Nästa artikel
Aggressiv körning allt vanligare: ”Går åt fel håll”
Nyheter

Aggressiv körning allt vanligare: ”Går åt fel håll”

Publicerad 4 januari 2021
Den allmänna trafikrytmen trissas upp, enligt trafikpolisen Håkan Klingborg.

Antalet bilförare som ägnar sig åt det polisen kallar ”aggressiv körning” – alltså att köra betydligt snabbare än hastighetsgränsen och väja mellan filerna – blir vanligare, enligt trafikpolisen Håkan Klingborg i polisens region Väst.

Det säger Håkan Klingborg, trafikpolis i region Väst, i Vi Bilägares podcast. Du kan lyssna på avsnittet här ovan eller läsa intervjun nedan.

– Det går inte åt rätt håll. Det blir inte bättre, det tycker jag inte. Aggressiv körning är ett problem. Vi siktar in oss på de bilister som kör betydligt över än gällande hastighet, korsar körfält och beter sig. När den allmänna trafikrymten trissats upp blir nästa steg ännu en ”upptrissning”. 

Bilförare som kör för fort har alltid kört för fort och kommer alltid göra det, enligt Håkan Klingborg. Men många gör det också av misstag. 

– Om snitthastigheten på en 70-väg är 80 km/tim måste de som kör fortare ligga i 90 km/tim. Om snitthastigheten höjs till 90 måste fortkörarna ligga i 100. På det viset trissas hastigheten upp, det blir en ond spiral. Får vi ned snitthastigheten sänks den högre hastigheten som fortkörarna ligger i.

Polisen stoppade nyketerhetskontrollerna tidigare i år på grund av coronaspridningen. Nu inför jul, är ni tillbaka till vanliga rutiner igen?

– Nej, det är vi inte. Slumpmässiga nykterhetskontroller kan vi inte syssla med under pandemin, men de fordon vi stoppar där det finns en misstanke gör vi kontroller på.

Läs också: Trafikpolisens varning: Vanlig miss kan kosta dig körkortet

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2021-01-04 21:12
Focus

Allt mindre bilförare kan köra bil, det visar sig inte minst genom att de regler som finns inte respekteras. När folk kan vara så korkade att man t.ex. kan köra i 60 km/tim förbi en skola/förskola där det är skyltat 30, genom att inte kunna lära sig den enkla konsten att ge tecken åt höger när man skall ur en cirkulationsplats eller när man skall svänga i en korsning bara för att ta ett fåtal tillfällen där man struntar totalt i säkerheten så vitt det inte finns en trafikpolis i närheten. Tyvärr finns dessa endast i storstäderna, i övrigt indragna p.gr.a. att de behövs till andra former av polisarbete och därför skapas anarki i trafiken.

#c • Uppdaterat: 2021-01-04 21:58
J.L

Etiken och moralen degenereras på flera områden inte bara i trafiken tyvärr. Det finns många fördelar med att hålla stipulerad hastighet. Mindre miljöpåverkan genom lägre förbrukning, bensin, diesel, el, mindre slitage på däck, lägre stresspåslag, minskade konsekvenser vid en olycka vilket allt resulterar att alla, individ och samhälle sparar pengar. Lägg ner besserwisser attityd och prestige!

#d • Uppdaterat: 2021-01-04 23:26
Styggavargen

Svårt att hålla avstånd och hastighetsbegränsningen idag, man blir automatiskt en "bromskloss"

#e • Uppdaterat: 2021-01-05 06:43
Stefan Eriksson

Inför poliskontroller igen, både uniformerade och civila poliser samt öka straffen för trafikbrott. Som det är nu vet lagbrytarna att chansen är väldigt låg att åka fast och straffen är låga.

#f • Uppdaterat: 2021-01-06 14:26
thulo

varför blir folk aggressiva när dom sitter bakom bakom en ratt? är det så hemskt att köra era fina dyra bilar? varför se andra bilister som fiender som till varje pris måste köras om å gärna måste stänka ned genom att efter omkörning sväng in precis framför när vägen är saltblöt. till alla aggressiva förare: hur mår ni egentligen

#g • Uppdaterat: 2021-01-06 16:01
Styggavargen

thulo, jag håller med dig, varför måste man "jaga" andra bilar och köra så nära som möjligt? Jag tänker precis tvärtom, försvinn så jag slipper se er är min första tanke om alla andra bilister. Vägen rymmer alla, så det går att hålla avstånd ifrån alla så MYCKET det bara går. Det borde inte vara så svårt tycker man, men som vanligt så blir det dessa "kö kollisioner" som är vardagsmat numera, för att folk är arga och kör omdömeslöst och nära varandra helt i onödan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.