bränsleförbrukning eller koldioxidutsläpp påverkas.

Motorerna på 2,0 och 1,2 liter får en uppdatering av mjukvaran, vilket tar cirka en halvtimme. På 1,6-litersmotorn ska förutom mjukvaruuppdatering en så kallad flödeslikriktare monteras och här beräknas jobbet ta under 45 minuter.

Diskutera: Tror du att motorerna blir opåverkade?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2016-02-03 20:59
milkylainen

Hanzzon: Min uppfattning är också att många bilar har EGR och SCR. Det är två skilda system. Man kan köra den ena utan den andra och uppnå ungefär samma resultat. Med båda har man större möjligheter att kontrollera saker. Det är rätt tragiskt att höra att man rekommenderar folk gamla slitna "men relativt moderna" dieselbilar.
Kör man korta sträckor och vill ha en relativt problemfri / billig / relativt lätt att reparera ska man hålla sig till en sugmotor. Moderna dieslar gör man bäst i att köpa nya, köra långt med och sen säljer till någon som orkar skruva och kanske har verkstad själv. Det är banne mig inte lönt att betala för nya reservdelar med de reservdelspriserna som finns i moderna dieslar när de börjar pajja. Turbo, högtrycksinsprutning, EGR, SCR, partikelfilter m.m. Diesel är en kostnadsfälla när de börjar bli äldre.

Jag skulle aldrig rekommendera någon att köpa en jättegammal diesel om den inte är i gott skick och man fick den snorbilligt så man har marginal för någon halvstor reparation iaf.

#11g • Uppdaterat: 2016-02-03 21:12
milkylainen

Hanzzon: På tal om TDI-fixarna. Det finns en ganska stor risk att bilar som är "fixade" får gå hårdare på EGR:en för att hålla tempen nere. De är ju inte riktigt byggda för det eftersom EGR:erna i normaltrafik nästan aldrig belastades så hårt. Då kommer min fråga. Du som ser spräckta EGR:er. Tydligen är det billigt skit.. så tempraturfrakturer osv uppstår i dem. Det lär ju öka mångfalt om man kör mer skit genom EGR:en. I deras fuskmjukvara höll man väl EGR:en stängd och eldade på så fick man massa NOx och gött drag istället. Nu är man som sagt tvungen att öppna på mer. Undra vad det kommer göra för EGR-problemen på VW...?

#11h • Uppdaterat: 2016-02-03 22:05
milkylainen

Peter E: Att minska utsläppen sker alltid på bekostnad av annat. Vad det blir för bekostnad måste man isåfall granska närmare från fall till fall. Biltillverkare är inte dumma och de har generellt rätt bra koll. Men ibland så slinker saker ut som får konsekvenser man inte ser förrens man misshandlar motorer i verkliga livet ett gäng år.

#11i • Uppdaterat: 2016-02-04 09:25
milkylainen

Torulf: Finns inte en chans att nästan någon motor skulle klara WLTC när de är byggda för att klara NDEC. Att tro att en fuskmotor som EA189 på EU5 skulle börja klara WLTC-cykler utan massiv uppgradering av allt är en utopi. Kommer inte att hända osv.
WLTC är jättebra. Men biltillverkarna kommer behöva tajta upp ALLT för att klara WLTC. Det går bara inte att ändra lite mjukvara och sen passera lite prov.

#11j • Uppdaterat: 2016-02-04 22:04
milkylainen

Torulf: Ja. Jo. Visst skulle de kunna köra det redan nu. Men de har inget incitament. Man får inga extra pluspoäng för att vara duktig på saker som inte syns. Man får pluspoäng för saker som kunden kan se känna och höra. Så avgasribban är något man bara precis måste över utan en millimeter över så man kan optimera förbrukning. Det är något som kunden märker...
Så det gäller att göra avgaskraven stenhårda på alla sätt och vis så man får tillverkarna dit man vill ha dem.. för de kommer forfarande försöka precis klämma sig över ribban.

Min åsikt är för övrigt att WLTC inte räcker ända fram. Det är fortfarande för mycket fis-körning i testerna. Tror det hårdaste accet som är definerat i WLTC är typ 0-50 på strax under 10 sekunder.. Min farmor acc:ar snabbare än så på sin permobil typ. Motorvägsaccet är definerat som max 1m/s2 typ 100-120 tar 6 sekunder... Man provocerar inte motorerna något alls. Iallafall inte starkare sådana. Gränserna är satta för att relativt sketna motorer ska kunna uppnå samma acc.

#11k • Uppdaterat: 2016-02-04 22:17
milkylainen

LeifV: Vet inte. Tror det har med certifieringen av bilar i respektive land / kontrollmyndighet att göra. Myndigheterna kräver vissa tester och att säga att man klarar EPA är helt irrelevant oavsett hur mycket svårare det är. Det är lite som att säga att en elprodukt klarar kinesiska elcertifikat.. typ ingen bryr sig, klarar de svenska certifieringen?

Vad gäller själva mjukvaran till motorerna tror jag i praktiken det är omöjligt att justera den utan att något påverkas. Tror inte det har något med EPA att göra. VW lär göra allt för att mätbara saker ska hamna så nära som möjligt det som det var innan ändringen. Förbrukning, utsläpp, ljudnivå, vibrationer osv. Det man offrar är saker man inte ser. Motorns sotproduktion går upp och förkortar livet på EGR-ventil och partikelfilter samt hela insugssidan på motorn. Men det är inget som syns i avgastesterna på en fungerande motor utan det här är saker som märks över tid. Rimligen bör det här även påverka förbrukningen, speciellt under kallstart (-20..) osv. Men förbrukning under kallstart mäter man inte i NDEC (man klassar kallstart som 25 grader...) så VW lär inte bry sig.

Det ska bli spännande att se hur de har gjort.. kanske blir svårt att märka skillnaden. Och 5 år senare.. vem ska skylla på att det var mjukvaruppdateringarna som pajjade alla EGR-ventilerna i förtid?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.