Nästa artikel
Bilfrågan: Tål inte hybriden att stå?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tål inte hybriden att stå?

Publicerad 4 april 2017 (uppdaterad 28 april 2021)
Frågeställaren har en svårstartad Lexus IS 300h i Spanien som inte körs regelbundet.
”På märkesverkstaden har de sagt att man måste köra en Lexushybrid varannan vecka. Stämmer det?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Vi köpte en Lexus IS 300h i Barcelona i somras. Eftersom vi åker till Spanien bara på skollov, kör vi inte bilen (som finns i Spanien) så ofta. Varje gång vi kommer till Spanien har vi problem med att starta.
På märkesverkstaden har de sagt att man måste köra en Lexushybrid varannan vecka. Stämmer det? I så fall har vi köpt fel bil.
Tanja Kuzmina
 
Svar:
Man ska inte behöva köra en Lexus IS 300h så ofta som verkstaden har sagt. Hur länge bilen kan stå utan att det uppstår startproblem beror på hur den körs. Bilen har inget stort startbatteri utan bara ett mindre 12-voltsbatteri som används till att starta upp de elektroniska systemen. Detta batteri laddas via hybridsystemets generator under färd men om bilen körs mest korta sträckor hinner inte laddningen återhämta sig.
Ta ur det lilla 12-voltsbatteriet och sätt det på underhållsladdning när bilen inte används så försvinner säkert startproblemen.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-04-13 22:05
saabnisse

Hundter, fungerar bara om det finns separat spänningsmatning till CPUn.

#c • Uppdaterat: 2017-05-21 19:16
Henrik-Andersson

Hur svårt är det att plugga in en underhållsladdare när man inte ska använda fordonet under ett tag ?

De flesta hojåkare och husbilsägare gör så med sina fordon under höst och vinter. Man behöver inte köpa den dyraste laddaren heller. Det finns gott om så kallade intelligenta laddare för under 300 kr.

#d • Uppdaterat: 2021-01-22 11:02
Rolf Torsten Eriksson

Problemet för mig är att det saknas 230V där bilen står parkerad. Finns det tips på lämplig power bank som kan användas för att ladda 12V batteriet i en Toyota hybrid?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.