Nästa artikel
Hårda kritiken: Här är riskerna med nya bonus/malus
Nyheter

Hårda kritiken: Här är riskerna med nya bonus/malus

Publicerad 30 november 2020
Högre straffskatt för bensin- och dieselbilar, och dyrare med förmånsbilar. Nu får de nya förslagen hård kritik från Bil Sweden.

Nästa år vill regeringen skärpa bonus/malus-systemet för att få fler bilköpare att välja en elbil och undvika modeller med enbart förbränningsmotorer.

Tanken är att höja elbilsbonusen från 60 000 till 70 000 kr. Samtidigt sänks bonusen för flera laddhybrider samtidigt som den förhöjda fordonsskatten under de första tre åren höjs rejält för många vanliga bilar med bensin- eller dieselmotor.

Nu går Bil Sweden ut med hård kritik mot förslaget. Branschorganisationen tror att nybilsförsäljningen kommer bromsa in och att andelen laddbara bilar ”parkerar sig” på 30 procent istället för att fortsätta öka. Dessutom finns risk för ryckighet och osäkerhet på bilmarknaden.

Att bilköpare som slagit till på en elbil dessutom kan tvingas betala tillbaka bonusen på 70 000 kr om bilen säljs inom fem år tror Bil Sweden ytterligare kommer bidra till att fler väljer en bensin- eller dieselbil – kanske en äldre modell som registrerades före bonus/malus och därmed kommer undan den förhöjda skatten.

Bil Sweden kritiserar också att lätta transportbilar, som redan i dag kan ha en fordonsskatt på 15 000–25 000 kr per år, drabbas ännu hårdare med det nya bonus/malus-systemet.

Vid sidan av bonus/malus-systemet vill regeringen genomföra flera viktiga förändringar när det gäller förmånsbilar, för att göra dem dyrare. Det tror Bil Sweden kommer minska antalet nya laddbara bilar på vägarna.

Läs också: Så stor blir skattesmällen för vanligaste bilmodellerna

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-11-30 17:23
SUNE04

Denna regering närmar sig sitt slut, så länge pyttepartiet Mp får vara med att bestämma enligt sina konstiga åsikter så åker LÖVEN ut om han fortsätter att låta stollarna bestämma , dom blir bara värre och värre, helt extrema , vi kan inte rädda VÄRLDEN själva som dom tror måste in realistiska människor i regeringen!

#c • Uppdaterat: 2020-11-30 17:36
107Carlsson

Ta bort alla subventioner helt på laddhybrider. De flesta laddhybrider körs inte enligt optimala testnormer utan har i verkligheten högre förbrukning och är ger betydligt mer utsläpp än t.ex. en modern Diesel eller vanlig hybrid typ Toyota.
Se t.ex. https://www.transportenvironment.org/

#d • Uppdaterat: 2020-11-30 18:34
Pi

Nu är det ju dessutom inte bara socialdemokrater och miljöpartister som ligger bakom regeringens linje utan även liberaler och centerpartister så regeringsunderlaget är ju trots allt lite bredare. Utan dessa båda senare partier så skulle inte de flesta förslag gå igenom i riksdagen.

#e • Uppdaterat: 2020-11-30 19:05
Axa

Ehm, ganska korkat att tro att svensk miljöpolitik kommer förändras radikalt ifall Mp åker ur riksdagen. Sverige har åtaganden utifrån miljömål i EU, globalt samt egna uppsatta mål. Det gäller oavsett vilken regering som sitter. I mikroperspektiv kanske det skulle innebära en annan lösning än dagens bonus/malus men likväl morot och piska i någon form. Att sitta med en förhoppning om att det blir som förr med Mp utröstat är naivt.

#f • Uppdaterat: 2020-11-30 20:34
Thommys

107Carlsson. Den rapporten du hänvisar till kan vara partisk. De tillåter inte insyn i hur testerna gick till.

