Nästa artikel
Turkisk Saab 9-3 på G
Nyheter

Turkisk Saab 9-3 på G

Publicerad 16 oktober 2015
Saab 9-3 byter namn och land.
Trollhättanbaserade Nevs ska utveckla en folkbil tillsammans med den turkiska staten.
Samarbetet med turkiska forskningsrådet Tübitak som offentliggjordes på en presskonferens idag innebär att Nevs kommer att hjälpa landet att ta fram en ”turkisk nationell bil”, som man kallar det i pressmeddelandet.

Nevs kommer att bistå med sin branschkunskap och enligt nyhetssajten TTELA har Turkiet har köpt vissa rättigheter till Saab 9-3 och ska ta över varumärket. Bilen kommer inte att heta Saab i framtiden. 

– Jag är mycket stolt över det här strategiska samarbetet. Turkiet kommer att vara en långsiktig partner och vi kommer båda att vinna mycket på detta. Med Turkiets satsning på eldrivna fordon så ser vi detta som ett viktigt steg mot vår vision att forma en mer hållbar framtid, säger Mattias Bergman, vd för Nevs.

Sedan tidigare har Nevs flera samarbetspartners i Kina. Bland annat fordonsföretaget Dongfeng, städerna Tianjin och Beijing och IT-företaget Teamsun.
 
Diskutera: Vad tycker du om samarbetet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2015-10-18 09:32
saabnisse

Pajosv, grundutförandet är 17 år, men den bil som tillverkas blir ju ny.
Tro inte att det är samma bil som då den först presenterades, mycket är utbytt och förändrat, en del för att det förbättrats, en del för att få lägre produktionskostnad även om det kanske medför en kvalitetsförsämring, men allt inom biltillverkning handlar om kompromisser.
Nu kommer den ju också att förändras kraftigt både exteriört och interiört så släktskapet med Saab kommer nog knappast att bli märkbart.

#c • Uppdaterat: 2015-10-18 16:35
Diesel

Milkylainen jag håller med dig fullständigt att en hydraulisk styrservo ger bättre feedback än den elektriska diton om man kör på landsväg och motorväg. Men den hydrauliska styrservo har en stor akilleshäl och det är stadskörning. Saab 9-3 och för all del också Bmw E90 är trögstyrda inne i stan, det känns som att man manövrerar regalskeppet Vasa. Passaten med sin elektriska hastighetsberoende styrservo är lättare och manövrera när man ska t.ex. fickparkera och vända vid tighta vändplatser. Därför anser jag att den elektriska styrservo är en bra kompromiss för de flesta bilister.
Att bilar med elektrisk styrservo saknar feedback kan jag inte köpa. Med en elektrisk styrservo får man visserligen en diffusare styrkänsla. Men de elektriska styrservo enheterna har blivit så pass intelligenta numera så att i högre hastigheter så reduceras servoverkan och vips så kan man styra bilen mer exakt.
Nu vet jag inte vad som är standardutrustning F10. Men Bmw, audi, Mercedes och många andra tillverkare har körprofilsprogram i sina bilar så att man exakt kan ställa in hur man vill att styrningen ska vara.

Ber om ursäkt för att denna diskussion har spårat ur

#d • Uppdaterat: 2015-10-19 08:48
Bortom

Huruvida en servo är hastighetsberoende eller inte har inte med dess beskaffenhet att göra. Min Mersa (2012) har hydraulisk servo men ändå är hastighetsberoende: man kan veva runt ratten med lillfingret när bilen står still medan i högre farter är den lagom stum.

#e • Uppdaterat: 2015-10-17 07:50
milkylainen

GDS: Min 9-3 diesel 08 har fortfarande bättre faktiskt förbrukning i verkligheten än min Passat -12:a och min BMW -15... Båda är snålare på pappret. BMW:n ska vara nästan 30% snålare. Men är kanske 10% törstigare i verkligheten. Passaten ska vara ca 10% snålare men är 30% törstigare.
Ingen av de nyare bilarna är alls lika kul som min 9-3:a.. eller är lika bra vinterbil. 9-3:an är en fantastisk vinterbil.

Passaten är totalt okänslig i styrningen vilket gör den livsfarlig i halt väglag.
BMW:n är som att ratta en pråm... Inte direkt smidig. Återstår att se hur den beter sig nu i vintern.

Jag skulle lätt köpt en modern 9-3 diesel ifall det fanns en (A19DTR är en riktigt bra motor.)

#f • Uppdaterat: 2015-10-17 19:18
milkylainen

Diesel:
E90 chassit och framförallt styrningen är rätt fin. Bättre än SAAB:ens ja.. Min 9-3:a TTiD (om du ska jämföra 20d får du jämföra med TTiD) är _mycket_ piggare än senaste 20d. Jag vet för jag har båda. Du kan ju prova nya (jag äger en MY15, inte en E90) F10 eller F20.. F10 är nästan lika trött i ratten som VW-koncernens bilar. Det har skrivits hyllmeter om nya generationen BMW's totalt trötta styrning. SAAB:en är dessutom en mycket bättre vinterbil än båda.
Den enda bilen jag kört som var lika snål som min TTiD (lite snålare t.o.m men TTiD:en är piggare) var E90 20d EDE. F20 20d är inte lika snål.
TTiD:en marsch:ar 140 utan att komma över halvlitern. Lätt. Jag körde Uppsala -> Spa i Belgien för att titta på F1. Snittfarten ner var 120, marschfart på de flesta tyska vägar låg jag strax över 140. Sen provade jag toppfarten på SAAB:en en gång också. Jag snittade 0.47 ner. I Svensk motorvägsfart 110 ligger bilen alla gånger under 0.4. Båda bilarna är sedaner. Är inte en kombi-människa.

#g • Uppdaterat: 2015-10-18 07:11
milkylainen

Diesel: På fullt allvar. Om du tycker Passatens styrning är bra så har du ingen aning vad du pratar om. Moderna bilar har elektriska styrservon. Det finns INGEN som har ett elektriskt styrservo som är lika bra som ett hydraliskt sådant. Ja, det elekstriska styrservot känns skönt, det är komfortabelt för det finns nästan INGEN feedback i ratten. EHPAS som på 9-3:an och E90 (de flesta) är mycket bättre än de moderna elektriska dito:n. Du kan jämföra själv.
Kör över vägsträck vid sidan av vägen med E90:n och din Passat. E90:n kommer du känna och höra allt i. I Passaten kommer det mest låta i bilen, du kommer knappt känna något genom ratten. Feedbacken är nästan noll. Det gör att din förmåga att förstå underlaget i vintertid också nästan är noll.
Det är anledningen till att många sportbilar och dylikt behåller/behöll hydraliskt styrservo längre. För feedbacken är överlägsen. Bäst är feedbacken utan servostyrning alls, men det är för jobbigt för dagens moderna bilister.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.