Nästa artikel
Bilfrågan: När kommer hållbara lager?
Bilfrågan

Bilfrågan: När kommer hållbara lager?

Publicerad 17 september 2014
Kommer det bättre bakhjulslager till BMW? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en BMW X1 som nu gått 15 000 mil och jag har fått byta bakhjulslager fyra gånger. Lyssnar man med verkstäder och tittar på internet är detta ett vanligt problem. Det finns exempel där man fått byta hjullager redan efter 1 000 mil. Vad har BMW gjort åt detta problem? Finns det en lösning i sikte?

Håkan

Svar:
Det finns inte något nytt utförande av det aktuella bakhjulslagret. Vi kan alltså inte lova att lager som monteras nu kommer att ha en större livslängd. Det är dock viktigt att lagren monteras enligt instruktionerna och med föreskrivna verktyg för att inte skadas.

Michael de Geer, BMW groupe Sverige

Dsikutera: Hur hade du svarat på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2014-09-17 21:09
JohanE_1

Jag är inne på min femte BMW och har bytt hjullager en gång. Då hade bilen passerat 30000 mil. Nu har min nuvarande gått över 28000 mil och det har precis börjat morra lite i ena lagret.
Det måste vara något som inte är som det ska på den där X1:an. Har inte hört om att det skulle vara nåt frekvent fel på X1 heller.

#c • Uppdaterat: 2014-09-18 08:19
Pi

Simon_d - håller med dig om att vissa är väldigt snabba med att "göra stora generella konklusioner utifrån ganska osäkra data ur statistiskt hänseende"och det har väl inte minst VAG-märkena råkat ut för i dessa spalter.

#d • Uppdaterat: 2014-09-18 10:06
Kandidat

Vet två bilar, dock betydligt billigare, som hade problem med slitna lager. I det fallet handlade det om att bilarna hade lösa lagersatser som alltså inte var ordentligt inkapslade. Så fort det kom in fukt så var det ju kört. Å andra sidan var lagren mycket billiga att byta.

Kör BMW med inkapslade lager (vilket vi verkligen får hoppas!) finns det förslag ovan om vad som kan vara fel. Om det är så att de, exempelvis för att hålla priset nere på modellen, kör med lösa lagersatser på X1:an - byt modell!!

#e • Uppdaterat: 2014-09-20 02:56
Roger Skagerström

Det här är "så" BMW. Det är inte iDriven som krånglar. Det är inte de avancerade sensorerna, elhissarna, eller nåt annat high tech. Det är, år 2014, mekaniska skitfel! Hur man kan misslyckas med att designa en bakvagn så pass att hjullagren inte håller mer än 1000 mil är helt absurt.

Reverend Benny: BMW erbjuder förlängda garantier på delar som de vet har fabrikationsfel. Min bil hade tex 4 års garanti på högtryckspumpen till insprutningen. Till skillnad från de annars så generösa två år som den vanliga garantin täcker. Går delen sönder efter den förlängda garantin gått ut så är man körd dock. Goodwill är inget ord som BMW tar i sin mun ens. I USA är det 10 års garanti på samma del.

Hörde om en med en 1-serie diesel där turbon rasat efter 2 år och 1 månad. BMW tog noll ansvar. Tyvärr är det ingen som ifrågasätter - det är ju BMW! BMW själva skiter fullständigt i hur folk upplever dom dessutom. De vet att det alltid kommer finnas folk som strävar efter att köpa en.

#f • Uppdaterat: 2014-10-12 21:15
Kalle2

Michael de Geer, BMW groupe Sverige tycker uppenbarligen att det är helt okey att strunta i sina kunder, hade jag varit hans chef så hade han fått gå på dagen, efter att ha städat sitt skrivbord under bevakning

#g • Uppdaterat: 2015-05-16 13:44
Styggavargen

Det hänger inte ihop med att BMW är tunga bilar, finns ingen under 1600 kg vad jag vet. Det blir stor belastning och det ställer högre krav på upphängningen mm. Nu har man dessutom många med fyrhjulsdrift och det blir ännu mer komplicerat. Har en del vänner som kört mycket 3-serien och aldrig haft problem med detta... men när det gäller X-serie och större och tyngre modeller så verkar detta vara problem som många råkar ut för, finns det samband?

#h • Uppdaterat: 2015-12-29 15:20
Henrik-Andersson

"Det är dock viktigt att lagren monteras enligt instruktionerna och med föreskrivna verktyg för att inte skadas."

Det är konstigt att BMW anställer så usla mekaniker, de flesta andra märken verkar kunna montera lagrena rätt. Alla som jobbar med lager VET att det är fatalt för livslängden att slarva vid monteringen (Rätt distans, eventuell förvärmning av lagerhuset, ej trycka dit lagret snett)

Detta vet såklart BMW.s mekar med !

SJÄLVKLART är det en konstruktionsmiss och inget annat (Precis som på många andra tunga bilar exempelvis gamla xc90:n)

#i • Uppdaterat: 2019-10-26 08:35
Ingemar Bohman

Första årsmodellerna av Passat hade samma problem med bakhjuls lagerna!
Volvo hade också bekymmer med hjullager i en period.
Så de är inte nått nytt med dåliga hjullager.

#j • Uppdaterat: 2014-09-17 09:14
milkylainen

Krafterna på hjullagrena varierar pga hjulvinkelinställningarna.
En rent bakhjulsdriven bil niger under acceleration. Då ändras ofta camber, caster. Det är samma med en fyrhjulsdriven bil som portionerar ut stora doser till bakhjulen under acceleration.
En framhjulsdriven bil har lite annorlunda typ av problem.
De stora krafterna som kan påverka hub:en får komposanter som riskerar att skada upphängningen eller leda till glapp som trycker in skit i hubben som resulterar i trasiga lager.

Jag skulle kolla hjulvinklar så att de inte är helt galna. Eventuellt neutralisera inställningen om det går.

I övrigt är det bara billigt skit som går sönder. Ie. sketen kvalitet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.