Nästa artikel
Bilfrågan: Godkända oljor?
Bilfrågan

Bilfrågan: Godkända oljor?

Publicerad 14 december 2011 (uppdaterad 14 december 2011)
"Till Saabs dieselmotor får inte olja av typen A5/B5 användas. Kan det ha någon verklighetsanknytning?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Till Volvos dieselmotor i V70 får endast olja av typen ACEA A5/B5 användas. Till Saabs dieselmotor får inte A5/B5 användas. Kan det ha någon verklighetsanknytning? Motorernas konstruktion och prestanda torde vara tämligen lika.

Att A1/B1 inte är lämplig kan jag förstå men varför duger inte A3/B3 eller A3/B4 och A5/B5. Eller går det bra nu när GM inte längre är inblandat?

Olle Svedåker, Alfta

SVAR:
Att Saab enbart godkänt oljor enligt GM:s normer är helt säkert beroende på att GM:s tekniker känner sig bekväma med dessa produkter och litar på dem.

Saabs motorer fungerar säkert utmärkt på en A3/B3-olja men man måste vara observant på att oljan lämpar sig för dieselmotorns partikelfilter.

Vad som händer med Saab nu är ett oskrivet kort och det är inte bara på motoroljans område.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2011-12-15 21:35
milkylainen

snabb95:

"Tunn" är en dålig sammanfattning på olja. En varmviskositet på 30 är fullgod för de flesta moderna motorer. Det har ganska lite med varmviskositeten på din olja att göra. Många "snål"-bensinare idag rekommenderas med 0w-20 eller 5w-20. De flesta bensinare och dieslar är 0w-30 eller 5w-30 oljor. Hurivida de är lämpliga för just din motor enl. tillverkaren har inte enbart med viskositeten att göra. Dieslar har komplexa avgasreningskrav. Du bör inte hälla i godtycklig olja som möter generiska oljekrav eftersom de har för låga SAPS-krav för din diesel.
För en vanlig 9-3 1.9l diesel skulle jag nog välja något i stil med:
Mobil 1 0w-40 ESP (GM-LL-B-025 och Dexos II)
OKQ8 5w-30 Formula Special G Long Life (Samma godkännanden).
Det finns en hög till..
Shell Helix Ultra AG 5W-30 funkar nog fint med.

Tyvärr är de flesta övertygade om att olja är religion. D.v.s - "Det står xxxx på förpackningen och jag har hört att de är jävligt bra!"... Undra om samma människor skulle hälla i matolja om någon sa att det var jävligt bra? Jag skulle vilja säga att så länge du häller i bra och godkänd olja samt sköter servicen ordentligt så kommer det spela liten roll vilket märke det är på oljan. Fortsätt häll i icke-låg-SAPS-godkända oljor så kommer säkert ditt partikelfilter sätta igen tidigare än nödvändigt.

#c • Uppdaterat: 2011-12-18 20:38
milkylainen

snabb95:
Tack för uppskattningen. Ska försöka svara. Jag är hyfsat bra på SAAB:ar, Volvosar kan jag mindre om. Din SAAB 2.0t är ett gränsfall. Antingen sitter det en B204 som SAAB slutade med år 2000.. (beror på exakt när du köpte bilen).. eller en B205. B205 är av typen lågfriktion runt kolv etc.. med alla problem det nu innebär. Jag tror din Volvo 2.4 inte är lika känslig för olja som den turboöverladdade SAAB:en. Beroende på ålder och slitage så är det generellt lite bättre att välja en olja med högre varmviskositet och låg kallviskostet (om man inte har motorvärmare eller liknande). Tyvärr är de lite dyrare.
Tjockare oljor skyddar ytor bättre mot slitage förutsatt att de "kommer in i ytan". Viskositeten är eg bara förmågan att flyta ut. Så en tjock olja kommer kanske inte åt överallt lika bra, medans en för tunn olja kanske slits fortare och sliter mer på motorn om man har tung gasfot. Å andra sidan kanske en för tunn olja lättare slinker förbi utrymmen den annars inte skulle gjort (kolvringar etc) och bidrar till sotbildning osv.
Jag skulle tro att om du låter dina bilar bli varma på vintern (motorvärmare), kör de fullgoda sträckor (inte bara start-stop) och använder en okq8-olja som möter båda kraven (kan inte din volvo) så kommer det funka fina fisken. Dagens oljor är redan mycket bättre än de som fanns för 10-15 år sedan då dina bilar tillverkades och certifierades mot.
Vilka haverier du än kommer få om du byter dubbelt så ofta när du använder en modern vettig olja hade du fått ändå, du hade inte kunnat förhindra det genom någon mirakelolja.
Man kan vara uppmärksam på oljan när man är på macken. Sniffa lite på stickan, kolla hur den känns (tunn eller bensinig?), vattentecken i olja? kolla om man har mycket metallspån runt dräneringsbulten när man byter etc.
Ang oljor.. ja det är en djungel.. men här är lite info:
SAE brukar som du kanske vet beteckna "graden". Single eller multigrade (XX singlegrade eller Xw-XX multigrade).
Sen finns en massa jäkla certifieringsinstitut. Verkar vara mode att starta egna åxå.
De stora är väl API, ACEA och ILSAC. Sen brukar de flesta tillverkare ange sina egna rekomendationer.. Typ BMW LL-04 eller GM-LL-B-025 etc.. Det finns ingen 100% mappning mellan tillverkarrekommenderade oljor och Standardinstitutens "nivåer/typer".
Jag tycker personligen ACEA är grötigt (används i Europa mest.) men de är väldigt stringenta i sina krav.
C2/C3 är olika nivåer av certifieringar och typer.
Tyvärr finns typ C4-07 och C4-08 etc.. vilket man aldrig ser på förpackningarna... så man vet inte vilken standard oljetillverkarna har (det jag stör mig på)
Hittade en skitbra sida du kanske kan använda för att luska lite själv och jämföra kvaliteer.

http://sas-origin.onstreammedia.com/origin/lubrizol/EOACEA2009/RPTOOL2010Dep/rp/pc/index.html

Mina egna erfarenheter ang motoroljor är:
Håll dig till tillverkarens rekommendationer. Det finns ingen tillverkare som skulle tjäna på att göra sina kunder sura genom att rekommendera pissiga oljor. Den tillverkaren skulle inte överleva länge.
Jag kör oftast så mycket så jag hinner för det mesta med två oljebyten per år.
Jag kör gärna en 0w-XX olja på vintern (äkta PAO och tyvärr lite dyrare) och en 5w-XX på sommaren.
Kuriosa är att 0w är oftast rena fullsyntet PAO-oljor.. medans 5w-XX är hydrokrackade mineraloljor av extremt hög kvalitet idag. Jag skulle säga att de är fullgoda i normalt bruk mot äkta PAO-oljor.

#d • Uppdaterat: 2011-12-19 21:01
milkylainen

snabb95:
De enda oljan som kommer nära ur dina krav på okq8/texaco som jag kan komma på.. som matchar alla tre bilar inklusive moderna dieslar är OKQ8 Formula Special G Long Life. Har ingen aning om prislappen på den.. men en modern diesel har högre krav på sin olja än äldre bensinare. Det drar upp priset om du prompt måste ha samma olja på alla tre bilarna.
Å andra sidan är det väl som du säger. Du kan lika gärna köra finolja på de äldre bilarna då det kommer kosta dig lika mycket att ha separata som att köpa större dunkar av samma.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.