Nästa artikel
Subaru pausar importen till Norge på grund av hög straffskatt
Nyheter

Subaru pausar importen till Norge på grund av hög straffskatt

Publicerad 19 december 2020
Subaru har än så länge inga laddbara modeller att sälja. Märket tar nu paus på den norska marknaden.

Biltillverkare som inte har några laddbara bilar i utbudet får det allt svårare i konkurrensen. Det märks inte minst på den norska marknaden som länge legat i framkant när det gäller elbilar.

I november stod elbilar för hela en av tio sålda bilar på den norska marknaden. Bensin- och dieselbilar stod tillsammans för bara drygt en av tio sålda bilar. Elbilar subventioneras kraftigt medan vanliga förbränningsbilar får rejäl straffskatt. För en vanlig suv som Subaru Forester ligger den på över 200 000 norska kronor plus moms.

För ett märke som Subaru innebär det stora problem. Märket har tappat försäljning för varje år och nu uppger branschsajten Bilnytt att Subaru pausar importen av bilar till Norge.

Säljmålet för nästa år är på bara 450 bilar, och det handlar enbart om lagerbilar. Inga nya lagerbeställda bilar ska säljas.

Importören hävdar dock att det bara handlar om en tillfällig paus. Subaru ska inte försvinna från den europeiska marknaden och ska göra comeback i Norge inom några år med en laddhybrid. Senare kommer även en helt eldriven modell.

Läs också: Subaru planerar europeisk elbil på Toyotagrund

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-12-19 13:09
V8-Power

Kenvik, följer du inte med alls? Det kommer fler nya elbilar på marknaden än fossilbilar redan nu.
VW liksom Toyota inkluderar bilmärken inom koncernen, så är det med alla på 10 i topp listan.
Men visst som enskilt märke är det ngt annat, men hur räknar du en Suzuki som säljs som Toyota och tvärtom, så ser det ut bland många enskilda märken idag. Toyota säljer även Mazda under Toyota-märket...

#c • Uppdaterat: 2020-12-19 13:33
Elbilisten

De batterier som kommer ut från fabrikerna om 5, 10 eller 20 år är helt säkert bättre än dagens. Men det finns ingen anledning att i dag tillverka fler avgasbilar. Dagens elproduktion kan inte heller användas som en ursäkt för att fortsätta bygga avgasbilar. Vi som bor mindre länder behöver också renare luft i lungorna för att förbättra folkhälsan. Beroendet av oljeimport är en annan anledning att påskynda omställningen. Vill Subaru och andra tillverkare hellre avvecklas än ställa om är det deras val. Innan omställningen är klar kan det bli fler märken vi bara hittar på veteranbilsträffar.

#d • Uppdaterat: 2020-12-19 16:38
Dana

Jag är glad att jag inte bor i Norge. Allt är så dyrt där.

#e • Uppdaterat: 2020-12-19 17:00
Kodiaq

Men herregud.
Fortsätter elbilsdrömmarna .

Vad är det som är så svårt att förstå?

Med bibehållen världfärd går det inte att förbjuda fossilt bränsle.
Det går INTE.

men som AI frågat: vem står först i kön för att få det sämre?

#f • Uppdaterat: 2020-12-19 17:20
Styggavargen

Kodiaq, kanske dags att vakna? Hur tror du framtiden blir... tror du vi får det bättre när matbristen blir uppenbar? När biosfären kraschar och naturen inte längre klarar av att ge oss de naturresurser vi behöver för att bibehålla en välfärd. Det finns ingen framtid med fossilt bränsle, det är som att slänga bensin på elden. Här finns bara två utvägar, kraftigt minska befolkning på jordklotet (minst varannan människa måste bort), eller så måste tekniken hjälpa oss. Att fortsätta på samma bana som vi är idag leder mot avgrunden. Vi gör inga tekniska framsteg, eller kallar du tyngre bilar som kommer kortare sträcka utveckling? Tänk om vi idag hade bilar som drog 1/10 del av vad en bil förbrukade på 90-talet, det hade varit ett FRAMSTEG!

#g • Uppdaterat: 2020-12-19 18:46
Svenrune

Lanseras i Norge under januari: nya Mitsubishi Eclipse Cross P-HEV. Ersätter Outlander PHEV. 15 cm längre än nuvarande eclipse Cross. Ny front o bak. Ska säljas i Tyskland också. Är Mitsubishi verkligen på väg ut från Europa? I Sverige sägs nuvarande importör upp.

#h • Uppdaterat: 2020-12-19 18:48
Elbilisten

Kodiaq: När vi nu börjar dra ner på fossilt bränsle kan det absolut påverka någras välfärd. Tänk bara på Opec, Norge, Rosneft och Saudiarabiska kungahuset. Köper vi i stället batterier från Skellefteå och drivmedel från Porjus får några ha tunnare guldkedjor runt halsen. Andra får erbjuda turister ridning på kameler eller besök på bilmuseer. Helt okej för min del.

#i • Uppdaterat: 2020-12-19 18:49
Svenrune

Subaru är en liten spelare i Europa. Under 35000 bilar per år. Jämför med Mitsubishi med ca 150000 bilar sålda. Mazda 245000 bilar. Små märken

#j • Uppdaterat: 2020-12-19 19:01
quattron

Kenvik, att hänvisa till "klimatsans.com" är troligen detsamma som att hänvisa direkt till Trumpens kompisar over there. Ta det för vad det är. Kolla bakgrundsfakta.

#k • Uppdaterat: 2020-12-19 20:42
Raywave

Illavarslande att högsta Chefen är så full av BS. Jag gissar att detta är ett uttryck för desperation och att det ser riktigt illa ut för Toyota. Jag har kikat på RAV4 plugin men detta avgör saken. Toyota inget att satsa på uppenbarligen (plus katastrofen i TVs älgtest...). Toyota på väg utför stupet...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.