Nästa artikel
3 av 4 stockholmare har inte koll på däcktrycket
Nyheter

3 av 4 stockholmare har inte koll på däcktrycket

Publicerad 2 oktober 2020
Polisens däckkontroller visade att majoriteten inte mätt lufttrycket i däcken på sistone.
Av 225 kontrollerade bilar i Stockholmsområdet under september visade det sig att endast en av fyra bilister hade kunskap om bilens lufttryck, det vill säga att de mätt det den senaste månaden eller vet när det gjordes senast.
– Lufttrycket bör kontrolleras regelbundet, även om bilen har automatisk lufttrycksövervakning, säger Fredrik Ardefors, Däckbranschen Sverige.

Med för lågt lufttryck i däcken ökar bränsleförbrukning och slitage. Vid större avvikelser i däcktryck kan bilen bli instabil vid inbromsning eller undanmanöver. 

Under kontrollerna i Stockholm visade det sig också att var fjärde bil hade däck mönsterdjup på 3 millimeter eller mindre. Minsta lagliga mönsterdjup på sommardäck är 1,6 millimeter. 

Däckrazzian är frivillig för bilisterna och görs i samband med att polisen gör en vanlig trafikkontroll. Initiativet genomförs varje år av polisen  i samarbete med Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. 

Under hösten 2020 har det gjorts däckrazzior i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och på Gotland och statistik från alla regioner presenteras inom kort.  

Diskutera: Vad tycker du om resultatet av däckrazzian i Stockholm?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-10-03 01:41
John2008

Enklast är att fylla på några hekton extra redan från början för då behöver man inte kolla så ofta och är mer på säkra sidan, då däck alltid läcker lite.

#c • Uppdaterat: 2020-10-03 08:52
Jarl Karlsson

3 av 4 stockholmare har väl inte koll på något

#d • Uppdaterat: 2020-10-04 09:45
Jallemet

På pendlarbilen kollar jag minst 3ggr/månad (åker 60mil/vecka), kör med 3Kg. 2:a bilen kanske en gång per månad (åker 5mil/vecka) 3kg där också.
Bor i skogen så välskötta däck är a och o.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.