Nästa artikel
Bilhandlarnas svar: ”Det är ett misstag – inget fuffens”
Reportage

Bilhandlarnas svar: ”Det är ett misstag – inget fuffens”

Publicerad 27 november 2020 (uppdaterad 30 mars 2021)
Flera bilar som rabatteras med Black Friday-priser har i själva verket sålts ännu billigare innan kampanjen drog igång. Här förklarar handlarna hur ”jojopriserna” fungerar.

Vi Bilägare har bevakat priserna på begagnade bilar under den senaste veckan. När många handlare nu kör igång olika Black Friday-kampanjer visar det sig att priserna i vissa fall höjts rejält för att sedan sänkas igen.

Då får bilannonsen en särskild liten ”rabattpil” på Blocket och blir mer attraktiv för köparen. Det behöver inte vara fel att rabattera priset på en bil, och de flesta gör det på ett ärligt sätt, men om det görs efter att medvetet ha höjt priset just för att få till en falsk rea är det olagligt.

En bilhandlare i Östergötland har flera bilar till salu just nu där priset höjts rejält innan Black Friday för att sedan sänkas nästan lika mycket. Slutpriset i dag är alltså högre än tidigare, och ändå kallas kampanjen för ”Black Friday-rea”. 

En av bilarna har dessutom krockskadats i utlandet. Vi har upprepade gånger försökt kontakta bilhandlaren utan resultat.

”Den var billigast i Sverige”

En handlare i Jönköpingsområdet förklarar att en av bilarna där priset höjts och sedan sänkts har servats och därför berättigar en högre prislapp.

– Den låg ute billigt från början, och nu har vi gjort service på den. I och med det har vi höjt den lite. Det var dåligt intresse på den bilen från början så det var därför vi sänkte den. Det har inget med Black Friday att göra. 

Vissa bilhandlare skruvar upp priserna medvetet för att sedan sänka dem, för att det ska se ut som ett reapris i annonsen?

– Det är inte något jag gör. Den här bilen låg ute billigast i Sverige. Ibland är det konstigt nog så att om bilen är för billig tror folk att det är något fel på den. Det har faktiskt hänt att intresset ökar när jag höjer priserna. Plötsligt ringer någon och vill köpa bilen när den är prissatt som andra.

Läs också: Svartlistad bilhandlare: ”ARN är bara löjliga”

Mänskligt misstag

En bilhandlare i Östergötland ser ut att rabattera en begagnad bil med över 20 000 kronor. Men i själva verket är det en felskrivning, enligt säljaren.

– Vi skulle lägga in ett nytt pris på en annan bil men råkade lägga in det på den här bilen. Det är ett misstag helt enkelt, det är mänskligt, säger säljaren.

Hans chef ringer sedan upp och förtydligar.

– Det är inget fuffens med att få in en rabatt på Blocket, säger han.

Den som tittar på annonsen i dag kan tro att bilen är prissänkt med över 20 000 kronor. Går det inte ta bort rabattpilen i annonsen eftersom bilen egentligen aldrig kostat så mycket som det står i annonsen?

– Det kan man inte om man inte kontaktar Blocket och håller på. Det får vi förklara för kunden.

Lägre ränta – eller lägre pris

I Dalarna finns en bilhandlare som kört igång en Black Week-kampanj med låg procent ränta på billånet. Men i samband med det höjdes också priserna på flera av bilarna som finns till salu i bilhallen med 10 000 kr.

– I dag är räntenivån i många fall avgörande för att sälja en bil. Kunden tänker inte på slutpriset på bilen utan på räntan. Vi betalar ett räntestöd för att kunna finansiera bilen för den låga räntan. Vi har inte höjt priset på alla bilar utan bara på dem vi inte har någon marginal kvar på alls, för att kunna sälja bilen över huvud taget och inte gå back på den.

– Alla gör så, det blir ett spel för gallerierna helt enkelt.

Bilarna låg först ute för priset de säljs för i dag. Sedan sänktes dem med 10 000 kronor och nu ligger de återigen ute för det första priset – 10 000 kronor mer.

– Man kan få pruta 10 000 kronor om man har en annan aktör för lånet eller om man har pengarna. Men vi kan inte gå lägre än vad vi gett för bilarna, säger säljaren, och upprepar att bilfirman inte både kan sänka priset och erbjuda den låga räntan samtidigt.

– Vi kan inte gå back på bilarna. Så är det helt enkelt. Det är inte för att bluffa på något vis, det är så det funkar. Man kan pruta 10 000 kr istället om man vill. Många av bilarna i hallen är inköpta till fel pris.

Läs första delen av granskningen: Se upp för falska reabilar på Black Friday

Läs tredje delen av granskningen: ”De ständiga jojopriserna kan skrämma bort bilköpare”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-11-27 09:05
Desmoholic

Att bilhandlaren har köpt in bilarna för dyrt och riskerar att gå med förlust spelar ju ingen roll. Det är deras problem. Det blir inte mer rätt med falska reapriser för det.

#2 • Uppdaterat: 2020-11-27 09:20
Mattse

Vilken överraskning att det skulle vara ”ett misstag”.

Fel pris. Ett misstag...
Felaktig varudeklaration. Ett misstag....
Felaktig mätarställning. Ett misstag....
Felaktig utrustning. Ett misstag....

Uttrycket ”ett misstag” verkar vara ett första de får lära sig på utbildningen till bilförsäljare.

#3 • Uppdaterat: 2020-11-27 09:57
Hackenbush

Jovisst och jultomten finns också,

#4 • Uppdaterat: 2020-11-27 10:06
L West

Den gamla benämningen "bilskojare" passar än idag!

#5 • Uppdaterat: 2020-11-27 11:21
Styggavargen

Jag tror bara på hjultomten..

#6 • Uppdaterat: 2020-11-27 18:21
Carl Trefalt

Dagens hästskojare!

#7 • Uppdaterat: 2020-11-27 21:49
Hundter

Vrider sig som maskar på en krok! Jag blir så otroligt less på denna skojarbransch! Har alltid varit så sedan bilar började säljas! Varför undrar man?? Och vad gör ex. en konsumentombudsman? Eller Konsumentverket?Näringsminister?
-”Inte mitt bord”! Jisses !!!

#8 • Uppdaterat: 2020-11-27 21:56
Raywave

Heka Black Friday-grejen bluff o båg! Jag har inte sett ett enda äkta reapris på nån vara. Kikade på en pannlampa igår, för 2295:-, tänkte att jag kollar vad den kostar idag. Gissa vad, 2695:-... Prishöjning med 400:-!

#9 • Uppdaterat: 2020-11-27 22:49
Hundter

Säkert ett ”misstag”!

#a • Uppdaterat: 2020-11-27 22:57
Hundter

” Många av bilarna i hallen är inköpta till fel pris.”! Hahaha! Det var hittills den sämsta ursäkten! Skäms-strut på!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.