Nästa artikel
Avslöjat: Var tionde bilist har olagligt dålig syn
Nyheter

Avslöjat: Var tionde bilist har olagligt dålig syn

Publicerad 25 november 2020 (uppdaterad 25 november 2020)
Drygt 650 000 bilförare har så dålig syn att de inte borde ha körkort.

En av tio bilister på svenska vägar kan ha så dålig syn att de inte borde få köra. Det visar den årliga Synbesiktningen som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik.

Tio procent av bilisterna som kontrollerades i Synbesiktningen hade en synskärpa som låg under dagens körkortskrav. Andelen motsvarar drygt 650 000 bilister, förutsatt att det finns 6,6 miljoner utfärdade B-körkort i Sverige.

Däremot anser hela 97 procent att de ser tillräckligt bra för att köra säkert. I undersökningen svarade 1 252 bilister på frågor kring syn och bilkörning. 784 av bilisterna gjorde ett syntest.

 – Vi vet att det kan vara svårt att själv upptäcka försämringen eftersom synen förändras gradvis med åldern. Bevisligen har vi cirka 650 000 bilister som inte borde finnas ute på vägarna med den synskärpa de har i dag. En lag som kräver syntest vid körkortsförnyelse skulle förhindra detta och därmed öka trafiksäkerheten i Sverige, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

Det finns inget krav på att den som förnyar körkortet behöver kontrollera synen, trots att de flesta får försämrad syn i 40-årsåldern.

Läs också: En av tio ser knappt vägen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-11-25 07:28
Jarl Karlsson

Finns väl autobroms

#2 • Uppdaterat: 2020-11-25 07:30
Grosser

Så dumt. Läge för att införa repövning även för B-körkort?

#3 • Uppdaterat: 2020-11-25 07:50
ToRy

Rubriken är väl ändå ganska konstig? För den absoluta majoriteten av förare med försämrad syn gäller rimligen att ett krav på glasögon/linser borde finnas i körkortet, inte att det skall dras in helt.

#4 • Uppdaterat: 2020-11-25 09:28
Thommys

Det är illa. Men jag tycker ändå att det som behöver åtgärdas först och främst är det som faktiskt orsakar olyckor i trafiken. Därför tycker jag att en sådan här undersökning även ska redogöra för hur många olyckor som är orsakade av dålig syn.

#5 • Uppdaterat: 2020-11-25 10:42
glimma-48

Sverige är fantastiskt. På område efter område så har vårt fosterland regler och lagar som är helt barocka. Och över allt detta svävar den otroliga aningslösheten som ett adelsmärke över vår otroliga naivitet. För egen del så fick jag för några år sedan grå starr i ena ögat och jag sökte mej därför till sjukvården. Jag fick där veta att jag hade B-kortsyn på detta öga och yrkesbehörighetssyn på det andra. Då ska ni veta att om jag höll handen för det bästa ögat så blev det rena lutzendimman framför mej och jag kunde inte läsa nummerskylten på en bil som stod 5 meter framför mej. De sa att jag fick återkomma när synen ytterligare försämrats. Jag har sedan dess opererat båda ögonen och gått igenom syntest och annan läkarkontroll för att få behålla min yrkesbehörighet. Jag är i dag mellan 72 och 73 år men är ibland anlitad för att köra fordon/fordonskombinationer där inte B-kort räcker.

#6 • Uppdaterat: 2020-11-25 11:01
Mattse

@Thommys: med tanke på att den absolut vanligaste ursäkten vid olyckor är:

- Jag såg honom/henne inte!

så borde en mycket stor andel av olyckorna bero på dålig syn.

#7 • Uppdaterat: 2020-11-25 12:09
Audi A5 SB

Precis som glimma-48, har jag haft grå starr. För mig kom det mycket lömskt krypande och på bägge ögonen samtidigt. Det är då mycket svårt att bedöma om man "ser dåligt" eller inte. Synskärpan var det inget fel på, däremot blev mörkerseendet till slut katastrofalt dåligt. Nu har jag nya fina ögon;-)

Jag är (efter denna erfarenhet) för obligatorisk synkontroll, förslagsvis med början vi 60 år och därefter vart 5:e år.

#8 • Uppdaterat: 2020-11-25 12:57
hultarn

Ja, att inte ha synprov i samband med körkortsbyte är fullkomligt märkligt.
Varför skulle man inte ha det?
Bevisligen så finns det behov av kontroll, och ingen lider väl av att få synen förbättrad (utom möjligen att man tycker att partnern plötsligt blivit rynkig...)

#9 • Uppdaterat: 2020-11-25 13:36
L. Mäkinen

En närstående drabbades av Glaukom strax efter pensionsdagen. Det märktes inte heller förrän synen i princip var helt borta på ena ögat. Hjärnan är jättebra på att fylla i tomrummen i synfältet med sånt som verkar rimligt. Att själv inse att delar av synfältet saknas är inte helt enkelt.

För många år sen krockade en kamrat på mc med en bilist som struntade i väjningsplikten. Farbrorn i bilen sa att det var tredje gången han blivit påkörd av nån han inte hade sett. Han fick inte köra bil efteråt.

#a • Uppdaterat: 2020-11-25 14:01
bgl

Vad gäller katarakt (gråstarr) är sjukvården till viss del medvållande till att dessa patienter kör bil med nedsatt syn.
Gränsen för att få operation ligger så högt att synen för vissa under lång tid, kanske år, är så mycket sämre att gränsen för det artikeln beskriver är för länge sen passerad.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.