Nästa artikel
Teslaförare använde pekskärmen – fick körkortet indraget
Nyheter

Teslaförare använde pekskärmen – fick körkortet indraget

Publicerad 5 augusti 2020
En Model 3-ägare skulle justera vindrutetorkarna men kraschade i ett träd.

Många av finesserna i Tesla Model 3 styrs inte med fysiska knappar eller vred utan med den stora pekskärmen. Vissa gillar den avskalade interiördesignen medan andra hellre behåller de fysiska kontrollerna.

En av funktionerna som kan styras med pekskärmen är vindrutetorkarna. Tesla Model 3 har ingen vanlig torkarspak vid ratten. Istället finns en knapp längst ut på blinkersspaken som aktiverar ett ”svep” med torkarna, eller sätter igång vindrutespolningen om knappen hålls in.

Det finns även en regnsensor som kan aktivera torkarna automatiskt, men den som vill komma åt fler inställningar för torkarna måste alltså använda pekskärmen.

Läs också: Nya uppgifter: Tesla Model 3 kommer med ännu längre räckvidd

Kraschade i ett träd

Nu har en domstol i Tyskland gjort klart att den som använder pekskärmen kan göra sig skyldig till samma brott som den som använder en mobiltelefon under körning.

En Teslaförare fick förra året betala 200 euro i böter för att ha använt pekskärmen för att justera intervalltiden för vindrutetorkarna. Han fick även körförbud i en månad eftersom han hamnat på fel sida av vägen och krockat i ett träd.

Det intressanta är att den tyska domstolen likställer infotainmentsystemets pekskärm med en ”elektronisk enhet” på samma sätt som en mobiltelefon. Tidigare har bilarnas infotainmentsystem klassats som fast utrustning som får användas så länge det görs på ett säkert sätt.

Läs också: Tipset till Teslaägarna: Kolla takboxen innan du kör!

Kräver mer uppmärksamhet

Enligt domstolen kräver Teslas lösning betydligt mer uppmärksamhet av föraren än konventionella system i andra bilmodeller.

Även i Sverige är det numera förbjudet att använda en handhållen mobiltelefon under körning. Att använda fast monterad utrustning som exempelvis ett infotainmentsystem är däremot tillåtet, så länge föraren är uppmärksam, inte distraherad och det inte ”inverkar menligt” på körningen.

Tesla har tidigare dragits inför domstol i Tyskland för att Autopilotsystemet inte ska ”hålla vad det lovar”.

Läs också: Tesla stäms för Autopilot: "Håller inte vad de lovar"

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-08-05 17:55
Carl Trefalt

Tesla verkar vara komplicerad, ibland.

#m • Uppdaterat: 2020-08-05 18:43
Roy J

Jag har inte skrivit så mycket på senare tid, men då har det oftast gällt bristande förarergonomi. Så alltså även denna gång.

Kladdskärmar är helt enkelt ett helvete!
Jag såg nyligen en gammal Saab 99 (1971?). Djupt försänkta instrument med snedställt glas framför för att inte ge reflexer. Man hade då gått över till vridreglage för värme och ventilation. Helt klart den bästa lösningen. Handen får stöd av att hålla i "vingen" och läget känner man. (En lång rad med identiska knappar som i BMW är nästan lika korkat som en kladdskärm.)

Nu har man högblanka skärmar vars eget ljus ska konkurrera med omgivningens, ofta fulla med fingeravtryck. Jag tror att det är Hitachi som tagit fram en effektiv (och dyr) antireflexbehandling till tv-apparater. Den tar bort reflexer utan att försämra kontrasten. Att använda samma elektroniska monokroma bläck som i läsplattor (inte surfplattor) gör skärmarna okänsliga för omgivande ljus.
Rätt använda är skärmarna alldeles utmärkta för att ge anpassad information. Men man ska inte kladda på dem! Hauptisk återkoppling (som hos Audi) hjälper en del, men viktiga funktioner ska man kunna nå och känna igen utan att titta på dem.
En hyfsad kompromiss hittar man i nya Nissan Ariya. Snyggt integrerade i panelens överkant finns lättfunna symboler.

Det är inte för inte som Canon introducerade tumrattar istället för knappar på sina kameror för 30 år sen. Du känner vad du gör.

Röststyrning blir allt bättre. Det händer att jag använder den i min smarta fåne, men mest på kul. I en bil kan det faktiskt vara praktiskt – om man inte behöver formulera sig i exakta fraser.
"Hej, Google, behöver jag paraply imorgon?" funkar bra.

Jag är intresserad av formgivning.
Maximal funktion måste alltid vara målet.
Får man dessutom till en estetisk form, då har man verkligen lyckats.

#n • Uppdaterat: 2020-08-05 18:59
1

Teslaförare pillar alltför mycket på sin stora skärm, så är det faktiskt. Även Volvo med tex skärmfippel för att justera värmen är idioti.

#o • Uppdaterat: 2020-08-05 19:22
Henrik M

Roy: Vet inte vilka bilar du kört men varken Volvo eller Tesla kör med blanka skärmar.

#p • Uppdaterat: 2020-08-05 19:23
Henrik M

1: Källa på det? På vilket sätt har den faktan tagits fram att Teslaförare pillar "alltför mycket" på sin skärm?

#q • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Tramsartikel egentligen...

Som förare tappar du lätt koncentrationen om du tar blicken från vägen oavsett om du har pekskärm eller fasta reglage.

Men nu är det ju så att allt som rör Tesla genererar klick på de artiklarna så det är lättköpta poäng, plus att Tesla på det viset aldrig behöver betala för reklam då Media sköter den biten gratis åt dem.

Något som alla andra tillverkare avundas förmodligen.

#r • Uppdaterat: 2020-08-06 09:44
Stefan Eriksson

Prestigelös, jag tappar koncentrationen mycket mer och längre om jag ska fippla med en pekskärm för att t. ex ändra ac än fysiska vred. jag vill kunna ändra de fuktioner som används regelbundet vid körning utan pekskärm. Trist att nästan alla biltillverkare följer strömmen och gör likadant. Förmodligen ligger väl de flesta funktioner hos alla tillverkare i pekskärm om några år om inte kloka personer i EU lagstadgar mot det.

#s • Uppdaterat: 2020-08-06 10:07
Axa

I min bil har jag fysiska vred för luftkonditioneringen men kan även styra allt från skärmen. Jag upplever det betydligt säkrare att använda vreden.

Jag kan förställa mig hur inställning av intervallet med vindrutetorkarna skulle kunna bli med röststyrning.
”Hej bil. Kör vindrutetorkarna lite snabbare.
Ehm. Hej bil. Nej, kör vindrutetorkarna lite långsammare. Ehm. Hej bil. Nej, lite snabbare...”

#t • Uppdaterat: 2020-08-06 11:56
Henrik M

Axa: Du är medveten om att en regnsensor själv styr hastigheten på intervallet?!

#u • Uppdaterat: 2020-08-06 12:24
Axa

Henrik
Jo och jag har regnsensor på min bil. Men trots det behöver man justera då och då. Och det beror på att regnsensor inte uppfattar det som jag gör som förare beträffande sikt. Vill jag justera så vill jag göra det enkelt vilket jag kan göra på min bil utan omväg via skärm.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.