Nästa artikel
Datumen då du inte ska ge dig ut i jultrafiken
Nyheter

Datumen då du inte ska ge dig ut i jultrafiken

Publicerad 22 december 2020 (uppdaterad 22 december 2020)
Baserat på tidigare olycksstatistik har det beräknats vilka resdagar som är extra olycksdrabbade.
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har med hjälp av tidigare års olycksstatistik på vägarna räknat ut vilka datum som det riskerar att bli flest trafikolyckor på under denna jul.

I år infaller julafton på en torsdag och resdagar som bör undvikas är den 22, 27, 28 och 29 december, då det finns en förhöjd risk för olyckor trafiken. I januari är 7:e eller 8:e extra känsliga resdagar. 
– Det är en mängd faktorer som gör att vi ser extra många olyckor under jul- och nyårshelgerna men de enskilt viktigaste orsakerna är hastighet och stress. I år måste vi gemensamt planera vårt resande bättre än någonsin för att inte belasta vården ytterligare. Det gäller för oss alla att göra vad vi kan för att undvika onödiga olyckor i vägtrafiken, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

De skickar också med några goda råd på vägen, som att starta resan i god tid, vara utvilad, hålla hastighetsbegränsningar och avstånd, samt att aldrig köra onykter och låta bilen stå dagen efter man druckit alkohol. 

Vidare är det viktigt att kontrollera däckens skick och lufttryck och att se till att torkarblad är i gott skick. En god idé är även att kolla om det behöver fyllas på spolarvätska innan avfärd. Packningen ska vara väl förankrad och lösa föremål inne i kupén kan bli livsfarliga vid en kraftig inbromsning. 

Diskutera: Kommer du att ge dig ut på någon längre resa under jul eller nyår?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-12-22 11:42
Styggavargen

Åk inte ut alls om du inte TVUNGET måste, vården är i kris och vill du riskera livet för att åka någonstans? Ni som har XC60/90 är undantagna, se bara inte till att krocka med varandra.

#2 • Uppdaterat: 2020-12-22 12:24
SnookerPro

Men visst är det väl oerhört märkligt att skidanläggningarna tillåts hålla öppet?! Smittan sprids som en löpeld samtidigt som ben- och armbrott står som spön i backen.

#3 • Uppdaterat: 2020-12-22 16:40
Jallemet

Intressant att folk inte kan hålla sig hemma, är det tristessen hemma eller är det bilderna som ska läggas ut på instagram om hur jävla bra man har det?

Tar en dagstur till fjällen om jag eller ungarna får feeling, har ingen avsikt att spendera 30.000:- på en vecka i en stuga.

#4 • Uppdaterat: 2020-12-22 17:06
Carl Trefalt

Men det går bra att köra på julafton.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.