Nästa artikel
Bilfrågan: Gamla däck på nätet?
Bilfrågan

Bilfrågan: Gamla däck på nätet?

Publicerad 18 januari 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
"Gummifirmor hävdar att om man köper däck på nätet så får man gamla däck och däck av sämre sortering. Ligger det någon sanning i detta?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Kör min Volvo på "originaldubbdäcken" från 2003. Har den tekniska utvecklingen gjort att nya friktionsdäck, säg Nokia R2, har bättre grepp än gamla friktionsdäck?
Gummifirmor hävdar att om man köper däck på nätet så får man gamla däck och däck av sämre sortering som till exempel inte är helt runda. Ligger det någon sanning i detta?
Anders
 
Svar:
Vi anser att friktionsdäck har blivit bättre för varje ny generation. Men det handlar om kompromisser. Mjuka friktionsdäck, som ska ”klibba sig fast” på is, kan förlora i stabilitet och grepp på torr och våt väg. Dessa negativa egenskaper har dock förbättrats under senare år.
Vi har då och då provat att köpa däck från nätet och det har fungerat bra varje gång. Vi har fått de däck vi beställt till rätt pris och utan missöden. Det enda som hänt är att vi vid ett tillfälle fick en högre hastighetsklassning än den beställda men till samma pris. Gummifirmor vill förstås själva sälja däck och det kan nog ligga bakom deras negativa omdömen om näthandeln.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
DIskutera: Har du köpt däck från nätet någon gång?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-09 15:20
jugges

Varför är det tillåtet för företag att begå bedrägeri utan ansvar eller påföljder gentemot privat personer. Men inte tvärtom?

#c • Uppdaterat: 2016-01-18 09:14
milkylainen

Absolut inte. Alla firmor köper från Nokias Centrallager (i Rosersberg tror jag). Däck tillverkas inte kontinuerligt utan batchvis och oftast årsvis om det är stora volymer.
T.ex kan Nokian Hakkapelitta R2 kanske tillverkas 2 gånger per år (ren spekulation, bara för att förklara). Så man kan få ett däck som är ett halvår gammalt för att nästa batch inte tillverkats än eller försäljaren har sålt slut.
På mindre vanliga däck så kan man lätt räkna med ett år eller så. Är de vettigt förvarade bör det inte påverka livslängden nämnvärt, iaf inte det första året eller så.

#d • Uppdaterat: 2016-01-18 10:39
milkylainen

saabnisse: Färskt gummi är inte så viktigt... ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.