Nästa artikel
Mercedes EQC 4×4² är nya terrängsuven med eldrift
Nyheter

Mercedes EQC 4×4² är nya terrängsuven med eldrift

Publicerad 13 oktober 2020
En upphöjd version av elsuven Mercedes EQC är redo att äta Tesla till frukost.

Mercedes har presenterat en ny strategi för att bättre klara av omställningen till eldrift. Med den nya planen hoppas koncernchefen Ola Källenius att utvecklingen av nya elbilar ska gå snabbare.

– Vi kommer investera där vi kan vinna, växa mer intelligent och omforma vårt industriella fotavtryck, sa han under eventet där det också gjordes klart att Mercedes ska kapa utvecklingskostnader.

Men de nya planerna sätter inte stopp för en udda terrängversion av elsuven Mercedes EQC. Den bygger vidare på samma grundtanke som Mercedes G500 AMG 4×4² och E400 All-Terrain 4×4², två specialversioner av G-klass och E-klass All-Terrain med upphöjd fjädring och terrängdäck.

Det lär nog inte vara många som kör sin Mercedes EQC i terrängen. Men med den nya 4×4²-versionen kanske det blir ändring på det. Bilen är än så länge ett koncept men eftersom Mercedes tidigare satt G500 AMG 4×4² i produktion kanske även den här versionen blir verklighet.

Bilen har kraftigt modifierad fjädring, särskilda 20-tumshjul, markfrigång på 29 centimeter (15 centimeter mer än standardversionen av EQC) och plastsköldar på sidorna som ökar bilens bredd med hela 20 centimeter.

Läs också: Mercedes avslöjar elbilsplanerna: ”Vi ska ta ledningen”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-14 11:46
2TT2

Ola12
Skokartong eller inte. Jag är tämligen övertygad att mercan är som en mindre vägbula för cybertrucken;-)

#c • Uppdaterat: 2020-10-14 12:42
saabnisse

Guran, naturligtvis är den inte framtagen för Sverige, det är väl ingen bil numera. De sista "svenskbilarna var väl Saab 99 och Volvo 142 efter dessa har väl tanken mest legat på export för de forna svenska tillverkarna?
Men det som förvånar mig är just intresset för dessa terrängbilar och den okunskap som existerar om var de får köras.
T.ex. är det som Olle Öberg skriver en missuppfattning, de flesta skogsvägar är privata och det är få som kan köras på helt lagligt.
Att många struntar i lagar genom att köra för fort och i terräng beror ju mest på att övervakningen är i princip obefintlig och leder till en laglöshet som är förskräcklig.
Jag har tidigare kört mycket i terräng vid utprovning av materiel, men det har skett med tillstånd och oftast på speciella .terrängbanor.

#d • Uppdaterat: 2020-10-14 13:50
L. Mäkinen

Praktisk för den som arbetar med markprojektering eller kanske vindkraftverk. Har man en stuga i Alperna kan det vara bra att kunna ta sig dit.
https://youtu.be/AwStZpTvr5E
Alla kör inte från en lägenhet till ett kontor dagligen.

#e • Uppdaterat: 2020-10-14 14:24
K_Klabbe

Detta är ju bara ett koncept. Det finns inget varför eller tänkt behov bakom den här.

#f • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

På Island, med ännu större ballongdäck, eller i Dubai torde denna bil bli en framgång. Det finns så många marknader för sådana här bilar utöver Sverige. Så att döma ut en modell, som helt säkert marknadsfolket hos tillverkarna har undersökt, blir lite löjligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.