Nästa artikel
JLR lär bilar mänskligt körsätt
Nyheter

JLR lär bilar mänskligt körsätt

Publicerad 2 februari 2016 (uppdaterad 2 februari 2016)
Autonoma bilar ska imitera mänsklig körstil.
Autonoma bilar ska inte köra som robotar, tycker Jaguar Land Rover.
En specialutrustad flotta med Jaguar- och Land Roverfordon ska köras av företagets anställda i Londonkommunen Greenwich. Fordonen har sensorer som samlar in data om hur människorna kör, för att ge självkörande bilar ett mer naturligt körsätt.

Speciellt intressant är beslutsprocessen när föraren ger företräde i rondeller och korsningar, hur de släpper in andra fordon från påfarter och hur de reagerar när ett utryckningsfordon närmar sig.

– Folk är mer benägna att acceptera självkörande bilar om bilen reagerar på samma sätt som en mänsklig förare skulle göra. Genom att förstå och mäta positiva körbeteenden kan vi säkerställa att framtidens självkörande Jaguar- och Land Roverbilar inte bara utför en robotisk funktion, säger Wolfgang Epple, chef för research- och teknikavdelningen på Jaguar Land Rover.

Diskutera: Är det bra att autonoma bilar lär sig att köra som människor?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-02-02 15:06
Gunnar Lindberg

Jag trodde att självkörande bilar skulle bli säkrare genom att inte ta efter människors körsätt. Jag vill absolut inte åka med en bil som har lärt sig från mitt eget körsätt (störst kör först).

#2 • Uppdaterat: 2016-02-02 18:08
Hackenbush

Så dumt det låter, människor skall inte köra bilar själva framöver men man skall lära bilarna att köra som människor. Samma sak som att bygga robotar som är så lika människor som möjligt. Hmm det finns ju riktiga människor att prata med eller hur?
Vart är vi på väg?

#3 • Uppdaterat: 2016-02-03 10:42
Skodaägare

Kommer bli mycket lättare att köra på motorvägen om alla "andra" sitter i självkörande bilar. Vänsterfilen kommer ju vara tom! Så länge samhället tillåter så kommer jag nog köra bil själv. Litar inte en sekund på självkörande bilar.

#4 • Uppdaterat: 2016-02-02 14:57
milkylainen

Det som de egentligen säger är: "Autonoma system har såna sjukt stora säkerhetsmarginaler att normala förare skulle bli störda på det. Vi försöker göra den lite mer aggressiv utan att krocka med allt och alla."

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.