Nästa artikel
Mazda 3 är inte hundens favorit: ”Mörk som en kolgruva”
Långtest

Mazda 3 är inte hundens favorit: ”Mörk som en kolgruva”

Publicerad 20 september 2020
”Det är en designbedrift att göra en så lång bil så trång och mörk”, skriver Calle Carlquist.

Vår hund heter Harry och är en kolsvart dvärgschnauzer. Han gillar verkligen att åka bil, men i Mazda 3 syns han inte under färd. Harry sitter då givetvis i en rejäl hundbur, fastspänd enligt alla konstens regler. 

Bakom framstolarna är Mazdakupén mörk som en kolgruva och för att få in Harrys lilla hundbur måste man fälla ena ryggstödshalvan bak och placera buren ungefär mitt i bilen. Annars går luckan till buren inte att öppna, den skyhöga tröskeln till lastutrymmet tar emot.

Det är en designbedrift att göra en så lång bil så trång och mörk men Mazda har gått i land med uppdraget.

Första service vid 2 000 mil gjordes i somras och kostade 3 035 kronor. Det är inte så dyrt vid jämförelse med en del andra märken.

Läs alla uppdateringar om våra långtestbilar här.

Mazda 3 Skyactiv-X 180

Årsmodell: 2020
Inköpspris: 284 830:–
Aktuell körsträcka: 2 490
Förbrukning (dek.): 5,8 l/100km
Förbrukning (ViB:s): 6,4 l/100 km

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-09-21 21:15
Axa

Ehm, verkar inte vara särskilt snål motor...

#c • Uppdaterat: 2020-09-22 08:50
mso 1000

En bil för mazda anhängare.
Ett trångt baksäte som man knappt kan kliva ur.
Dåligt bagage.
Törstig motor.
Motor som måste varvas som en omodern 90tals motor.
Inget för mig iaf.

#d • Uppdaterat: 2020-09-22 09:38
Dissidenten

Inte bara en bil för Mazda-fanboys men för alla som gillar att köra en bil med underbar styrkänsla och kontakt med vägen även i vinterväglag.
Även om tysk disciplin inte råder så är inte baksätet särskilt trångt för en Golf-klassare, den har även bra utrymme för fötter under framstol (till skillnad från Mercedes A-klass t.ex.).
Bagageutrymmet är inte heller dåligt för bil-klassen, det finns dock en relativt hög lasttröskel. Men om man ska köra hundar i hundbur där så finns det faktiskt hundburar som har förhöjd dörr (inte så dumt att ha en sån för lata hundägare som inte uppfostrar sin hund då hunden inte får lika fritt att smita ut när dörren på buren öppnas).
Motorn behöver varvas, det är lite old-school men den fungerar bra för bilen då den är extra kul då den körs aktivt. Det finns medelålders män som gillar sånt. Och att ViB lyckas få sina bilar att dra så mycket bränsle är en gåta.
Men givetvis finns det nackdelar, största felet med Mazda är deras tunna lack som lätt skadas. Och på 3an så blästras trösklarna utan stänkskydd fram. Däremot verkar deras bilglas hålla en högre resistans mot stenskott än många andra bilar.

#e • Uppdaterat: 2020-09-22 10:29
Pi

Dissidenten skriver: "Däremot verkar deras bilglas hålla en högre resistans mot stenskott än många andra bilar.". Ja - inte på vår 3:a i alla fall. Det är den bil som fått byta flest vindrutor av alla vi haft. Och vi har haft några av olika märken...

#f • Uppdaterat: 2020-09-24 13:32
Allotherwastaken

Jag bytte från en fullmatad F30 335D till en Mazda 3:a innan de prishöjde så fick en med automatlåda och största utrustningspaketet för knappt 240.000:-, visa mig en annan bil med den nivån på inredning som i mitt tycke utklassar även tyskarna, som har heads-up display, apple carplay / android auto, radarfarthållare, autobroms, döda vinkeln varnare för det priset.

Har 122hk versionen med gubblåda och visst är det inget glädjepiller men med 335an kunde man ändå aldrig piska ut den för det är ju alltid vänsterfilsåkare på motorvägen eller annat som blockerar.. Lika bra att behålla körkortet, spara slantarna, i med farthållaren och puttra på.. Jag har snittat 6.8L/milen och då kör jag enbart stadskörning senaste halvåret pga corona.

Nu skaffade jag däremot hund efter jag köpt mazdan och kan bara hålla med i reportaget däremot, så det blir nog ett byte strax känner jag.. Men jag är jättenöjd med min Mazda, du blir dessutom behandlad som en människa hos mazda återförsäljare gentemot BMW där jag fick slita upp försäljarna för att vilja sälja en bil för 400k + till en 23 åring, pinsamt.

Kan även lägga till att jag provkörde den manuella lådan och måste säga att det var en fantastiskt rolig bil att köra, kan bara tänka mig körglädjen det hade kunnat vara med en turbo motor.. Styrkänslan är fenomenal och krossar BMW med hästlängder.

Folk som tycker motorn är orkelös har väl tydligen aldrig provkört Volvos senaste fyrcylindriga bensin / dieselmotorer. Råare motorer med tråkigare karaktär för det priset Volvo efterfrågar får man väl leta efter..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.