Nästa artikel
Mazda petar Toyota från kvalitetstoppen – Ford överlägset sämst
Nyheter

Mazda petar Toyota från kvalitetstoppen – Ford överlägset sämst

Publicerad 20 november 2020
Ford och Tesla får bottenbetyg när amerikanska bilägare betygsätter kvaliteten och driftsäkerheten. Volvo klättrar flera placeringar.

Under de senaste sex åren har antingen Toyota eller syskonmärket Lexus legat i topp när amerikanska bilägare sätter betyg på driftsäkerheten i Consumer Reports årliga undersökning.

Men i år har något hänt. Mazda har petat ned båda två från tronen och ligger nu etta för första gången. Det är en stor nyhet eftersom Mazda de senaste åren drabbats av en del kvalitetsproblem och dalat i flera undersökningar.

Consumer Reports undersökning baseras på 329 000 bilar i USA. Ägarna får svara på frågor om vilka problem de råkat ut för under det senaste året i totalt 17 olika kategorier, bland annat motor, växellåda, kaross, elsystem, klimatanläggning, fjädring, bromsar och avgasrening. 

Enkel teknik – färre fel

Mazda får beröm för driftsäkerheten på motorer och växellådor, och en framgångsfaktor har varit att använda sexstegade ”konventionella” automatlådor som verkar hålla bättre än konkurrenternas steglösa CVT-växellådor.

En annan detalj som gynnat Mazda i det här avseendet är att märket inte har några överdrivet komplicerade infotainmentsystem med avancerad teknik, utan istället utvecklar systemen för att föraren ska ägna sig åt körningen istället. Allra högst betyg får Mazda MX-5 följt av CX-30, CX-3 och CX-5.

Toyota och Lexus är fortfarande betydligt bättre än snittbilen. Buick ökar mest i undersökningen och visar att amerikanska märken inte längre alltid hamnar i botten.

Volvo bara halvbra

Porsche är bäst bland europeiska märken, på nionde plats. BMW kommer på tolfte plats och Volvo först på 18:e plats med samma betyg som Jeep. Men Volvo har klättrat flera placeringar och både V60 och XC40 får höga betyg.

Allra sämst är Lincoln och Tesla som båda får underbetyg. För Teslas del är det kvalitetsproblem på Model Y som ställer till det – ägarna klagar på dålig karosspassning och en av dem hittade ett mänskligt hårstrå i lacken.

Även stora suven Ford Explorer, som nyligen börjat säljas i Sverige, ligger illa till på grund av fel på drivlinan, karossen och elektroniken. Den får undersökningens lägsta betyg.

Läs också: Tesla klättrar – Model 3 betydligt mer driftsäker

Så lyckas bilmärkena

1. Mazda
2. Toyota
3. Lexus
4. Buick
5. Honda
6. Hyundai
7. Ram
8. Subaru
9. Porsche
10. Dodge
11. Infiniti
12. BMW
13. Nissan
14. Audi
15. Kia
16. GMC
17. Chevrolet
18. Volvo
19. Jeep
20. Mercedes
21. Cadillac
22. Ford
23. Mini
24. Volkswagen
25. Tesla
26. Lincoln

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-11-21 11:18
Leif Kavander

Familjen har en MX-5, står avställd nu.

#m • Uppdaterat: 2020-11-21 13:51
danne1981

Att konventionella automatlådor skulle hålla bättre än CVT låter märkligt. CVT består ju av väldigt få delar, och har visat sig väldigt pålitliga iaf från Toyota. Kör själv min tredje CVT-Toyota nu och är väldigt nöjd. Rav4 som jag har nu känns bättre än Avensis i kombon bensin/CVT.

#n • Uppdaterat: 2020-11-21 16:40
saabnisse

danne, du kan inte jämföra en CVT av den typ Toyota använder i sina hybrider med en konventionell CVT. Den består ju av en samverkan mellan elmotorn och bensinmotorn.
Det man menar är ju att en momentomvandlarlåda som ju funnits i sjuttio år och blivit alltmer utvecklad, är mer hållbar än den typ av CVT som i sin mest primitiva typ finns på EU-moppar.
Sedan har vi ju dubbelkopplingslådan och där finns både bra och mindre lyckade konstruktioner.

#o • Uppdaterat: 2020-11-21 17:28
Vorwärts

Ständigt detta tugg om VW från vissa skribenter. Mycket låter så likartat att man inte kan låta bli att undra om kontona styrs av en och samma person eller om det är gamla delinkventer som lyckats smyga sig tillbaka.

#p • Uppdaterat: 2020-11-21 19:05
Svenne60

Guran, vad jag har ägt spelar ingen roll, det jag säger är att de tyska premiummärkena var mycket bättre förr, läser man motortidningar och lyssnar på motorfolk på youtube med mera så är det den bilden man får. I t.ex. USA har de tyska märkena Audi, Mercedes och BMW mycket dåliga andrahandsvärden, helt enkelt för att de går sönder och är enormt dyra att underhålla och reparera. Har för övrigt min tredje BMW, typ 125 cab från -08 som sommarbil, lär bli min sista BMW. Funderar nu på en Toyota som jag aldrig har ägt tidigare. När man blir gammal så blir man klok

#q • Uppdaterat: 2020-11-22 14:08
Raywave

Det enda förvånande är att Mazda inte varit bäst tidigare. Det är det märke av alla jag har erfarenhet av som är absolut bäst kvalitativt. Dessutom otroligt prisvärda. Det är svårt att hitta nån annan som kan konkurrera i pris kontra kvalitet, köregenskaper, design. Tyvärr är Mazda bara lite sega på bollen vg elektrifiering, enda skälet att jag inte kör Mazda idag.

#r • Uppdaterat: 2020-11-22 14:12
Raywave

Hur vet de att det är just mänskliga hårstrån i lacken på Tesla? DNA-testat? Kan ju vara hårstrå från t ex, tja en Alpacka?

#s • Uppdaterat: 2020-11-23 08:44
glimma-48

Hyundai plac. 6. Kia plac. 15. ???

#t • Uppdaterat: 2020-11-24 10:04
Roger Skagerström

Är ju detta jag sagt hela tiden ;-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.