Nästa artikel
Tesla klarade tuffa målet – men tappar i Sverige
Nyheter

Tesla klarade tuffa målet – men tappar i Sverige

Publicerad 4 januari 2021
”Jag är så stolt över Teslateamet för att ha klarat av den här stora milstolpen”, uppger Elon Musk.

Teslachefen Elon Musk hade som mål att leverera en halv miljon bilar under förra året, och i december skickade han ut ett mejl där de anställda uppmanades att öka takten för att klara målet.

Det verkar ha fungerat. Totalsiffran blev 509 747 producerade bilar och 499 550 levererade bilar. Enligt Tesla kan den siffran variera med 0,5 procent åt båda hållen så det är inte otroligt att 500 000-strecket har nåtts.

För ett drygt år sedan uppgav Tesla att målet skulle nås med god marginal, men coronapandemin tvingade företaget att dra ned något på takten.

”Jag är så stolt över Teslateamet för att ha klarat av den här stora milstolpen. I början trodde jag optimistiskt sett att vi hade tio procents chans att överleva över huvud taget”, skrev Elon Musk på Twitter under lördagen.

Model 3 och Model Y står tillsammans för 89 procent av alla levererade Teslabilar medan de dyrare Model S och Model X bara står för elva procent.

Tesla har ökat försäljningen med 130 000 bilar under 2020 jämfört med året innan, men i Sverige är läget det motsatta. Här har Tesla minskat antalet registrerade bilar med 21 procent, enligt siffror från Bil Sweden.

Läs också: Tesla drar i handbromsen – nu pausas dyraste modellerna

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2021-01-04 19:01
V70Silver

Jag tycker att svenska staten gott och väl kunde dra in klimatbonusen helt och hållet på bilar som kostar över 500 000 sek. Det skulle inte göra bilarna dyrare, uppenbarligen skär tillverkarna emellan och lägger pengarna i egen ficka. I takt med att kronan har stärkts mot nästan alla andra valutor det senaste året har importerade elbilar bara blivit dyrare, väldigt lustigt måste jag säga...

#c • Uppdaterat: 2021-01-04 19:08
Henrik M

V70Silver: Om man säljer allt man kan leverera säljer man väl inte direkt dåligt?! Och tappar en hel del i Sverige? Läste du ovan? De har tappat 2% marknadsandel under 2020 i den väldigt ökade konkurrensen, är det en hel del?

#d • Uppdaterat: 2021-01-05 18:10
bejje

Vad spelar det för roll för Tesla hur mycket de säljer eller inte säljer i Sverige. De har väl ändå ett globalt mål? Om de säljer något sämre i Sverige, men betydligt mer någon annanstans så att totalen ändå blir en rejäl ökning jämfört med kvartalet innan eller året innan så är det ändå uppåt för Tesla.

Men jag håller med om att priserna i Sverige är på tok för höga sett till priset i t.ex. USA eller Norge.
Har inte Norge traditionellt sett / Historiskt sett aft skyhöga priser på bilar jämfört med Sverige?

Är det bara för att Norge premierar elbilar till en nivå som inte ens självaste Miljöpartiet i Sverige skulle vilja hänga med på?

#e • Uppdaterat: 2021-01-06 19:42
Mikael Larsson

ArneNilsson1: Förra året såldes strax över två miljoner rena elbilar av någonstans runt 75 miljoner bilar totalt.
Takten har varit ungefär en fördubbling vartannat år och takten ser inte ut att matta av än på några år.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.