Nästa artikel
Bilfrågan: Om väjning blir olycka
Bilfrågan

Bilfrågan: Om väjning blir olycka

Publicerad 19 augusti 2020
Illustration: Johan Isaksson.
"Vems fel är det om den väjande bilen kör in i bil som redan befinner sig ytterfilen? Har den bilen något ansvar?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Vad gäller vid motorvägskörning när fordon A befinner sig på accelerationssträckan (påfarten) och fordon B befinner sig i innerfilen? Ska inte A och B samverka genom att antingen sakta ner eller accelerera för att undvika att de hamnar bredvid varandra? De flesta som ska köra in på motorvägen orsakar att den kommande bilen i innerfilen får väja och köra över i ytterfil. Vems fel är det om den väjande bilen kör in i bil C som redan befinner sig ytterfilen? Har bil C något ansvar?
Torsten  

Svar
Du har rätt i att om man ska köra ut på en motorväg och befinner sig i ett accelerationsfält så ska det användas det till att komma upp i lämplig hastighet för att sedan hitta en lucka att glida in i. Och trafikanterna som redan är på motorvägen ska om möjligt underlätta att för A att komma ut på ett säkert sätt. Det största ansvaret ligger ändå på A. Men sedan blir det lite knepigt. Bil B ska ju inte byta körfält om det så att säga inte är möjligt att göra det på ett säkert sätt. Så om B väjer in i C skulle jag tro att B bedöms som vållande. Skulle däremot B hinna ut i en lucka och C i stället kör in i B bakifrån, kanske C bedöms som vållande. Men beroende på hur situationen bedöms i efterhand, med stöd av vittnen kan man komma till olika svar på ansvarsfrågan. Vid utfart på huvudled/motorväg utan påfartssträcka är situationen tydligare eftersom den som då kör ut har väjningsplikt. Det viktiga är att tänka samarbete och inte propsa på att andra ska hålla sig undan.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du varit med i en liknande situation som beskrivs i frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-08-19 10:10
pinjong

Om jag är bil A så hittar jag alltid en lucka att glida in i. Men om jag är B så märker jag att vissa ibland lägger sig innanför mig och förväntar sig att jag ska skapa luckan åt dem. Jag förstår inte varför de gör så. Men det förekommer ju även i vanlig filkörning. Folk slår på blinkers och förväntar sig att andra ska skapa plats för dem. Att de själva har en gaspedal och kan göra filbytet där det går är inte lika uppenbart.

#2 • Uppdaterat: 2020-08-19 10:56
saabnisse

Om B är så grinigt småaktig så han inte kan minska på farten en smula för att skapa en lucka och släppa in A tycker jag att han borde lämna in både kort och bil.
Men det förutsätter naturligtvis att A och B har ungefär lika fart.

#3 • Uppdaterat: 2020-08-19 12:38
Stefan Eriksson

Om det finns bra utrymme både framför och efter bil B är det Bil A som ska anpassa sig till körförhållandena dvs endera hitta gaspedalen och köra ut ( med god marginal ) framför eller minska farten och lägga sig bakom bil B. Om det är mycket trafik i bil B körfältet ska bil B hjälpa till och underlätta för bil A. Som Pinjong skriver upplever jag att det numera är vanligt att många på en påfart förutsätter att bil B ska väja, är det nya trafikregler som jag har missat?

#4 • Uppdaterat: 2020-08-19 13:49
saabnisse

Är det lite trafik försöker jag byta till vänsterfil i god tid före påfarten om jag ser att någon vill ut.
Är det mycket trafik bromsar jag och släpper in A om han åker lika fort.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-19 14:03
LC4ever

Största felet är när bil A kör långsammare än den tunga trafiken, men ändå tycker att fordon B skall flytta på sig.
En långtradare kan inte bara byta fil hur som helst eller bromsa.
Bil A skall hålla 100-110km/h på accelerationssträckan så att de enkelt kan hitta en lucka, utan att påverka trafiken redan på motorvägen.

#6 • Uppdaterat: 2020-08-19 18:38
Kanske

Ser dagligen förare som kör i alldeles för låg fart när de skall in på motorvägen. Eller när de sitter 15-20 km/h långsammare i mittfilen, helt upptagna av sin telefon. Polisen borde köra en "drive" igen. Bötfäll bilarna i mittkörfältet på E4'n sträckan Solna-Sollentuna. Tack.

#7 • Uppdaterat: 2020-08-20 10:17
pinjong

@saabnisse: Att minska farten brukar inte hjälpa om A förväntar sig att jag ska flytta mig ut i nästa fil. Och att "tvinga" mig att byta fil när trafiken är tät innebär ju bara att jag tar över A:s problem.

För tydlighets skull: Jag brukar hjälpa tveksamma A men skulle förstås önska att de skärper sig.

#8 • Uppdaterat: 2020-08-20 11:30
Styggavargen

Vad jag vet så har B ett ansvar att underlätta för A som behöver komma in på motorvägen, detta råder det dock delade meningar om...många vägrar underlätta för den som vill in på motorvägen. Dock ligger det på A's ansvar att se till att inga olyckor sker då denna skall in på motorvägen, så B kommer nog undan om olyckan uppstår där B kanske vägrat att underlätta för A. Generellt kan jag säga att många fler i dagens trafik inte hjälps åt, man underlättar inte och gör allt för att försvåra situationer som uppstår. Ett exempel på detta är när någon ligger i vänster filen och "såsar" på farthållaren, istället för att skyndsamt öka farten och åter köra in i högerfilen. Jag körde till Belgrad en sommar för ca 10 år sedan, fungerade klockrent i alla länderna, allt tog hänsyn och gjorde allt för att underlätta trafiken och flödet... sedan kom man hem till Sverige, och det var som ett "klister"... man undrade, varför är alla så egoistiska i trafiken och vägra hjälpa sina medtrafikanter???

#9 • Uppdaterat: 2020-08-20 14:38
Stefan Eriksson

Jag brukar när möjlighet finns som förare B gå ut i körfält C för att släppa in förare A, främst av eget intresse för att som fler skriver hittar ofta förare A inte gaspedalen och jag får bromsa in och hamnar kanske bakom någon som håller för låg hastighet även en bit efter påfarten. Problemet framförallt i rusningstrafik är ju att i körfält C kör fartdårarna och jag vill inte vara i vägen och få en bil i häcken som kanske tutar eller blinkar med helljuset eller anpassa min hastighet till trafikrytmen som ofta är långt över hastighetsgränsen i körfält C.

#a • Uppdaterat: 2020-08-20 16:13
Focus

En sammanstötning enligt den här typen kommer sannolikt att leda till att båda misstänks eftersom det inte finns skrivet något annat än att båda har samma skyldighet att inordna sig i ledet. Enda rätta är att sakta ner, att öka farten till över rådande hastighet är inte att rekommendera, det kan leda till hastighetsböter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.