Nästa artikel
Subaru pausar importen till Norge på grund av hög straffskatt
Nyheter

Subaru pausar importen till Norge på grund av hög straffskatt

Publicerad 19 december 2020
Subaru har än så länge inga laddbara modeller att sälja. Märket tar nu paus på den norska marknaden.

Biltillverkare som inte har några laddbara bilar i utbudet får det allt svårare i konkurrensen. Det märks inte minst på den norska marknaden som länge legat i framkant när det gäller elbilar.

I november stod elbilar för hela en av tio sålda bilar på den norska marknaden. Bensin- och dieselbilar stod tillsammans för bara drygt en av tio sålda bilar. Elbilar subventioneras kraftigt medan vanliga förbränningsbilar får rejäl straffskatt. För en vanlig suv som Subaru Forester ligger den på över 200 000 norska kronor plus moms.

För ett märke som Subaru innebär det stora problem. Märket har tappat försäljning för varje år och nu uppger branschsajten Bilnytt att Subaru pausar importen av bilar till Norge.

Säljmålet för nästa år är på bara 450 bilar, och det handlar enbart om lagerbilar. Inga nya lagerbeställda bilar ska säljas.

Importören hävdar dock att det bara handlar om en tillfällig paus. Subaru ska inte försvinna från den europeiska marknaden och ska göra comeback i Norge inom några år med en laddhybrid. Senare kommer även en helt eldriven modell.

Läs också: Subaru planerar europeisk elbil på Toyotagrund

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-12-19 22:03
perin

Subaru kanske borde bygga upp en designavdelning till att börja med, deras design väcker ju inga ”vill ha” känslor direkt.

#m • Uppdaterat: 2020-12-19 22:40
John2008

"Elbilar subventioneras kraftigt medan vanliga förbränningsbilar får rejäl straffskatt."

Ska inget börja mässa om "norsk extremism", när det är så populärt att göra det om den påstådda svenska?

#n • Uppdaterat: 2020-12-20 19:08
Svenne60

Styggavargen, de skriver om matbrist "När biosfären kraschar och naturen inte längre klarar av att ge oss de naturresurser vi behöver för att bibehålla en välfärd." Menar du att vår utsläpp av koldioxid leder till detta. Ett påstående fullständigt utan stöd i vetenskapen, det är ju exakt tvärtom, matproduktionen har ökat dramatiskt sedan t.ex. 50-60-talet mycket beroende på högre halt av koldioxid i luften. Biosfären och växtligheten mår bara bättre av mer koldioxid, jorden blir grönare, till det bidrar också aningen högre temperatur som vi bara mår bättre av. Sedan vet vi inte när det börjar bli kallare igen med sämre skördar som följd, då kan det bli tal om matbrist

#o • Uppdaterat: 2020-12-20 19:40
McTar

Svenne, det finns andra forum att vända sig till när man tror på vad 1% av forskarna säger. Dessa forskare skall man nog kolla extra på vad de får sina forskningspengar från.

#p • Uppdaterat: 2020-12-20 22:12
A.L

McTar: Har du frågat 1% av forskarna (märklig grupp) om det eller menar du att man via ett slumpmässigt urval om 1% av denna grupp kan påstå att forskarna säger något specifikt?

Bara nyfiken om vad den där procenten representerar...

MVH AL

#q • Uppdaterat: 2020-12-20 22:33
Svenne60

MCTar, Det finns andra forum att vända sig till om man menar att våra CO2 utsläpp leder till att "biosfären kraschar och naturen inte längre klarar av att ge oss...osv (men om du är intresserad av ämnet så läs vad t.ex. Elsa Widding säger, googla på henne)

#r • Uppdaterat: 2020-12-21 08:45
Axa

Svenne
Oavsett vad koldioxid har för fördelar på växtligheten så är problemet klimatförändringarna. Det som händer är att det blir fler förlorade skördar på grund av torka eller för mycket nederbörd.
Att matproduktionen har ökat sedan 50-talet stavas effektiviseringar. Gissar att subventioner även gjort sitt.

#s • Uppdaterat: 2020-12-21 10:15
Svenne60

Axa, klart att klimatet ändras, det har den alltid gjort, det är inte länge sedan vi hade den lilla istiden med hungersnöd, och klart att CO2 är en svag växthusgas, men vet du hur stor del av den höjda temperaturen på ca 1-1,5 grad sedan den lilla istiden beror på våra CO2 utsläpp ? Den samlade vetenskapen ingen aning om det och allt tyder på att ytterligare utsläpp inte spelar någon märkbar roll eftersom koldioxidens påverkan minskar logaritmiskt med stigande halt

#t • Uppdaterat: 2020-12-21 13:00
Axa

Svenne
Det är ju ganska tydligt att ökade koldioxidutsläpp har ett samband med ökad global temperatur. Något vilket även Exxons forskare visade i den tidigare hemliga rapporten.
Det är uppenbart att flera skördar kommer gå förlorade om den globala uppvärmningen fortsätter.

#u • Uppdaterat: 2020-12-21 13:27
McTar

Svenne och al. Bland klimatforkare så råder det konsensus. När 99% av dem är säker på sin sak så väljer de flesta (tydligen inte alla) att ta det för sanning.
Sedan finns det alltid de som vill sprida desinformation av olika anledningar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.