Nästa artikel
Hårda kritiken: Här är riskerna med nya bonus/malus
Nyheter

Hårda kritiken: Här är riskerna med nya bonus/malus

Publicerad 30 november 2020
Högre straffskatt för bensin- och dieselbilar, och dyrare med förmånsbilar. Nu får de nya förslagen hård kritik från Bil Sweden.

Nästa år vill regeringen skärpa bonus/malus-systemet för att få fler bilköpare att välja en elbil och undvika modeller med enbart förbränningsmotorer.

Tanken är att höja elbilsbonusen från 60 000 till 70 000 kr. Samtidigt sänks bonusen för flera laddhybrider samtidigt som den förhöjda fordonsskatten under de första tre åren höjs rejält för många vanliga bilar med bensin- eller dieselmotor.

Nu går Bil Sweden ut med hård kritik mot förslaget. Branschorganisationen tror att nybilsförsäljningen kommer bromsa in och att andelen laddbara bilar ”parkerar sig” på 30 procent istället för att fortsätta öka. Dessutom finns risk för ryckighet och osäkerhet på bilmarknaden.

Att bilköpare som slagit till på en elbil dessutom kan tvingas betala tillbaka bonusen på 70 000 kr om bilen säljs inom fem år tror Bil Sweden ytterligare kommer bidra till att fler väljer en bensin- eller dieselbil – kanske en äldre modell som registrerades före bonus/malus och därmed kommer undan den förhöjda skatten.

Bil Sweden kritiserar också att lätta transportbilar, som redan i dag kan ha en fordonsskatt på 15 000–25 000 kr per år, drabbas ännu hårdare med det nya bonus/malus-systemet.

Vid sidan av bonus/malus-systemet vill regeringen genomföra flera viktiga förändringar när det gäller förmånsbilar, för att göra dem dyrare. Det tror Bil Sweden kommer minska antalet nya laddbara bilar på vägarna.

Läs också: Så stor blir skattesmällen för vanligaste bilmodellerna

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-12-01 19:54
Elbilisten

Barnarbete var inget nytt när industrialiseringen började för 200 år sen. Varken i gruvdrift, textilindustri, fiske, oljeutvinning, transport, jordbruk, handel, whatever. 100 års tillverkning av avgasbilar löste inte problemet.

Vuxna ska ha jobb med godtagbara villkor.

Barn ska gå i skola.

Fixa det.

NU!

#m • Uppdaterat: 2020-12-01 20:20
Henrik M

lsoderlund: Dina kommentarer är egentligen så dumma så jag inte ens borde bemöta dem, och dels så läste du ju uppenbarligen inte alls vad jag skrev, eller så kunde du inte förstå det du läste....avsett så sa det väl en del om dig.
Men till att börja med, barnarbete-kortet drar du? Ok, du vet att kobolt främst används till annat än bilbatterier va? Mer går åt till Oljeindustrin, som du ju tycker är bättre? Hur får du det att gå ihop? Sen finns det företag som Tesla t.ex. som inte alls använder kobolt från Afrika och även snart har koboltfria batterier. Inser du nu hur korkat du skrev? Eller ska jag fortsätta?
Sen får du det att låta som att jag skrev att man får en stor rymlig bra elbil för 300.000 kr, vilket jag inte skrev, ganska dumt att lägga ord i nåns mun....eller hur?
Sen att du jämför flera år gamla begagnatbilars priser med nya elbilar och konstaterar att det kostar mer?! Ja, Sherlock, kom du på det själv?
Snälla, argumentera sakligt och seriöst om du ska komma med något som biter.

#n • Uppdaterat: 2020-12-01 20:59
lsoderlund

Henrik M, Jag råkade visst träffa en känslig punkt.
Hur du än vrider och vänder på det, så hittar du idag inte ekvivalenta fordon som är batteridrivna till till konkurrenskraftiga priser, framförallt inte om du inte vill rulla mikrobil som VW UP.

Om man skall göra något, så bort alla batteridrivna fordon eller vätgasfordon få miljöbonus, oavsett nypris. Nu försöker ju alla tillverka lägga sig högt för att tjäna så mycket som möjligt och även utnyttja systemet. Finns inga incitament för en tillverkare idag att sälja en elbil under 260.000kr, för då uteblir miljöbonusen i sitt maxtak.

#o • Uppdaterat: 2020-12-01 21:51
Henrik M

lsoderlund: Visst gjorde du det, korkade människor stör mig....
Och återigen märker man ju hur oinsatt du är, om du skriver att det idag inte finns bra batteridrivna bilar till konkurrenskraftiga priser. Snälla läs på, skaffa dig erfarenhet och räkna lite innan du kräker ur dig dumheter.
Minst hälften av alla som rullar snittmilen och mera mil varje år skulle kunna skaffa sig en elbil redan idag som fungerar utmärkt för samma eller lägre TCO än de har på sin fossilbil idag. Nej, det finns inte elbilar som passar alla som köper nybil än, men för de allra flesta, utan nån som helst tvekan!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.