#g • Uppdaterat: 2020-11-30 23:48
Henrik M

Man blir lätt mörkrädd över verklighetsuppfattningen en del har i kommentarerna här.....
Som en del andra med är inne på, det hade gått på detta håll utan Mp med, sen kanske inte i exakt samma spår men utan nån som helst tvekan hade inriktningen varit densamma, men kanske med andra styrmedel och förklaringar till dem.
Sen att en del fortfarande är inne på att elbilar kostar "astronomiska" pengar visar ju bara på hur dåligt insatt man är både vad elbilar kostar idag med det utbudet som finns och vad folk idag faktiskt ändå köper bilar för.
Nej, de som är verklighetsfrånvända i hela denna debatten är de som med näbbar och klor kämpar sig kvar i en förnekelse om vad som faktiskt måste till framåt, oavsett vem som styr.

#h • Uppdaterat: 2020-12-01 08:58
Ingemar Bohman

Var finns laddstolparna MP?
Mitt bostadsområde finns inte ett enda uttag i garagen.
Men MP skänkte 420 miljoner av våra skattepengar till de rikaste som köpte elbilar som kostade 1 mille och mer per styck,
så här fans pengarna till att installera eluttagen. SMART MP!
MP skall väck så sparar vi många många miljoner som kan gå till skolor, sjukvården ,m,m.

#i • Uppdaterat: 2020-12-01 10:10
Henrik M

Aldrig ner Audi: Du glömde att de som köpt elbilar även med prislappar under 300.000 kr med fått precis lika mycket i bidrag som de som köpt högre prissatta. Men det lät inte lika kul att skriva väl? ;) Så vart ville du komma med ditt inlägg? Att det är ett rättvist bidrag som går ut till alla oavsett klass som köper ny bil? Det är väl perfekt!
Sen återigen, Miljöpartiet är inte de som styr denna inriktning. Den kommer att ske även med en högerregering t.ex.

#j • Uppdaterat: 2020-12-01 17:38
Elbilisten

@#17: Vad får du för svar när du skriver motion till styrelsen i BRFen eller efterfrågar laddplats till hyresvärden? Vad tycker du om investeringsbidraget via Klimatklivet, bidraget Ladda Bilen, Trafikverkets bidrag till snabbladdare och det nya ”rot-avdrag” för gröna investeringar i 2021? Om barnen inte får i sig lika mycket avgaser kan de lättare tillgodogöra sig undervisningen i skolan. Bättre luftkvalité ger även lägre sjukvårdskostnader.

#k • Uppdaterat: 2020-12-01 19:18
lsoderlund

@Elbilisten #19, Säg det till 10-åringen i Kongos kobolt-gruvor som barfota utvinner skiten ur berget. För du vill väl inte göra skillnad på barn och barn?

@ Henrik M, alla elbilar kostar inte över 800kkr, men retoriken felar rejält. Den som idag har en, säg Golf Kombi från 2014, har då en bil i mellanklassen. Att köpa en elbil i mellanklassen kostar uppåt 500-700kkr idag. Att då säga att du kan få en elbil för 300 (Vw Up) gör föga då den bilen troligen är för liten för ens behov. Annars hade du haft en småbil idag. Så går det vidare. Personligen så är den enda elbil som är jämförbar i storlek med min nuvarande en Tesla Model X, lite mer än en miljon mao.

Jämförelsen kan du ta mot allt i princip. En ny tv kostar 8000kr, fast du kan få en 15”:are för 3000kr, så alla kan ha en ny tv?
Alla båtar kostar 300kkr (typ daycruiser), fast du kan fortfarande köpa en eka med lite motor för 25kkr.

Jämför inte enbart produkten, utan ekvivalenten inom varje fordon. Långt ifrån alla åker omkring i minibilar, snarare tvärtom. Att således hävda att du kan få ekvivalent elbil för 300kkr är således en ren lögn.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.