Nästa artikel
Test: Volkswagen Touran, BMW Gran Tourer, Citroën Grand C4 Picasso (2015)
Nybilstest

Test: Volkswagen Touran, BMW Gran Tourer, Citroën Grand C4 Picasso (2015)

Publicerad 18 november 2015 (uppdaterad 30 mars 2016)
Vilken familjebuss är barnvänligast? Vi Bilägares yngsta testpiloter satte tre alternativ på prov.
Jämfört med en kombi innehåller de här bilarna så mycket mer smarta lösningar. För den som vågar tänka utanför kombimallen kan Volkswagen Touran, BMW Gran Tourer, eller Citroën Grand C4 Picasso vara värda att överväga.
Att konstruera en riktigt bra bil för en barnfamilj måste vara minst lika krävande som att ha småbarn. Än värre måste det vara att försöka sälja den.

På annat sätt kan man inte förklara att bilarna i testet, nya BMW 218d Gran Tourer, Citroën Grand C4 Picasso och nya Volkswagen Touran, tillhör en typ som inte lyckats särskilt väl med att konkurrera med den konventionella kombin som barnfamiljernas favorit.

Jämfört med en kombi innehåller testtrions ”familjebussar” så mycket mer tankemöda, så mycket mer kreativitet och smarta lösningar. Karosslängden är snarlik en vanlig kombibils, cirka 4,5 meter, men skillnaden i användbara utrymmen och praktiska finesser är enorm, till ”bussarnas” fördel. Fast köper dem, det gör vi inte. Bästsäljaren VW Touran återfinns på plats 64.
Lägger designen krokben? Är törsten efter flärd så mycket större än behovet av förnuft? Kanske.

Testlaget förstärktes denna gång med Vi Bilägares webbredaktör Maria, hennes man Andreas och tvillingdöttrarna Vera och Elsa, nyss gåfärdiga. Familjen medförde alla de pinaler, stolar och remmar som hör familjebilslivet till. Det blev mycket handpåläggning, monteringsfunderingar och kritiska kommentarer om alla tre testbilarna ur denna den viktigaste synvinkeln: vilken skulle passa familjen bäst?

20151811102351.jpg?itok=McUuS0Gz

I fullständiga versionen av Vi Bilägares test kan du läsa om vilken bil som vann testet.

Prenumerera på Vi Bilägare och få senaste biltesterna och mycket mer rakt ned i brevlådan. Prenumeranter får även tidningen en vecka tidigare och dessutom till lägst pris. Klicka här för att läsa mer om prenumeration.

Diskutera: Vilken är din favorit av de tre bilarna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-02-07 10:18
Daniel B

Har man fler barn än 2 är ju biltypen helrätt.
Bytte vår Passat kombi mot en ny Renault Espace för ett par månader sedan, och det är bara att konstatera att hela upplevelsen av att åka bil blir något helt annat för hela familjen. (I positiv mening)
Maken till komfort och utrymme finns ju inte i en vanlig kombi. Paketerat med smarta funktioner så blir det för oss som är dem i familjen en fullträff.
Har aldrig åkt franskt innan, och alltid valt sportiga modeller av diverse familjekombis, men Espacen är helt enkelt grym!
Tittade på både nya S-Max (säkert bra bil men himla tråkig design) och Sharan innan vi provade en Espace.
Valet var enkelt...

#c • Uppdaterat: 2016-02-08 16:12
PREVIA

Har man sedan skjutdörrar på bilen så går det även att sätta in och ta ut barnen när bilen är parkerad med bilar på sidorna om bilen vilket brukar vara vanligt, det är sällan som luckorna mellan bilarna på parkeringen är så bred att det går att öppna dörrarna som på VB bilden vilket illustreras av att bilden är tagen utan någon bil parkerats bredvid. När barnen är något större så blir det inte heller några bucklor på bilar bredvid när barnen öppnar skjutdörrar vilket uppskattas av andra bilägare.

#d • Uppdaterat: 2016-03-28 12:23
benny karlsson

Vettigaste valet här är Cittran helt klart. Vargen ute och cyklar som vanligt. Problemet med sikten i korsningar är alla som monterar mörk film på sidorutorna. Dom här bilarna är ett mycket bättre val än en Octavia. Den är väl lite för stor för dig om man ska tro vad du skriver om ditt användningssätt av bil.

#e • Uppdaterat: 2015-11-18 13:42
milkylainen

Stygga vargen. Både ja och nej. De flesta minibussar är byggda från början med en kort tvärställd arktektur fram, dvs packa hela motorn tvärliten på fronten med häng utanför framhjulen (värdelöst för köregenskaper). Det är det som gör att alla minibussar ser ut som de gör (kort nos). Det ger ganska fina innerutrymmen på samma längd som en kombi. Förvisso lastar en kombi mycket, men underskatta inte hur stor t.ex. en Skoda Yeti kan bli om man slänger ut baksätena och lastar. Samma gäller med dessa. Kastar man ut bakersta raden så blir de rätt stora.
Men visst. Inga normala bilar får med 7 pers och massa last, inte ens en XC90 osv.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.