Nästa artikel
Bilfrågan: Onödigt vätskebyte?
Bilfrågan

Bilfrågan: Onödigt vätskebyte?

Publicerad 31 december 2020
"Jag har haft bil i exakt 50 år och aldrig bytt bromsvätska på någon av mina 7 bilar." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Blir lite fundersam på ditt svar på frågan om byte av bromsvätska vart 2-3 år. Jag har haft bil i exakt 50 år och aldrig bytt bromsvätska på någon av mina 7 bilar. Idag har jag en Saab 9-5 som fyllde 20 år i somras och som jag besiktigade i september, med perfekta bromsar. Har fler i bekantskapskretsen som heller aldrig bytt bromsvätska. Det verkar som du tog i för att ha både hängslen och svångrem med 2-3 års intervall! Har bara bytt multirem efter 15 år och olja och filter varje år. Har du förslag på något annat som bör bytas, typ växellådsolja?
Ulf Persson

Svar:
Ja, det finns ju ingen som kan tvinga dig att följa biltillverkarens servicerekommendationer. Och det är ju inte jag som skrivit dem heller. Du har tydligen kommit fram till ett eget, enklare och billigare underhåll och hittills har det gått bra? Men att aldrig byta bromsvätska är helt i strid mot tillverkarens rekommendationer och inte något vi kan föreslå våra läsare. Och om du vill ha förslag på fler åtgärder så ta en titt på bilens serviceschema.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare 

Diskutera: Rätt eller fel att strunta i bytet av bromsvätska?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-12-31 18:53
saabnisse

Audi, det går utmärkt att göra som föreslås i #7!

#m • Uppdaterat: 2020-12-31 23:35
mso 1000

Undra hur många som byter/fyller på fettet under kolvdamaskerna på bromsoket.
Dvs där det alltid blir rost på en bil med många mil.
Och vid byte av bromsbelägg så trycker man in kolven med rosten in i cylindern med den nyss bytta bromsoljan som blir en brun smet.

Skulle nog säga att det är ett vanligt senarium.

Men visst ska man byta bromsoljan men tror ingen kan köpa att det är vettigt med så korta intervaller som 2-3 år förutom dom som vill tjäna pengar. ;)

#n • Uppdaterat: 2021-01-01 08:24
Tjalle

Jag glömde......
Det finns en backe i Alperna, där "alla" biltillverkare provar bromsar. Inte primärt bromsprestanda, utan om bromsvätskan "kokar"= bromsbortfall. Värsta körfallet är "turist körning"= "fesbromsar" sig ner.

Vatten i bromsvätskan kokar lättare än bromsvätskan i sig.

#o • Uppdaterat: 2021-01-01 09:37
bgl

Att mäta vid oket kan ge falsk säkerhet. Ev fukt i vätskan kan vara kokt och förflyttad bakåt i bromsrören. Då kan mätning av vätskan i oket ge felaktig indikation.

#p • Uppdaterat: 2021-01-01 21:40
jete

Byta bromsvätska fanns inte på kartan förr, 60-70-talet, har nog tillkommit för att det skall se mycket ut på servicelistan. Skall man däremot till alperna så skall man absolut byta vätskan före. Har sett buckliga bilar stå längst ner i backen för att de har kört på varandra. Det är så man stannar när vätskan kokar. Jag har mätt vätskan i burken, bytt vätska och mätt igen efter 2 veckor och då hade jag lika mycket fukt där igen. Det är ju där fukten kommer in genom ventilationshålet i locket. Pumpar man ut vätskan vid hjulen efter 10-15 år så ser den mörk och förändrad ut, men är den dålig? Har aldrig läst en vetenskaplig rapport på det! Men visst känns det bra i själen att ha bytt någon gång.

#q • Uppdaterat: 2021-01-01 22:34
John2008

Bra svar av Erik Rönnblom! Men ett intervall på 2-3 år på just bromsvätska låter väl kort på en bil som inte ofta används i mycket bergiga områden.

#r • Uppdaterat: 2021-01-01 23:01
Svenne60

Bilar och mc som bara körs soliga sommardagar tror jag klarar sig längre mellan bromsvätskebytena, har en mc som har stått inomhus i 10 år och jag kan känna att bromsarna har fullgod funktion

#s • Uppdaterat: 2021-01-01 23:12
Hundter

Byta olja i växellådan?

#t • Uppdaterat: 2021-01-02 10:30
Ingemar Bohman

Jag kollade vattnet i bromsvätskan i min bil vid ca 6000 mil både i behållaren och ute vid varje hjul
Det fanns inget tillstymmelse av vatten i bromsvätskan!
Så byte av vätskan känns helt i onödan, tror att bytet är bar en affärsidé från biltillverkarna för att tjäna pengar.

#u • Uppdaterat: 2021-01-02 16:30
mso 1000

Jag tror också det är en affärsidé med dom korta intervallerna som gäller i dag.
Men visst skall det bytas nån gång.

Men Som sagt 40 år med begbilar och reparationer och till 99% sitter den angripna rost ytan på kolvarna på utsidan kolvtätningen under damasken.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.