Nästa artikel
Provkörning: Tesla Model S P85D
Provkörning

Provkörning: Tesla Model S P85D

Publicerad 1 juni 2015 (uppdaterad 1 juni 2015)
Slanka linjer och rymligare än utsidan ger sken av. Tesla Model S förenar form och funktion på ett bra sätt.
Tesla Model S P85D sätter fart på pulsen. Efter några dagar känner vi oss dock kluvna inför konceptet.
Vi tar det direkt, så har vi det gjort. Att från stillastående skickas upp i svensk motorvägsfart på strax över tre sekunder känns i hela kroppen och lämnar kvar ett lyckorusliknande pirr som går ända ner i benen. Accelerationen i nya Tesla Model S P85D är verkligen makalös. Så.

P85D, Teslas första fyrhjulsdrivna bil möts av intresserade blickar och nyfikna frågor vart man än kommer. Det råder ingen tvekan kring att man markerat sin position i den hall som rymmer framtidens bilmodeller. Självsäkerheten har burit frukt, vilket tillsammans med en generös utbyggnad av upplysta  snabbladdstationer på strategiska ställen gjort att det flesta vet vad en Tesla är.

Bilen genomsyras av samma självsäkra stil som företaget i stort. P85D tar för sig på vägen och känns bred, lång och tung. Inredningen är luftigare än vad utsidan skvallrar om och som resande fram bjuds du en härlig rymd. Även baksätet förvånar. Benen har fint med utrymme och den lite kutryggiga bakdelen förenar form och funktion på ett bra sätt. Tilläggas bör att provbilen är utrustad med glastak, ett tillval som kostar 14 700 kronor extra och ger dig lite mer luft över huvudet.

Antalet förvaringsfack är irriterande få. Vill du ha med dig något löst får du lita till det lilla handskfacket eller de i mitten placerade mugghållarna. Visst, det stora facket mellan stolarna – i golvnivå – är kvar, men att nyttja det gör bara att du blir irriterad på att saker du lägger där glider runt och riskerar att repa den vackra kolfibern.
 
Tesla P85D trivs på långresan. Med de nya stolarna (de gamla finns kvar) för 11 800 kronor kan du sitta länge utan att få träsmak. Sidostödet är bättre än tidigare och det är lätt att hitta en behaglig körställning. De två stora displayerna matar dig med information om förbrukning och räckvidd och tillsammans med navigatorn (som nyttjar Google Maps) har du alltid koll på laddstationerna utmed resvägen. Tesla fintar bort räckviddsångesten på ett både elegant och effektivt sätt.
 
Den uppgivna
räckvidden om 489 km är svår att nå, speciellt i svensk kyla då både bak och huvud ska hållas varma, men med möjlighet till att fylla upp till 80 procent av batteriets kapacitet på 20 minuter via tillverkarens egna snabbladdstationer (kostnadsfritt) är bilen ändå en möjlig reskamrat även på riktigt långa uppdrag.

Det är svårt att inte falla för P85D, men jag kan trots allt inte låta bli att undra varför man delvis byggt den efter 60- och 70-talets muskelbilsideal, vilket gör P85D till en smått ambivalent karaktär, med ena foten i framtiden och den andra i historien.

Vi får anta att Tesla har ett ess i rockärmen, för om några år krävs det högst troligt mer än galen acceleration från en taktsättande miljöbilsaktör.

Diskutera: Vad tycker du om Tesla Model S P85D?
FAKTA: Tesla Model S P85D

Pris, från kr: 1 074 000 kr.
Modell: 5-sits, 5-d halvkombi.
Säljstart: Säljs nu.
Mått, cm: L 497/B 196/H 144.
Tjänstevikt, kg: 2 302 kg.
Motor: Dubbla elmotorer. Fram: 224 hk, bak 476 hk. 
Kraftöverföring: Motor bak och fram, fyrhjulsdrift, fast utväxling. 
Prestanda: Toppfart 250 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 3,1 s.
Räckvidd: 489 km enligt NEDC.
CO2-utsläpp: 0 g/km.
Konkurrenter: Porsche Panamera S Hybrid, Mercedes-Benz S 400 Hybrid, BMW Active Hybrid 5/7, Audi A6 Hybrid.
 
Plus: Rymligt baksäte, räckvidden, infosystemet och lastkapaciteten.
Minus: Högt pris och långa laddtider på hushållsel.
Vad nytt? Dubbla motorer och fyrhjulsdrift. Autobroms.
För vem? Välbeställda med miljötänk och bra laddmöjligheter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2015-06-04 17:47
PREVIA

Senaste Tesla har olika utväxling i reduktionsväxeln för motorerna vilket gör att man får olika utväxlingsförhållande mellan motor och hjulen beroende på om man skickar strömen till den ena eller andra motorn, en form av tvåväxlad bil.
Inte är det någon stor skillnad i drag i dessa bilar, Tesla är snabbast från start och Lexus kommer på slutet.
http://youtu.be/9oWjLsxLQl8
Lexus.

http://youtu.be/-kJowH8GHuw

#w • Uppdaterat: 2015-06-01 14:38
milkylainen

För att svara artikelförfattaren varför man har en muskelbil...
Toppsystemeffekten i en elbil på verkar väldigt lite hur långt man kommer eftersom motorerna är relativt effektiva. Det är nog tom så att 4wd-varianten hade längre räckvidd än 2wd med samma batteri ett tag.. vet inte hur det är nu.
Så bilen skulle kunna haft en anemisk effekt på 100hk.. hade ändå inte påverkat räckvidden nämnvärt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.