Nästa artikel
Kvinnliga bilister tar större klimathänsyn än män
Nyheter

Kvinnliga bilister tar större klimathänsyn än män

Publicerad 14 juli 2020
Nästan var femte svensk bilist har minskat sitt körande med hänsyn till klimatet. Det visar en ny undersökning som tagit tempen på svenskarnas bilvanor ur en miljösynpunkt. Undersökningen visar också att kvinnor kör betydligt mindre bil för att minska sin klimatpåverkan.
För andra året i rad har Cirkle K undersökt hur klimatsmarta svenska bilister är. I årets undersökning uppger 23 % att man minskat sitt bilkörande under de senaste två åren till förmån för klimatet. Även sju av tio uppger att de vidtagit någon åtgärd för att minska klimatpåverkan från sitt bilkörande.

 De vanligaste alternativen som respondenterna tagit för att minska sin klimatpåverkan är att oftare välja att gå (29%) eller cykla (28%) istället för att ta bilen. Nästan var femte person uppger också att man oftare utnyttjar kollektivtrafiken. 14 % uppger att man bytt till effektivare bensin eller diesel.

Enligt undersökningen så gör kvinnliga bilister mer klimatsmarta val än män. En tydlig skillnad är att kvinnor kör mindre bil. 40 procent av kvinnliga bilister uppger att de kör färre en 1 000 mil per år, nästan dubbelt så många som motsvarande andel män, 23 procent. Bland manliga bilister uppger 32 procent att de kör över 2 000 mil per år, jämfört med endast 20 % bland kvinnor.

Undersökningen visar också att svenska bilister lägger stor vikt vid bilens klimatpåverkan vid nybilsköp. Sju av tio uppgav att det är ett mycket eller ganska viktigt övervägande vid nybilsköp (69%). Bland kvinnor uppgav 77 % detta som ett viktigt övervägande vid nybilsköp, motsvarande siffra bland män var 62 %. 

Fyra av tio bilister uppger att man har övervägt att köpa en elbil eller hybrid.

Undersökningen genomfördes via webben i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel 11–20 maj 2020. I undersökningen deltog 1 000 personer som både innehar körkort och kör bil minst en gång i månaden en genomsnittlig månad.

Diskutera: Har du minskat på ditt bilkörande med hänsyn till klimatet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-07-14 23:47
Henrik-Andersson

Latest news, stoppa pressarna
Kvinnor står för 99,8-100% av världens nagellacksutsläpp och acetonanvändning från rengöringsprodukter kopplade till nagelvård !

Seriöst ViB, ni inser väl själva hur fånigt det börjar bli (hoppas jag). Nyheter på repeat 2017,2018,2019

https://www.vibilagare.se/nyheter/kvinnor-bast-pa-att-valja-miljosmart
https://www.vibilagare.se/nyheter/unga-kvinnor-ar-sveriges-mest-klimatsmarta-bilister
https://www.vibilagare.se/nyheter/kvinnor-och-kommuner-miljosmartast

#c • Uppdaterat: 2020-07-15 01:26
V70Silver

Kvinnor köper färre bilar än män och de kör mindre bil. När kvinnor köper bilar så dominerar små och billiga bilar. Väldigt mycket Polo, Golf, Clio, Yaris, Corolla, Fabia, Ceed och en och annan billig småsuv. Män köper oftare mellanstora suvar som XC60, Tiguan och större kombibilar. Jag tror att det delvis handlar om ekonomi. Kvinnor har lägre inkomster än män i genomsnitt. Sedan misstänker jag att kvinnor inte ser samma status i en fin bil och mer ser bilen som ett fortskaffningsmedel.

Teknikens Värld skrev om kvinnors och mäns bilval för ett par år sedan.

#d • Uppdaterat: 2020-07-15 09:12
Pi

V70Silver skriver bl a " Sedan misstänker jag att kvinnor inte ser samma status i en fin bil och mer ser bilen som ett fortskaffningsmedel." - och det tror jag att det ligger mycket sanning bakom.

#e • Uppdaterat: 2020-07-15 18:41
Elbilisten

Jag har valt grön el ända sen det blev möjligt att använda sin konsumentmakt på detta sätt.

#f • Uppdaterat: 2020-07-15 20:08
thulo

kvinnor kommer alltid köra bättre än män

#g • Uppdaterat: 2020-07-16 16:04
Styggavargen

Har du sett dagens unga kvinnor köra bil? De glor mer i mobilen än på vägen...och kör ofta för fort. Den där olyckan som skedde i Norrland där ungdomar dog, var en ung kvinna som höll långt över hastighet som var skyltad. Nä...många kvinnor kör försiktigt..det håller jag med om, men det är mest en generation fråga...unga idag tror de är odödliga...

#h • Uppdaterat: 2020-07-16 16:36
Henrik M

Vargen: Utan att ha nån inblick i den olyckan så gissar jag att det fanns ett visst grupptryck och hets i bilen innan olyckan skedde. Så det ska nog inte helt skyllas på att unga kvinnor idag kör fort som nåt generellt.....

#i • Uppdaterat: 2020-07-16 19:36
John2008

Ska man tro en del forskning, så har speciellt yngre kvinnor till viss del tagit över typiskt manligt beteende i stort i livet och just i trafiken yttrar sig detta genom olämplig körning. Konsekvensen blir dock att kvinnorna mår så mycket sämre männen.

#j • Uppdaterat: 2020-07-16 23:18
Svenne60

Vad väntar man sig för svar i den här typen av undersökning, vi svenskar är ju överlägset världens mest rädda folk när de gäller att säga vad man tycker, i stället svarar man med det mest politiskt korrekta man kan, dvs. att man har minskat på bilkörning

#k • Uppdaterat: 2020-07-14 22:16
milkylainen

Så oerhört fånigt. Så oerhört trött på demoniseringen av män som det nya politiskt korrekta.
"Män tar mycket mer miljöhänsyn än kvinnor. Förbrukningen av skönhetsprodukter är bara en bråkdel av kvinnornas!"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.