Nästa artikel
Volvochefens tuffa uttalande: Förbjud förbränningsbilar
Nyheter

Volvochefens tuffa uttalande: Förbjud förbränningsbilar

Publicerad 2 december 2020
Ett förbud mot bilar med bensin- eller dieselmotor är effektivare än att fortsätta rabattera elbilar, enligt Håkan Samuelsson.

Volvo har länge haft höga snittutsläpp jämfört med många andra märken eftersom en stor del av försäljningen består av tunga suvar med förbränningsmotorer

Men det senaste året har något hänt. Volvo ligger nu i topp sett till andelen laddbara bilar och kan även ta betalt av Ford för att hjälpa den amerikanska biljätten nå EU:s utsläppsmål utan risk för böter.

För att snabba på omställningen till eldrift ännu mer föreslår Volvo Cars-chefen Håkan Samuelsson att helt förbjuda förbränningsbilar – alltså att fokusera mer på ”piska” än ”morot”. Det säger han på en konferens anordnad av Financial Times under onsdagen.

Håkan Samuelsson tror det är betydligt mer effektivt att förbjuda bensin- och dieselbilar än att fortsätta subventionera elbilar och laddhybrider. Enligt honom ”hör förbränningsmotorerna till det förflutna”.

– Ingen kan bygga en framgångsrik och lönsam affär genom att förlita sig på incitament. Även om tillfälliga subventioner kan hjälpa till att uppmuntra industrin att utvecklas åt rätt håll kan det vara effektivare för regeringar att sätta en tydlig agenda mot en eldriven framtid, säger Håkan Samuelsson.

Hälften av alla Volvobilar som säljs 2025 ska vara eldrivna. Hittills har bara en elbil presenterats, XC40 Recharge med 40 mils räckvidd och en prislapp på 699 000 kr.

– Vi är övertygade om att premiumsegmentet kommer bli helt eldrivet på sikt, och vår ambition är att vara ledande i det segmentet, säger Håkan Samuelsson.

Läs också: Volvos smarta trix – tunga suvarna klarar utsläppskraven

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-12-02 14:03
A.L

J.L. Det du kanske förbiser är att en VD har insyn också i morgondagens produkter. Utspelet speglar således morgondagen och inte nuläget i bilparken och Volvos produktmix i synnerhet.

Biltillverkning är en krass och kalkylerande affär. Det finns ingen ideologisk övertygelse utan utgångspunkten är alltid vinstmaximering. Samuelssons uttalande handlar således om det.

MVH AL

#c • Uppdaterat: 2020-12-02 14:14
Svenne60

Detta är sagt av en företagsledare som har det egna märkets lönsamhet i ögonen, han vill signalera "godhet" och framåtanda i marknadsföringssyfte, och bryr sig knappast om konsumenternas bästa

#d • Uppdaterat: 2020-12-02 14:34
K_Klabbe

Svenne60, så är det givetvis alltid när en vd för ett sådant här uttalande, annars skulle han få sparken.

#e • Uppdaterat: 2020-12-02 14:49
Desmoholic

Jag förstår inte detta med att förbjuda en viss teknik. Förbjud/begränsa utsläppen oavsett teknik.
I och med att man förbjuder en viss teknik "dödar" man ju alla potentiella framsteg hos den som ev. i framtiden skulle kunna leda till mindre utsläpp. Vem vet, om 15 år kommer man kanske på en ottomotor som går på fermenterat grönkål och som bara släpper hallonkräm...

#f • Uppdaterat: 2020-12-02 16:43
saabnisse

Desmoholic, helt riktigt, varför i hela h-e ska man försöka förbjuda teknikutveckling?
Det här uttalandet är egentligen bara trams och som A.L. skriver att det speglar morgondagen, men det är något vi inte vet något om och inte Håkan Samuelsson heller, även om han kanske har bättre begrepp än många andra, men det gäller att komma ihåg vad han representerar och som även då blir lite underligt.
Volvo har ju ofta varit långt efter i teknikutveckling, men de har varit snabba att flera gånger acceptera och applicera vettiga innovationer och då speciellt på säkerhetssidan.
Men jag undrar ändå hur ett sånt här uttalande från en VD på en liten tillverkare i ett litet land skulle kunna påverka beslutsåtgärder i den stora vida världen?

#g • Uppdaterat: 2020-12-02 16:44
Styggavargen

Desmoholic, verkningsgraden är viktig. En ottomotor eller andra fossila motorer är väldigt ineffektiva. Elmotor tror jag mer på, men det är själva bränslet som är det stora problemet. Man kan väl börja med att förbjuda vanliga fossilt drivna fordon för privatpersoner, eller helt enkelt fasa ut dem snabbt genom att inte producera nya efter tex 2025 samtidigt som man sänker priset på elbilar kommer antagligen fler gå över till detta av fri vilja. En sak är dock säker, det är bråttom nu eftersom vi måste kraftigt sänka utsläppen. Det finns säkert en dold agenda som vi inte får veta eftersom läget är mer än kritiskt redan nu. Vi vaknade upp för sent, redan på 80-talet talades om CO2 problemet. Elbilar fanns för 100 år sedan som gick 15 mil på el. Det känns som vi inte jobbat med rätt saker, vi har inte löst några problem! Vi har sakta men säkert bara förvärrat situationen.

#h • Uppdaterat: 2020-12-02 17:39
Carl Trefalt

Förbjuda förbrännigsmotorer tycker Volvo. Det är väl så att Volvo skulle vara en av biltillverkare som tjänade mest på det.

#i • Uppdaterat: 2020-12-02 17:42
Dana

Konstigt uttalande från ett företag som bara har 1 elbil att sälja.

#j • Uppdaterat: 2020-12-02 17:50
Desmoholic

@Vargen: Verkningsgraden är ju också något som skulle kunna öka om man inte dödar all utveckling...

#k • Uppdaterat: 2020-12-02 20:10
Ahlstrand

Volvos laddhybrider är ju helt okej att köra, men den pinsamt dåliga räckvidden är troligtvis en av de främsta orsakerna till att jag ser en mängd hushåll som inte ens bryr sig om att ladda sina Volvohybrider.
Men så länge förmånsvärdet är lägre än en jämförbar diesel eller bensinbil kommer dessa bilar säkert fortsätta sälja bra i Sverige.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.