Nästa artikel
Bilfrågan: Onödigt vätskebyte?
Bilfrågan

Bilfrågan: Onödigt vätskebyte?

Publicerad 31 december 2020
"Jag har haft bil i exakt 50 år och aldrig bytt bromsvätska på någon av mina 7 bilar." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Blir lite fundersam på ditt svar på frågan om byte av bromsvätska vart 2-3 år. Jag har haft bil i exakt 50 år och aldrig bytt bromsvätska på någon av mina 7 bilar. Idag har jag en Saab 9-5 som fyllde 20 år i somras och som jag besiktigade i september, med perfekta bromsar. Har fler i bekantskapskretsen som heller aldrig bytt bromsvätska. Det verkar som du tog i för att ha både hängslen och svångrem med 2-3 års intervall! Har bara bytt multirem efter 15 år och olja och filter varje år. Har du förslag på något annat som bör bytas, typ växellådsolja?
Ulf Persson

Svar:
Ja, det finns ju ingen som kan tvinga dig att följa biltillverkarens servicerekommendationer. Och det är ju inte jag som skrivit dem heller. Du har tydligen kommit fram till ett eget, enklare och billigare underhåll och hittills har det gått bra? Men att aldrig byta bromsvätska är helt i strid mot tillverkarens rekommendationer och inte något vi kan föreslå våra läsare. Och om du vill ha förslag på fler åtgärder så ta en titt på bilens serviceschema.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare 

Diskutera: Rätt eller fel att strunta i bytet av bromsvätska?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-12-31 13:05
AMGStar

Jag följer Mercedes rekommendationerna på två år och byter helt själv, som är väldigt enkelt!
Jag gör det mest för att inte rosten skall börja härja i oken osv. ,har hört att även abs:en kan ta skada av rost och då kan det väl bli en dyr historia kan jag tänka mig.

#c • Uppdaterat: 2020-12-31 13:24
mso 1000

Med Biltemas bromsluftare för några hundringar är det största jobbet att ta bort hjulen och hissa upp.

Så visst är det bra att byta bromsoljan.
Och det gör jag också när jag byter beläggen åt folk.

#d • Uppdaterat: 2020-12-31 13:27
Audi A5 SB

Jag tycker Erik Rönnbloms svar till den raljante Ulf är riktigt bra. Den gode Ulf har haft bil i 50 år och ändå lyckats undgå att lära sig både fysik och kemi på basal nivå. Det kan lätt bli Darwin-awards på sådana slutsatser som han ha dragit.

#e • Uppdaterat: 2020-12-31 14:01
Desmoholic

Att det kan behöva bytas är nog sant. Men så ofta? Bättre att mäta och byta vid behov. Så spar vi på våra resurser.

#f • Uppdaterat: 2020-12-31 14:51
Henrik-Andersson

Jag byter bromsvätska på våra bilar när jag sätter på sommardäcken ungefär vart fjärde år (ca var 6000:e mil) . Då är bilen ändå förberedd så arbetet kräver inte mycket extra tid. Jag har aldrig sett att fuktmätaren varit i närheten till att visa gult (än mindre rött). Men det kostar 30 spänn för en halvliter bromsvätska så vad finns det för anledning att inte byta (om man har kunskapen och ändå byter däck samtidigt.

Vart fjärde år ca är ett intervall som jag känner mig tillfreds med med vårt körmönster, andra får göra egna avväganden. Om jag skulle ta bilen till alperna så hade jag bytt bara pga den resan och samtidigt gett systemet en extra koll samtidigt.

Antagligen sätter tillverkarna bytesintevallen efter de tuffaste förhållandena. Kan hålla med om att vartannat år i Sverige antagligen är helt onödigt. Men att som frågeställaren självsäkert berätta att det är "filled for life" är ju lika tokigt.

Förutom det självklara med ny bromsvätska behövs

#en 7mm fast nyckel
# en ca 40 cm lång genomskinlig slang att trä på bromsnippeln
# en tom flaska för den gamla vätskan
#en flaska rostlösande spray som man sprayar nipplarna med så de lossar lätt
#en medhjälpare
#en träkloss (att lägga mellan pedal och golv så inte medhjälparen trampar ner bromspedalen för långt och förstör huvudbromscylindern)
# tidsåtgång ca en halvtimme om ändå bilen är upphissad pga byte av däck.

Jag tar vänster bak och sedan höger fram (ena bromskretsen) efter det höger bak och till slut vänster fram. Jag ser till att ha en trasa runt bromsbehållaren och är jäkligt noga med att se till att bromsbehållaren aldrig blir tom.

#g • Uppdaterat: 2020-12-31 16:25
SnookerPro

Som saabnisse säger: De flesta bromsvätskor är hygroskopiska och suger åt sig fukt - bromsvätskor är alltså just vätskor och ingen olja. Den vanligaste orsaken till att bromsoken bak kärvar med åren är faktiskt just vatten i bromsvätskan (visserligen lätt påhejade av den utsatta placeringen, särskilt i vinterväglag). Jag känner några personer som aldrig har bytt bromsvätska och samtliga har fått byta slavcylindern på grund av gravrost i den. I det ena fallet var jag med som "åskådare" och när mekanikern öppnade bromssystemet rann det ut "knallbrunt vatten"! Jag har väldigt svårt för att förstå varför folk struntar i att underhålla sina bilar. Bromssystemet torde vara det viktigaste systemet i en bil - och då ska man kunna vara säker på att det fungerar.

#h • Uppdaterat: 2020-12-31 16:38
L. Mäkinen

På Opel Speedster med originalfälgar kan man byta bromsvätska utan att ta av hjulen. Bara att sticka händerna mellan ekarna.

#i • Uppdaterat: 2020-12-31 17:00
LeifV

Att mäta är att veta... -varför komplicera saker?

#j • Uppdaterat: 2020-12-31 18:33
Dana

Det rätt skönt att ha "peace of mind" och veta att bromssytemet är i bra skick. Väntar man 20 år så kommer man garanterat att dra av nippeln om man behöver byta en slang och måste byta hela oket = dyrare än att byta vätskan regelbundet.

#k • Uppdaterat: 2020-12-31 18:40
Audi A5 SB

Mäta och mäta. Det gör man väl med oljan i behållaren normalt sett. Vad säger det om tillståndet nere i bromsoken?

Jag har svårt att se hur man kan motivera att inte byta bromsolja regelbundet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.