Nästa artikel
Bilfrågan: Varför försvann bältesjusteringen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför försvann bältesjusteringen?

Publicerad 12 november 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
Frågeställaren har svårt att hitta bra körställning i nya Peugeot 308, när bältet inte kan höjdjusteras.
"Varför har Peugeot tagit bort bilbältesjusteringen på nya 308-modellen? Om de hävdar att inte höjdjusteringen behövs, varför finns den då på deras andra bilmodeller?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Varför har Peugeot tagit bort bilbältesjusteringen på nya 308-modellen? Jag som är 163 cm lång kan inte hitta en körställning som passar utan att få bältet liggande över halsen. Det är i mitt tycke kanske den viktigaste säkerhetsdetaljen som finns i en bil; att kunna justera bältet korrekt. Synd på en i övrigt fin bil. Det blev inget köp på grund av denna fadäs av Peugeot. Om Peugeot hävdar att inte höjdjusteringen behövs, varför finns den då på deras andra bilmodeller?
Gun Ahlm
 
Svar:
I nya 308 går det inte längre att justera bilbältets höjd. Det beror på ”Peugeot i-Cockpit” där instrumenteringen kan ses ovanför ratten istället för genom den och detta arrangemang har gjorts för att förarens blick ska komma närmare vägen. Därför är både rattens och förarsätets inställningsmöjligheter mer generösa i nya 308 jämfört med tidigare modeller: höjden på förarstolen kan justeras med en decimeter, vilket är nära dubbelt så mycket som i andra bilmodeller. Vi beklagar att Gun ändå inte hittade sin optimala körställning.
Maria Lantz, Peugeot Sverige
 
Diskutera: Har du haft svårt att hitta rätt körställning i någon bil och i så fall vilken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2015-11-13 10:46
L West

Denna mer eller mindre triviala diskussion fick mig att fundera, ut och mät! I min mellanmjölk ändras stolen i bakkant ca 9 cm från lägsta till högsta läget, i framkant (knäveckshöjd?) ca 3 cm. Och avståndet mellan pedalerna och stolens framkant ändras ca 5 cm. Då har jag ju ingen iCockpit men tack och lov höjdjusterbart säkerhetsbälte...

#m • Uppdaterat: 2015-11-13 11:07
ffodil

Pi
Det är ju precis det jag säger, tror du missförstår. Avståndet till pedalerna blir inte längre för en kort person för att man hissar upp stolen, eftersom det bara är bakdelen av stolen som förändras, knävecken är kvar i samma höjd.
För att förändra avståndet till pedalerna justeras genom att föra stolen fram el. tillbaka.
Alltså får en kort person ha stolen högre upp för att få samma sikt som en längre och har då bältet på samma ställe som en lång som får ha stolen lägre. Förklarade kanske otydligt i förra inlägget.

#n • Uppdaterat: 2015-11-13 13:14
Simon no1

@ ffodil, stolen höjs även i framkanten

#o • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tror inte på Peugeots lösning där stol och ratt måste justeras optimalt för att få bältet att sitta korrekt även om den kanske är bra i slutänden.

Allt ska vara automatiserat och idiotenkelt så långt det går när det gäller säkerhet, man måste alltid utgå från att folk är om inte korkade så i alla fall lata och bekväma av sig...

#p • Uppdaterat: 2015-11-13 13:50
ffodil

Simon no1
Ja det gör den, men minimalt, det är framförallt bak den höjs och går lite framåt när den höjs.
Poängen var att en kort person når pedalerna lika bra om stolen höjs och sen får man så klart justera framåt och bak, samt ratt.
Frågan var ju om bilbältets höjd, vilket jag inte kan se nåt problem med oavsett personens längd.

Prestigelös - visst har du rätt i det, men samtidigt är det bra att få optimal sikt över vägen och instrument.

#q • Uppdaterat: 2015-11-13 15:47
N-iklas

Märkliga höjd justeringar av stolar det finns tydligen.
Om stolen endast höjs i bakkant så är det ingen höjd justering utan en vinkel justering.
Och det är ju helt förkastligt om man vill ändra höjden eftersom komforten i stolen i så fall blir försämrad.

Har inte provat så många olika (aldrig tänkt på det), senast jag körde en Astra var det så naturligt att jag inte ens mins det, på senare tid Golf som åker framåt rejält mycket när den går upp vilket jag inte tycker om så det blir att flytta tillbaka stolen.
Var samma på Kadett och Ascona där stolen gick framåt uppåt.
Rekord, Omega däremot där går stolen rakt upp, i inget fall ändras vinkel på stolen.

#r • Uppdaterat: 2015-11-13 21:03
Pi

ffodil - i mina bilar höjs i alla fall stolen i stort sett parallellt (men säkert inte till 100 %) - annars skulle jag inte köpt dom. Vill ju inte sitta i en rutchkana när man kör...:)

#s • Uppdaterat: 2015-11-30 17:24
Bobbo

Men det där svaret från Maria på Peugeot var ju inte svar på frågan, tvärtom. Om bältesjustering anses relevant i modeller med normala inställningsmöjligheter, varför togs den bort i en modell med ännu större möjligheter för inställning av stolen? Tvärtom borde ju de utökade möjligheterna till inställning av stolen skapa ett ännu större behov av bältesjustering.
Kanske hade Marianne Sterner som ju trots allt är journalist kunna se igenom Peugeots tomma svar?

#t • Uppdaterat: 2017-05-17 09:45
VW Polo 2012

Bilfabrikanten spar pengar helt enkelt ;)

#u • Uppdaterat: 2015-11-12 08:43
milkylainen

Spara pengar heter det.
Man kom helt enkelt på att 95% aldrig använde funktionen. den var dyr att installera och orsakade en del rassel i interiören ibland. Man slängde ut den och de kvarvarande 5% får försöka vara glada ändå.
Idag försvinner mer och mer riktiga komfortprylar till förmån för "gulligt skit".

* Delbara solskydd.
* Höjdjusterbara bälteshållare.
* Eluttag i kupe för elvärme (är numera bara en sladd, det var tydligen jobbigt att sätta dit 220v uttaget på de nya kitten).
* Riktig handbroms (det är jobbigt och dra hand-bromsvajrar och dyrt och göra en bra lösning).

osv.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.