Nästa artikel
”Biltillverkarna kommer tvingas stoppa många suv-modeller”
Nyheter

”Biltillverkarna kommer tvingas stoppa många suv-modeller”

Publicerad 21 augusti 2020
Svårt val för biljättarna när utsläppsböter ställs mot höga vinster från suvarna.

Försäljningen av suvar och crossovermodeller bara fortsätter öka. Allt fler köpare går över till en mer ”högbyggd” bil av olika anledningar.

Men det ställer också biltillverkarna inför en tuff utmaning. Snittutsläppet av koldioxid för de suvar som säljs inom EU är just nu 131,5 gram per kilometer vilket är långt från det nya utsläppsmålet på 95 gram per kilometer, skriver analysfirman Jato Dynamics i ett blogginlägg.

Suvarna står alltså för en stor del av biltillverkarnas försäljning, och bidrar till bättre lönsamhet – men de är betydligt sämre för klimatet än ”lågbyggda” bilar vilket ökar risken för att tillverkarna tvingas betala höga bötesbelopp när utsläppsmålen inte nås.

Läs också: Här pressas Volvochefen – om suvarnas utsläpp

”En sak är säker: tillverkarna kommer förmodligen tänka till en extra gång innan de lanserar fler suvar, särskilt när all vinst de gör på suvarna enkelt kan försvinna på grund av ökade bötesbelopp”, skriver analytikern Felipe Munoz.

Enligt honom står det klart att tillverkarna kommer tvingas betala mycket höga bötesbelopp om efterfrågan på dagens suv-modeller med förbränningsmotorer ökar.

”Det kommer inte bli enkelt att stoppa tillverkningen av bilar som har drivit försäljning och vinster de senaste tio åren. Elektrifiering av dessa bilar kan vara en lösning, men på kort sikt kommer många tillverkare tvingas sluta tillverka några av sina suvar”, skriver Felipe Munoz.

Läs också: Suvarna driver upp utsläppen igen: ”Väldigt problematiskt”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-08-21 19:56
Axa

Det behöver inte svart eller vitt, högbyggd suv eller lågbyggd kombi/sedan. Tillverkarna kommer säkerligen att hitta någon mellanlösning som klarar utsläppsgränser men även lockar till sig köpare.

För övrigt så tror jag att de flesta köper SUV för statusen skull och att det sekundärt handlar det om bekvämlighet eller skönt insteg.

#m • Uppdaterat: 2020-08-21 20:06
L. Mäkinen

Jag kan bara tolka folks val av SUV istället för riktiga bilar som att de inte tycker om att köra bil.

#n • Uppdaterat: 2020-08-21 20:12
Hackenbush

Kan vara gamla lastbilschaufförer som gillar suv.

#o • Uppdaterat: 2020-08-21 20:24
Styggavargen

A.L, du är rolig du.. du verkar inte fatta att klimathotet är reellt.. det ligger runt hörnet och du väger detta mot att köra en SUV... men sitt du där då i din SUV och ät vandrande pinnar när hela ekosystemet har havererat...

#p • Uppdaterat: 2020-08-21 21:11
Pi

Axa - nu har du svurit i kyrkan (din sista mening i inlägget)...:)

#q • Uppdaterat: 2020-08-21 21:50
Axa

Pi
:-D

#r • Uppdaterat: 2020-08-21 21:50
Axa

Pi
:-D....ubbel

#s • Uppdaterat: 2020-08-21 21:54
A.L

Vargen. Eftersom jag tvärtemot dig har läst IPCC:s rapporter och dessutom (åter tvärtemot dig) -koll på bilsäkerhet så vet jag vad jag pratar om.

Och därför kvarstår min frågeställning som du vägrar att ö.h.t diskutera;

Hur många fler döda och skadade i trafiken skall vi acceptera om vi nu skall göra bilparken mindre?

MVH AL

#t • Uppdaterat: 2020-08-21 22:02
Styggavargen

Sluta köra bil och åk buss... det finns hur många lösningar som helst utan att du behöver åka i en 2,5 ton tung SUV. Vi har målat in oss i ett hörn med allt tyngre bilar...och ännu värre blir det med ELSUV...

#u • Uppdaterat: 2020-08-21 22:04
A.L

Jag kan inte se på vilka grunder själva statusmarkören som Axa tar upp (ivrigt påhejad av Pi) skulle vara konstigare än att folk köper kläder, skor, klockor, resor, hus, vin och drycker och båtar med samma syfte. Den typen av markör förekommer nog tvärtom överallt i samhället oavsett vi förflyttar oss, äter på restaurang eller köper kläder.

Att den skulle vara extra hög i fallet SUV finns det mig veterligen ingen som har undersökt. Men därmed inte sagt att det inte är så, även om man inte lyckats påvisa det ännu.

Och för de som gör en sådan värdering är ju deras val- helt i linje med marginalnyttoteorin. Att någon annan (central personlighet) kan avgöra bättre har Vi som bekant redan diskuterat. För som alla vet och förstår kan vi inte diktera hur folk skall förflytta sig, i alla fall inte utan avsevärda inskränkningar på folks väl och ve.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.