Nästa artikel
Allvarlig bugg stoppade utbetalning av miljöbilsbonus
Nyheter

Allvarlig bugg stoppade utbetalning av miljöbilsbonus

Publicerad 14 oktober 2020
Transportstyrelsen var nära att betala ut miljöbonus till bilköpare som egentligen ska betala straffskatt.

Transportstyrelsen har stoppat alla utbetalningar av bonus till bilköpare som köpt en elbil eller laddhybrid sedan september, avslöjar sajten Carup.

Anledningen är en allvarlig bugg som uppstått i myndighetens system för utbetalning av klimatbonus. Systemet fick stoppas men har nu kunnat startas upp igen.

Elbilsköpare får i dag 60 000 kronor i bonus och även den som köper en laddhybrid är berättigad till miljöbilsbonus. Men tidigare under hösten upptäcktes en bugg som innebar att bonuspengarna i själva verket kunde betalas ut till köpare som slagit till på en så kallad ”malusbil” – en bensin- eller dieselbil som inte är berättigad till bonus. De köparna ska tvärt om betala en förhöjd fordonsskatt under tre års tid.

Transportstyrelsen hann skicka iväg brev till bilägarna, men inte betala ut några pengar. Eftersom systemet fick stoppas har utbetalningen av miljöbilsbonus till omkring 5 000 bilägare inte kunnat göras ännu.

– Utbetalningar dröjer, men nu är systemet up and running igen. Klimatbonusarna beräknas komma fordonsägare tillhanda med start under nästa vecka. De som väntar på klimatbonus behöver inte vidta några egna åtgärder, säger Jonny Geidne på Transportstyrelsen till Carup.

Tidigare under hösten kom också beskedet att Transportstyrelsen skrivit ut fel fordonsskatt på vissa bilar i Vägtrafikregistret. En del modeller skulle enligt systemet inte vara skattepliktiga eller ha en skatt på 1 krona.

Läs också: Bonus/malus görs om – både bonusen och straffskatten höjs 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-14 19:44
Styggavargen

Usch, detta börjar likna lapptäcket vi har i våra andra skattefinansierade system... pengar väller ut ur skattkistan okontrollerat.

#2 • Uppdaterat: 2020-10-15 05:03
CEAT

Det var inte bra. Hoppas elbilsägarna som väntar på bonus får ränta.

#3 • Uppdaterat: 2020-10-15 17:10
Carl Trefalt

Svensk byråkrati !

#4 • Uppdaterat: 2020-10-15 20:30
walle_x

Ingen koll på någonting i Sverige. Varför blir jag inte förvånad... Vi har Bolund, Ygeman, Damberg, Löfven, Lövin o.s.v. IQ-reserven.

#5 • Uppdaterat: 2020-10-15 20:54
Dana

"En bugg i systemet" dålig bortförklaring.. IT teckniker i Östeuropa som är i farten igen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.