Nästa artikel
Bilfrågan: Assistance ej hundraprocentig
Bilfrågan

Bilfrågan: Assistance ej hundraprocentig

Publicerad 22 oktober 2020 (uppdaterad 22 oktober 2020)
Illustration: Johan Isaksson
"Det händer att bilen plötsligt bromsar hårt under en korsande väg med annan lägre hastighetsgräns." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Min bror har köpt en Passat årsmodell 2020 med headup-display och information av hastighetsskyltar. Han använder också möjligheten att bilen justerar hastigheten efter vilka hastighetsgränser som gäller. Men det visar sig att bilen inte läser av hastigheten från vägskyltarna via kameran i bilen. Man tar uppgiften från kartsystemet. Konsekvensen blir fel information om gällande hastighet. Dessutom händer det att bilen plötsligt bromsar hårt då han passerar under en korsande väg med annan lägre hastighetsgräns. VW anger att trafikskyltarna sitter i fel höjd som skäl. Han har inte fått någon återkoppling på vad man gör åt problemet. Det är viktigt att Vi Bilägare testar av tillförlitligheten i system som har med hastighet och körsäkerhet att göra.
Åke Sandberg    

Svar:
Det här är en aktuell fråga med tanke på bilarnas allt mer avancerade assistance-system. Så här svarar Marcus Thomasfolk, kommunikationschef för VW Group i Sverige: ”Rent tekniskt är denna funktion (prediktiv farthållning) ganska komplicerad och är en kombination av flera källor av indata. Systemet hämtar information både från skyltavläsning, kartdata samt uppgifter om vägens klassning.” Men det betyder också att systemet måste fungera med de förutsättningar som finns, exempelvis ändringar av en vägs klassning och hastighetsbegränsning, navigationssystemets senaste uppgradering och skyltavläsningen via en kamera, som exempelvis kan få syn på en avfarts hastighetssänkning. Men kameran kan ju också blockeras på grund av dålig sikt. Det händer ju också med kollisionsvarningssystem. Man kan alltså inte vänta sig en hundraprocentig funktion. Det var förmodligen också en av anledningarna till att det förslag (ISA) som lades fram inom EU – att bilar från och med 2022 skulle vara försedda med hastighetsanpassning som skulle göra det omöjligt att köra fortare än tillåtet – ändrades till att bli en upplysning om gällande fartgräns. Förutsättningarna för att göra bilen ansvarig för rätt hastighet finns inte ännu. Föraren är ansvarig för att bilen framförs i korrekt hastighet vad än assistance-systemet lämnar för uppgift.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-22 16:49
Thommys

Då är systemet i min Mercedes betydligt mer pålitligt än så även om det också har brister.

Det jag framförallt saknar är återkopplingen från tillverkaren, inte minst när det gäller kartor. Hur länge ska ett kartfel få vara kvar? När ska jag få tala om för tillverkaren att just där måste det justera kartan. Nu sitter man där och får kartuppdateringar och får samma fel som tidigare. Det är som när kartorna från Here som flera biltillverkare använder i sina bilar håller på och talar om att vissa delar av den valda sträckan saknar beläggning trotts att hela sträckan har beläggning. Det har att göra med att när kartans lager av vägens beskaffenhet läggs in i kartan så görs vägen i begränsade bitar, ofta fram till nästa korsning. Har den som gör detta inte varit tillräckligt noggrann med att föra ihop vägbitarna helt i skarven så blir navigatorn lurad att tro att denna mycket korta sträcka saknar beläggning.

#c • Uppdaterat: 2020-10-22 18:05
Ronneby-Benny

Tack o lov att man ha en äldre vettig bil där jag bestämmer hur skåpet ska stå!! Enda finessen man skulle vilja ha är autobroms och kanske filbytesvarnare. Resten bestämmer jag själv......

#d • Uppdaterat: 2020-10-24 08:36
John2008

Lastbilar försedda med hastighetsanpassning som gör det omöjligt att köra fortare än tillåtet med dessa, borde vara lagkrav för behovet verkar skriande för trafikfarligare medtrafikanter får man leta efter!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.