Nästa artikel
Svenska bilköparna: Volvo mer innovativa än Tesla
Nyheter

Svenska bilköparna: Volvo mer innovativa än Tesla

Publicerad 26 november 2020
De flesta bilköpare vill hellre ha smarta säkerhetssystem än pekskärm och andra finesser.

Nya bilmodeller har betydligt högre tekniknivå än för bara några år sedan. Processorkraften har ökat rejält och det möjliggör en mängd nya finesser som ska göra körningen säkrare och bekvämare.

När svenska bilköpare får lista vilka tekniska innovationer de helst vill ha i sina bilar hamnar olika säkerhetssystem i topp, enligt en ny undersökning som Blocket genomfört bland svenska körkortsinnehavare.

Bilköparna prioriterar generellt sett parkeringssensorer, backkamera, autobroms och dödavinkelvarnare före tillval som lyxigare högtalarsystem eller navigation.

– Bakom ratten vill vi gärna ha det så bekvämt som möjligt och att fickparkera får många att bli obekväma. De parkeringssystem som finns i dag är oerhört praktiska och minimerar risken för sammanstötning säger Jenny Jonsson, affärsutvecklare på Blocket Fordon.

Yngre bilköpare vill ha pekskärm

När bilköparna får lista vilka märken som är mest innovativa hamnar Volvo i topp. 27 procent av deltagarna anser att Volvo är mest innovativa när det gäller ny teknik. Hack i häl kommer Tesla med 26 procent och därefter kommer Toyota med 16 procent.

I åldersgruppen 18–29 år var däremot Tesla det mest innovativa bilmärket. I den åldersgruppen värdesatte bilköparna även infotainmentsystem med pekskärm högre än autobroms.

Läs också: Ny rapport: Tesla mest innovativa – men VW flåsar i nacken

10 i topp: Finesserna som bilköparna helst vill ha

Parkeringssensorer (53%) 
Parkeringskamera (52%) 
Autobroms (46%)
Dödavinkelvarnare (44%) 
Adaptiva strålkastare (34%) 
Automatisk fickparkering (28%)
Körfältsassistans (24%) 
Bild/-pekskärm (20%) 
Självkörande bil (13%) 
Holografisk vindruta (11%)

10 i topp: Bilmärkena som köparna tycker är mest innovativa

Volvo (27%) 
Tesla (26%)
Toyota (16%) 
Volkswagen (15%) 
BMW (15%)
Audi (15%)
Mercedes (10%) 
Skoda (6%)
Porsche (5%) 
Hyundai (5%)

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-11-27 09:13
Mattse

De främsta finesserna på på listan som efterfrågas är klassiska gubb-finesser. Men när åldern börjar ta ut sin rätt med dålig uppmärksamhet och stela nackar önskar sig de flesta kanske backvarnare, backkamera, dödavinkelvarnare, autobroms etc.
Listan speglar mer att det är mest gubbar som hänger på Blocket och tar sig tid att svara på undersökningar, än vad genomsnittsbilisten önskar sig. Samma undersökning på Tiktok, Insta och andra sk ungdomsappar hade gett helt andra resultat.

#c • Uppdaterat: 2020-11-27 10:06
Mikael Larsson

Desmoholic: Nu sträcker ju sig Teslas innovationer lite längre än till skärmen. Men oavsett om man tittar på skärmen och den smartare inredningen, de trådlösa uppdateringarna, värmepumpen, de strukturella batterierna, modellerna, laddningen och laddningsnätverket, fabrikerna, mjukvaran, hårdvaran, förarassistenssystemen (som går mot självkörande i framtiden), lastutrymmena, appen eller bara en så simpel men fantastisk sak som "dog mode" så är det innovation överallt.
Och att det dessutom är funktionell innovation syns tydligt på hur många som försöker apa efter...

#d • Uppdaterat: 2020-11-27 10:23
Boxer

Desmoholic:
Så här måste man göra för att byta torkarblad på en XC70 2016:
Sätt fjärrnyckeln i startlåset och tryck kort på START/STOP ENGINE-knappen för att sätta bilens elsystem i nyckelläge I. För detaljerad information om nyckellägen, se Nyckellägen – funktioner vid olika nivåer.

Tryck kort på START/STOP ENGINE-knappen igen för att sätta bilens elsystem i nyckelläge 0.

För inom 3 sekunder höger rattspak uppåt och håll den kvar i ca 1 sekund.

Torkarna går då och ställer sig rakt upp.

Torkarna återgår till utgångsläge vid ett kort tryck på START/STOP ENGINE-knappen för att sätta bilens elsystem i nyckelläge I (eller vid start av bilen).

Enkelt inte sant?

#e • Uppdaterat: 2020-11-27 10:53
Masa

Back-kamera behöver man inte vara gammal och stel för att uppskatta. Som många av dagens bilar är designade så ser man knappt bakåt eftersom det inte finns glasrutor utan endast plåt (pga. att man tycker att det ser "sportigt ut"). Komfort och säkerhet/assistans uppskattar även jag (och många andra under 50 år) väldigt mycket - är evigt trött på dålig runtomsikt, sportfjädring och låga/breda däck.

#f • Uppdaterat: 2020-11-27 17:18
Desmoholic

@Roadkoll; Varför räknar du upp en himla massa gammal teknik? Värmepumpar har funnits i decennier och återfinns i många andra elbilar.

Trådlösa uppdateringar? Vadå är inte bilen färdig vid köp? Och så ger jag helst inte Tesla tillgång till min bil med tanke på deras intrång de gjort hittills. Finns gott om exempel på folk som reparerat krockade teslor där Tesla stänger av massa funktioner i bilarna för att de inte gillar att andra rör ”deras” bilar.

Deras fabriker blir jag inte heller så imponerad av med tanke på hur bilarna ser ut passformsmässigt.

Men laddnätverket är bra!

#g • Uppdaterat: 2020-11-28 07:14
Svenrune

Volvo? Mest innovativ?

#h • Uppdaterat: 2020-11-26 18:44
milkylainen

Med andra ord:
Volvo kombi är "bäst" i Sverige.
Ford pickuptruck är "bäst" i USA.
Någon Tysk tillverkare är "bäst" i Tyskland.
Range Rover "bäst" i U.K
och
någon Kinesisk bil "bäst" i Kina.

Color me surprised...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.