Nästa artikel
3 av 4 stockholmare har inte koll på däcktrycket
Nyheter

3 av 4 stockholmare har inte koll på däcktrycket

Publicerad 2 oktober 2020
Polisens däckkontroller visade att majoriteten inte mätt lufttrycket i däcken på sistone.
Av 225 kontrollerade bilar i Stockholmsområdet under september visade det sig att endast en av fyra bilister hade kunskap om bilens lufttryck, det vill säga att de mätt det den senaste månaden eller vet när det gjordes senast.
– Lufttrycket bör kontrolleras regelbundet, även om bilen har automatisk lufttrycksövervakning, säger Fredrik Ardefors, Däckbranschen Sverige.

Med för lågt lufttryck i däcken ökar bränsleförbrukning och slitage. Vid större avvikelser i däcktryck kan bilen bli instabil vid inbromsning eller undanmanöver. 

Under kontrollerna i Stockholm visade det sig också att var fjärde bil hade däck mönsterdjup på 3 millimeter eller mindre. Minsta lagliga mönsterdjup på sommardäck är 1,6 millimeter. 

Däckrazzian är frivillig för bilisterna och görs i samband med att polisen gör en vanlig trafikkontroll. Initiativet genomförs varje år av polisen  i samarbete med Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. 

Under hösten 2020 har det gjorts däckrazzior i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och på Gotland och statistik från alla regioner presenteras inom kort.  

Diskutera: Vad tycker du om resultatet av däckrazzian i Stockholm?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-02 10:10
Audi A5 SB

"– Lufttrycket bör kontrolleras regelbundet, även om bilen har automatisk lufttrycksövervakning, säger Fredrik Ardefors, Däckbranschen Sverige."

Jaha. Jag gör det i alla fall inte. Som John Cleese sa: "What's the bloody point, then?"

#2 • Uppdaterat: 2020-10-02 11:42
glimma-48

Gör samma undersökning på landsbygden och du får helt annat resultat. En hög andel av oss på landsbygden lever med bägge fötterna på jorden d.v.s. klarar av både enkelt bilunderhåll inkl. service och ser t.ex. inte ett längre strömavbrott som något att oroa sej för. Vi är helt enkelt mer förberedda både med utrustning och praktiskt kunnande. Skulle vi någon gång gå bet kommer grannen till undsättning som den naturligaste sak i världen.

#3 • Uppdaterat: 2020-10-02 14:15
thulo

stockholmare behöver inte luft i däcken, dom är redan uppblåsta

#4 • Uppdaterat: 2020-10-02 14:20
Henrik-Andersson

Okej !
Så då är inte TPMS att lita på...eller ?
Min bil visar 2.4 - 2.4
2,4 - 2.4
Men jag ska kolla ändå alltså, och helst en gång i månaden. De 75% som inte gjorde det var ärliga (de övriga 25 % är oärliga)

#5 • Uppdaterat: 2020-10-02 16:11
glimma-48

Jag litar betydligt mer på egenkontroll än på avancerad teknik. Jag kollar med hjälp av enkel mätare däcktrycket regelbundet även om jag har TPMS. För mej är denna utrustning av ringa eller inget värde. Om du råkar ut för en plötslig punktering, d.v.s. att du kör över något spetsigt/vasst eller att däcket exploderar har du ingen nytta av denna "finess".

#6 • Uppdaterat: 2020-10-02 17:48
jete

Jag kollar 1/år och det är alltid samma tryck, år efter år.

#7 • Uppdaterat: 2020-10-02 19:04
Audi A5 SB

glimma-48 skrev: "Jag litar betydligt mer på egenkontroll än på avancerad teknik. Jag kollar med hjälp av enkel mätare däcktrycket regelbundet även om jag har TPMS. För mej är denna utrustning av ringa eller inget värde. Om du råkar ut för en plötslig punktering, d.v.s. att du kör över något spetsigt/vasst eller att däcket exploderar har du ingen nytta av denna "finess"."

Din enkla mätare visar således rätt och det har du naturligtvis kollat;-) Din sista mening i inlägget - ja där förstår jag ö.h.t. inget. Vad är skillnaden mot att inte ha TPMS och inte - när däcket "exploderar"? Det där med "exploderar" har jag f.ö. inte upplevt sedan jag tog körkort 1976.

#8 • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Det står att Stockholmare inte har koll på däcktryck. Det står inte att resten av landet gör det. För det gör dem inte heller. Om man kollar däcktrycket en gång om året betyder det att man kollar bara en uppsättning vinterdäck eller sommardäck eller man har bara en uppsättning åretrunt. Ingen av de är riktigt beundransvärd. Eller kanske man är nöjd med verkstadens slentrianmässiga jobb.

#9 • Uppdaterat: 2020-10-02 20:35
Henrik-Andersson

@glimma-48

Jag litar mer på mitt TPMS än på en "enkel mätare" !

#a • Uppdaterat: 2020-10-02 21:58
crylen

Jag tror inte stockholmare är sämre än bilister i övriga Sverige att kolla lufttrycket i däcken. Ja litar också på mitt TPMS.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.